عوارض هیسترکتومی چیست و آیا خطراتی برای سلامتی وجود دارد؟
هیسترکتومی یک روش جراحی است که در طی آن رحم را از بدن خارج می کنند. اما این جراحی نیز همانند خیلی از عمل های دیگر بدون شک عوارضی به دنبال خواهد داشت. در ادامه این متن برای شما شرح می دهیم که عوارض هیسترکتومی چیست و تا حد ممکن است شما درگیر عوارض هیسترکتومی شوید. در حقیقت رویکردی که پزشک شما استفاده می کند، می تواند در عوارض جانبی که ممکن است بعد از جراحی تجربه کنید، نقش داشته باشد. برای آشنایی بیشتر با عوارض هیسترکتومی به ادامه مطلب مراجعه کنید.
انواع هیسترکتومی
بسته به اینکه در طی جراحی چه چیزهایی برداشته شده است، انواع مختلفی از هیسترکتومی وجود دارد:
- هیسترکتومی جزئی: در طی این روش رحم را خارج می کنند اما دهانه رحم را دست نخورده باقی می گذارند.
- هیسترکتومی استاندارد: در طی این جراحی هم رحم و هم دهانه رحم را خارج می کنند.
- هیسترکتومی کامل: در این روش رحم، دهانه رحم و یک یا هر دو تخمدان و لوله های فالوپ را برمی دارند.
هیسترکتومی از طریق شکم یا واژن انجام می شود. برخی از انواع هیسترکتومی را می توان به روش لاپاراسکوپی یا با استفاده از فناوری به کمک ربات انجام داد.
انواع کوتاه مدت عوارض هیسترکتومی چیست؟
انجام هیسترکتومی می تواند چندین عارضه جسمی کوتاه مدت ایجاد کند. برخی نیز ممکن است عوارض جانبی عاطفی را در طول روند بهبودی تجربه کنند.
عوارض جسمی:
پس از هیسترکتومی، ممکن است لازم باشد یک یا دو روز در بیمارستان بمانید. در طول مدت زمان بستری ماندن در بیمارستان، احتمالاً به شما دارویی داده میشود تا همزمان با بهبودی بدنتان، به تسکین درد کمک کند. هیسترکتومی به شیوه لاپاراسکوپی گاهی اوقات نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد.بعد از جراحی همانطور که بهبود پیدا می کنید، احتمالاً در روزها یا هفتههای بعد از عمل متوجه خروج ترشحات خونی از واژن خواهید شد. این وضعیت کاملا طبیعی است. استفاده از پد در این دوران می تواند کمک کننده باشد.
مدت واقعی زمانی که برای بهبودی نیاز دارید، بستگی به نوع جراحی و میزان فعالیت شما دارد. اکثر افراد می توانند در حدود شش هفته پس از هیسترکتومی شکمی به سطح فعالیت معمول خود بازگردند.
اگر هیسترکتومی واژینال انجام دهید، مدت زمان لازم برای بهبودی شما معمولا کوتاه تر است. شما باید بتوانید در عرض سه یا چهار هفته به فعالیت های معمول خود بازگردید. در هفته های بعد از هیسترکتومی، ممکن است متوجه این علائم و نشانه ها شوید:
- درد در محل برش،
- تورم، قرمزی یا کبودی در محل برش،
- سوزش یا خارش در نزدیکی محل برش،
- احساس بی حسی در نزدیکی برش یا پایین پای خود،
به خاطر داشته باشید که اگر هیسترکتومی کامل انجام دهید که در طی آن تخمدان های شما را نیز خارج می کند، بلافاصله وارد پروسه یائسگی می شوید. این وضعیت می تواند باعث بروز علائم زیر شود:
- گرگرفتگی،
- خشکی واژن،
- تعریق شبانه،
- بی خوابی،
عوارض عاطفی:
رحم یک عضو حیاتی برای بارداری است. حذف آن به این معنی است که نمی توانید باردار شوید، پذیرش این مساله می تواند برای برخی از بانوان سخت باشد. همچنین پس از انجام هیسترکتومی، قاعدگی شا متوقف خواهد شد. برای برخی، این یک موهبت بزرگ است که باعث احساس آرامش می شود. اما حتی اگر احساس آرامش کنید، باز هم ممکن است احساس از دست دادن را تجربه کنید.
برای برخی از بانوان، بارداری و قاعدگی جنبه های مهم زنانگی هستند. از دست دادن هر دو این ویژگی ها در یک عمل واحد می تواند برای برخی افراد بسیار سخت و ناراحت کننده باشد. حتی اگر از فکر اینکه دیگر قرار نیست نگران بارداری یا قاعدگی باشید هیجان زده هستید، اما باز هم ممکن است احساسات متناقضی بعد از عمل ظاهر شوند. بنابراین قبل از انجام هیسترکتومی، در مورد تمام عوارض هیسترکتومی و نیز آنچه که بعد از عمل در انتظار شما است، با پزشک خود مشورت کرده و اطلاعات کافی را به دست آورید.
انواع طولانی مدت عوارض هیسترکتومی چیست؟
به دنبال هر نوع هیسترکتومی، دیگر پریود نخواهید شد. شما همچنین نمی توانید باردار شوید. اینها اثرات دائمی هیسترکتومی هستند. مشکلات پرولاپس (افتادگی) اندام نیز ممکن است پس از هیسترکتومی رخ دهد. نتایج یک مطالعه در سال 2014 روی بیش از 150000 پرونده بیمار نشان داد که 12 درصد از بیمارانی که هیسترکتومی انجام داده بودند، به جراحی افتادگی اندام لگنی نیاز پیدا کردند.
در برخی از موارد افتادگی اندام، واژن دیگر به رحم و دهانه رحم متصل نیست. در چنین شرایطی واژن میتواند روی خودش بیفتد یا حتی به سمت بیرون بدن برآمده شود.
سایر اندام ها مانند روده یا مثانه می توانند به جایی که رحم قبلاً در آن قرار داشت فرورفته و واژن را تحت فشار دهند. اگر مثانه درگیر باشد، می تواند منجر به مشکلات ادراری شود. خوشبختانه جراحی می تواند این مشکلات را اصلاح کند.
اکثر بانوان بعد از هیسترکتومی، پرولاپس را تجربه نمی کنند. اگر می دانید که قرار است هیسترکتومی برای شما انجام شود، برای جلوگیری از مشکلات ناشی از پرولاپس، تمرینات کف لگن را برای تقویت عضلات حمایت کننده اندام های داخلی خود یاد گرفته و انجام دهید. تمرینات کگل را می توان در هر زمان و هر مکان انجام داد.
اگر تخمدان های شما را در طول این عمل بردارند، علائم یائسگی شما ممکن است چندین سال طول بکشد. اگر تخمدان های خود را خارج نکرده باشند و هنوز وارد دوران یائسگی را نشده باشید، ممکن است زودتر از زمان مورد انتظار یائسگی را شروع کنید.
اگر پزشک تخمدان های شما را برداشته باشد و وارد پروسه یائسگی شوید، برخی از علائم ممکن است بر زندگی جنسی شما تأثیر بگذارد. عوارض جنسی یائسگی می توانند شامل موارد زیر باشند:
• خشکی واژن،
• احساس درد هنگام رابطه جنسی،
• کاهش میل جنسی،
همه اینگونه عوارض هیسترکتومی به دلیل تغییر در سطح هورمون استروژن تولید شده توسط بدن شما ایجاد می شود. برای مقابله با این اثرات، راهکارهایی همچون درمان جایگزینی هورمونی وجود دارند که می توانید از آن ها کمک بگیرید.
با این حال، بسیاری از بانوانی که هیسترکتومی انجام می دهند، هیچ تأثیر منفی را در زندگی جنسی خود تجربه نمی کنند و حتی در برخی موارد، تسکین درد مزمن و خونریزی در پی هیسترکتومی، میل جنسی این بانوان را بهبود می بخشد.
آیا خطراتی برای سلامتی وجود دارد؟
هیسترکتومی یک جراحی بزرگ است. بنابراین درست مانند همه جراحی ها، این جراحی نیز با تعدادی خطرات و عوارض جدی همراه است. این خطرات عبارتند از:
- از دست دادن حجم زیادی از خون،
- آسیب به بافت های اطراف، از جمله مثانه، مجرای ادرار، رگ های خونی و اعصاب،
- لخته شدن خون،
- عفونت،
- عوارض بیهوشی،
- انسداد روده،
البته این مساله بدان معنا نیست که انجام هیسترکتومی اصلا ایمن نیست، زیرا این نوع خطرات با اکثر جراحی ها همراه هستند. پزشک شما باید این خطرات را قبل از عمل با شما در میان بگذارد و در مورد اقداماتی که برای به حداقل رساندن خطرات عوارض جانبی جدی تر انجام خواهد داد، به شما اطلاع دهد.اگر پزشکتان این موضوع را با شما مطرح نکرد، از پرسیدن سوال خجالت نکشیده و در این موارد احساس ناراحتی نکنید. زیرا اگر تیم پزشکی نتواند اطلاعات کافی را به شما ارائه دهند یا به سوالات شما پاسخ دهند، ممکن است انتخاب مناسبی برای جراحی نباشند.
قبل از انجام هیسترکتومی باید چه چیزی را از پزشک بپرسم؟
هیسترکتومی می تواند یک روش تغییر دهنده زندگی با مزایای عمده و برخی خطرات بالقوه باشد. به همین دلیل بسیار مهم است که قبل از انجام عمل، پزشکی را پیدا کنید که به او اعتماد داشته باشید و با او راحت صحبت کنید.
یک پزشک خوب، قبل از جراحی، زمانی را برای گوش دادن به سوالات و نگرانی های شما اختصاص می دهد. در حالی که شما می توانید هر سوالی را که در ذهنتان ایجاد می شود، مطرح کنید، در اینجا چند سوال خاص وجود دارد که باید حتما آن ها در نظر بگیرید و از پزشک خود بپرسید:
- آیا هیچ درمانی غیر از جراحی وجود دارد که بتواند علائم من را بهبود بخشد؟
- کدام نوع هیسترکتومی را توصیه می کنید و چرا؟
- خطرات باقی ماندن تخمدان ها، لوله های فالوپ یا دهانه رحم در جای خود چیست؟
- کدام رویکرد را برای جراحی انتخاب خواهید کرد و چرا؟
- آیا من کاندید خوبی برای هیسترکتومی واژینال، جراحی لاپاراسکوپی یا جراحی رباتیک هستم؟
- آیا از آخرین تکنیک های جراحی استفاده می کنید؟
- آیا تحقیق جدیدی در رابطه با وضعیت من وجود دارد؟
- آیا بعد از هیسترکتومی به آزمایش پاپ اسمیر نیاز دارم؟
- اگر تخمدان های من را بردارید، آیا درمان جایگزینی هورمونی را توصیه می کنید؟
- آیا بیهوشی عمومی همیشه لازم است؟
- چه مدت پس از جراحی به بستری شدن در بیمارستان نیاز خواهم داشت؟
- زمان استاندارد بهبودی در خانه چقدر است؟
- آیا جای زخم بر روی بدن من باقی خواهد ماند؟
سخن نهایی
هیسترکتومی می تواند عوارض جانبی کوتاه مدت و طولانی مدت ایجاد کند. در عین حال این روش درمانی می تواند به کاهش درد طاقت فرسا، خونریزی شدید و سایر علائم ناامید کننده در بانوان کمک کند. با پزشک خود در مورد عوارض هیسترکتومی حرف بزنید تا مزایا و خطرات این روش را بسنجید و اطلاعات کامل تری در مورد اتفاقات بعد از جراحی داشته باشید.
مطالعه بیشتر:
عمل برداشتن رحم یا هیسترکتومی چیست؟
آیا هیسترکتومی می تواند باعث کاهش وزن شود؟
همه چیز در مورد هیسترکتومی یا عمل برداشتن رحم
مزایا و معایب انجام هیسترکتومی برای درمان آندومتریوز چیست؟