منومتروراژی، خونریزی شدید و نامنظم و علائم منومتروراژی چیست؟
منومتروراژی وضعیتی است که با خونریزی غیرطبیعی شدید، طولانی مدت و نامنظم رحمی مشخص می شود. بانوان مبتلا به این بیماری، معمولاً در طول چرخه قاعدگی بیش از 80 میلی لیتر یا 85 گرم خونریزی می کنند. خونریزی نیز به صورت غیر منتظره و مکرر رخ می دهد. به عنوان مثال، احتمالاً در خارج از زمانی که انتظار دارید، دوره قاعدگی شما رخ دهد، دچار خونریزی می شوید.
منومتروراژی چیست؟
منومتروراژی در واقع ترکیبی از دو اختلال قاعدگی است:
• منوراژی، که به معنای خونریزی شدید رحمی است و در فواصل منظم رخ می دهد.
• متروراژی، که به معنای خونریزی نامنظم رحمی است.
در صورت نامنظم شدن دوره های قاعدگی، باید به پزشک مراجعه کنید. زیرا خونریزی غیرمنتظره (نامنظم) یا غیر طبیعی قاعدگی می تواند عواقبی برای سلامتی داشته باشد که نباید نادیده گرفته شود.
علائم منومتروراژی چیست؟
هیچ تعریف پزشکی مشخصی از خونریزی رحمی "غیرطبیعی" وجود ندارد. برای اغلب بانوان به صورت معمول، قاعدگی هر 28 روز یک بار اتفاق می افتد ، اگرچه پریود شدن هر 21 تا 35 روز یک بار نیز طبیعی تلقی می شود. طول دوره خونریزی قاعدگی به طور متوسط 5 روز است. و بیشتر بانوان در طی قاعدگی کمتر از 80 میلی لیتر یا 85 گرم خون از دست می دهند.
اکثر کارشناسان معتقدند هر گونه خونریزی آنقدر شدید و سنگین که زندگی جسمی، اجتماعی و احساسی شما را مختل کند، غیرطبیعی است. برخی از سرنخ هایی که نشان می دهند خونریزی شما غیرمعمول است و ممکن است دچار منومتروراژی باشید، عبارتند از:
• به مدت چند ساعت، هر ساعت ناچار به تعویض تامپون یا نوار بهداشتی شوید.
• خونریزی که بیش از هشت روز، ادامه داشته باشد.
• خونریزی که خارج از چرخه قاعدگی معمول شما، رخ دهد.
• خروج لخته های خون بزرگ.
• داشتن درد شکم در دوران قاعدگی.
• احساس خستگی، ضعف یا تنگی نفس، که ممکن است نشانه این باشد که خونریزی زیاد باعث کاهش میزان آهن در خون و در نتیجه کم خونی شده است.
علت اصلی منومتروراژی چیست؟
علل منومتروراژی به خوبی شناخته نشده است، اما ممکن است به دلایل زیر ایجاد شود:
عدم تعادل هورمونی
سطوح بیش از حد هورمون زنانه استروژن، می تواند باعث ضخیم شدن پوشش رحم بیشتر از حد انتظار شود. هنگامی که آن لایه ضخیم تر شروع به ریزش می کند، می تواند منجر به خونریزی شدید و خروج لخته های بزرگ شود. عدم تعادل استروژن می تواند به دلایل مختلفی از جمله استرس و چاقی رخ دهد.
توده های رحمی
تومورهایی مانند پولیپ رحم و فیبروئیدها (میوم ها)، می توانند به دلیل فشاری که بر روی رحم وارد می کنند و همچنین رگ های خونی که در این تومورها رشد می کنند، باعث خونریزی بیش از حد شوند. این نوع تومورها معمولاً خوش خیم یا غیر سرطانی هستند.
آدنومیوز
این وضعیتی است که در آن پوشش رحم به دیواره عضلانی رحم تهاجم یافته و در آنجا رشد می کند. در چنین شرایطی، این پوشش مانند لایه داخلی رحم عمل کرده و هر ماه رشد می کند و می ریزد، و بنابراین می تواند باعث ایجاد یک خونریزی شدید شود. علت آدنومیوز به خوبی شناخته نشده است، اما اغلب در بانوانی که یائسه شده اند، دیده می شود.
آندومتریوز
آندومتریوز زمانی اتفاق می افتد که پوشش داخلی رحم در فضایی خارج از رحم، معمولاً در لوله های فالوپ (لوله های رحمی)، تخمدان ها و لگن رشد می کند. هنگامی که این لایه پایین می ریزد، خونریزی می تواند به شکل شدید رخ دهد.
عدم تخمک گذاری
تخمک گذاری به معنای آزاد شدن تخمک از تخمدان است. در صورت رخ ندادن تخمک گذاری یا اختلال در چرخه تخمک گذاری، پوشش داخلی رحم تا زمانی که مجبور به ریزش نشود، می تواند به رشد خود ادامه دهد.
اختلالات انعقاد خون
هنگامی که خون نمی تواند به طور مناسب منعقد شود، خونریزی طولانی تر می شود.
منومتروراژی چقدر شایع است؟
تقریباً 11.4 تا 13.2 درصد از بانوان به این اختلال مبتلا هستند. منومتروراژی بیشتر در بانوان 40 ساله و بالاتر دیده می شود، به طوری که تخمین زده می شود که 24 درصد از بانوان این بیماری را در سنین 40 تا 50 سال تجربه می کنند.
منومتروراژی چه عوارضی دارد؟
خونریزی زیاد قاعدگی می تواند بر سلامت و کیفیت زندگی شما تأثیر به سزایی داشته باشد. از دست دادن قابل توجه خون می تواند منجر به کم خونی شود. کم خونی شرایطی است که در آن خون شما فاقد گلبول های قرمز حامل اکسیژن است. بدون خون غنی از اکسیژن، ممکن است احساس ضعف و خستگی کنید.خونریزی زیاد قاعدگی همچنین می تواند نشانه برخی از سرطان های سیستم تناسلی و شرایطی باشد که بر باروری تأثیر می گذارد. در صورت مشاهده هر گونه خونریزی زیادتر از حد معمول، بلافاصله باید به پزشک خود مراجعه کنید.
منومتروراژی چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک شما اختلالاتی را که می تواند باعث ایجاد منومتروراژی شود، مورد بررسی قرار می دهد. به عنوان مثال، از آزمایش خون برای کنترل وضعیت بارداری استفاده می کند. این به این دلیل است که سقط جنین، حتی زمانی که قبل از اطلاع شما از بارداری رخ دهد، می تواند باعث خونریزی شدید شود. تست بارداری حتی ممکن است تا 35 روز پس از سقط، باز هم مثبت شود.
منومتروراژی چگونه درمان می شود؟
درمان منومتروراژی به علت آن بستگی دارد. به عنوان مثال، برای برداشتن فیبروم ها ممکن است جراحی توصیه شود. هیسترکتومی یا برداشتن رحم از طریق جراحی، ممکن است برای بانوانی که بچه نمی خواهند و یا از سنین باروری گذشته اند، گزینه مناسبی باشد.
هنگامی که هیچ علت شناخته شده ای برای منومتروراژی وجود ندارد، اولین خط درمان معمولاً درمان دارویی است. برخی از گزینه های رایج عبارتند از:
• قرص های هورمونی جلوگیری بارداری: برای تنظیم سطح هورمون ها.
• پروژستین درمانی: پروژستین یک نسخه مصنوعی از هورمون پروژسترون طبیعی است. پزشکان به طور معمول توصیه می کنند پروژسترون را به صورت قرص به مدت 21 روز متوالی مصرف کرده و سپس به مدت 7 روز متوقف کنید و یا از دستگاه داخل رحمی آزاد کننده لوونورژسترل (IUD) استفاده کنید. لوونورژسترول همچنین یک پروژسترون است. پروژستین به نازک شدن دیواره رحم و در نتیجه کاهش جریان خون قاعدگی کمک می کند.
• ضدالتهاب های غیر استروئیدی (NSAIDs): این داروها علاوه بر تسکین درد ناشی از منومتروراژی، به انعقاد خون و محدود کردن جریان آن کمک می کنند.
چشم انداز
وقتی صحبت از قاعدگی می شود، طیف وسیعی از حالات طبیعی وجود دارد. اما خونریزی شدید یا مکرر که بر سلامت جسمی و روانی شما تأثیر می گذارد، هرگز طبیعی نیست. یک متخصص زنان و زایمان، که متخصص بهداشت باروری زنان است، می تواند به تشخیص منومتروراژی کمک کرده و درمان موثر را برایتان انتخاب کند. در بسیاری از موارد، این بیماری به راحتی قابل کنترل است. برخی از علل زمینه ای منومتروراژی می توانند بر باروری تأثیر بگذارند، اما بسیاری از بانوان می توانند باردار شوند و پس از درمان این بیماری، فرزندان خود را با موفقیت به دنیا آورند.
مطالعه بیشتر:
درمان قاعدگی نامنظم و علت پریود نامنظم چیست؟
سیکل قاعدگی نامنظم و بارداری چه رابطه ای با هم دارند؟
فاز لوتئال سیکل قاعدگی چند روز است و کی شروع می شود
نشانه ها و علائم فیبروم رحم چیست و با چه روش های قابل درمان است؟