molfix-مولفیکس

استرس زایمان طبیعی و راهکارهای مقابله با آن

استرس زایمان طبیعی و راهکارهای مقابله با آن

احتمالا تصور ذهنی شما از عمل جراحی زایمان طبیعی یک واقعه بسیار دردناک و وحشت آور است. شاید استرس زایمان طبیعی در هفته های آخر بارداری حتی یک شب هم شما را تنها نگذارد اما باید بدانید که راهکار هایی برای غلبه بر ترس از زایمان طبیعی وجود دارد. هرچند استرس برای زایمان طبیعی کاملا قابل درک است اما به هرحال استرس و اضطراب برای جنین درحال رشد شما اصلا خوب نیست. افزایش آگاهی کلید حل بسیاری از مشکلات شما در این دوران است. می توانید با مطالعه این متن و کسب آگاهی کافی به راحتی بر این ترس و اضطراب غلبه کرده و دوران بارداری خود را با لذت هرچه بیشتر سپری کنید.

دلیل استرس زایمان طبیعی

اگرچـه زايمان يك روند فيزيولوژيك است، ولی استرس زایمان طبیعی ناشی از درد زایمان، عدم اعتماد به نفس و آگاهی مادر از روند زایمان مادر می تواند موجب دلهره شدید، افسردگی و افزایش احتمال سـزارين اورژانسي را به همراه داشته باشد. در واقع اضطراب يـك احسـاس بسـيار ناخوشايند و اغلب مبهم اسـت كـه بـه صورت حس ترس شديد يـا بـيم و هـراس و يا ترديد نسبت به يك عامل ناشـناخته درک می شود.

شاید برای دیدن فرزندتان هیجان‌زده باشید یا به وظایف مادری خود می‌اندیشند، در هر حال، بچه‌دار شدن همراه با اضطراب و نگرانی هایی همراه است. البته احساس اضطراب برای زایمان بسیار معمول است و نباید به خاطر این ترس خود را سرزنش کنید.

اگر استرس زایمان طبیعی دارید، این ده راهکار مفید را در نظر داشته باشید. با پیروی از این ده راهکار زیر می‌توانید از استرس و نگرانی خود بکاهید و برای زایمانی مثبت آماده شوید.

 آماده باشید: یکی از بهترین روش‌ها برای غلبه بر اضطراب زایمان، تجهیز خود با دانش است. تا می‌توانید از مراحل زایمان آگاهی کسب کنید و بر زایمان به عنوان روندی عادی و طبیعی تمرکز کنید. این موضوع به شما کمک می‌کند تا اگر هنگام زایمان اوضاع تغییر کرد، چه کنید و درباره‌ی گزینه‌ی پیش رو آگاهی داشته باشید. کلاس‌ های زایمان مکان خوبی برای شروع مسیر تجربه‌ی زایمان مثبت است. مربیان این کلاس ها منابع اطلاعاتی مناسبی هستند و برای کنار آمدن با زایمان مهارت‌های عملی بسیاری را به شما می‌آموزند و به شوهرتان یاد می‌دهند که چگونه از شما حمایت کند و مهم تر از همه می توانند به تمامی سوالات شما درمورد روند زایمان، اتاق عمل زایمان طبیعی و ... پاسخ دهند.

 تنها نیستید: در جهت کاهش استرس زایمان طبیعی یک همراه برای خود انتخاب کنید. هر روز حدود سیصد و پنجاه هزار خانم در جهان زایمان می‌کنند. بنابراین وقتی وارد مراحل زایمان می‌شوید، تنها نخواهید بود. بدن خانم‌ها برای آنچه باید انجام دهد، دانش غریزی دارد. حمایت و احترام گذاشتن به مادر در داشتن زایمانی مثبت بسیار تاثیرگذار است. برای حمایت از مادر در هنگام بارداری و زایمان، داشتن همراه زایمان (دولا) یاری رسان خواهد بود. حمایت از جانب فردی آموزش دیده که فقط برای پشتیبانی از مادر در زایمان حضور می‌یابد، در رفع استرس بسیار کارساز است.     

مراقب خود باشید: روشن است که مراقبت از خود باید در راس اولویت‌هایتان باشد. ورزش از تنش می‌کاهد و استرس زایمان طبیعی را کاهش می دهند. به این ترتیب، ذهن شفاف می‌شود و دیدگاه مثبت بهبود می‌یابد. سعی کنید شکلی از نرمش را در برنامه‌ی روزانه‌ی خود بگنجانید، مثل شنا، پیاده‌روی یا حتی کلاس بارداری. از نور خورشید ویتامین دی دریافت ‌کنید که برای سیستم ایمنی و نیز حال احساسی شما بسیار مفید است.

با وجود اینکه وقتی بی‌حال هستید، خوردن کیک شکلاتی وسوسه‌ برانگیز است، ولی در دوران بارداری خوردن آنچه هوس می‌کنید، همیشه فکر خوبی نیست. خوردن خوراکی‌های قندی بر سلامت شما اثر می‌گذارد و می‌تواند زایمان کم‌خطر را به پرخطر بدل سازد. امروزه دیابت بارداری رو به افزایش است و رژیم غذایی (خصوصاً قند و غذاهای فرآوری شده) بزرگ‌ترین مسببان آن هستند. اگر احساس می‌کنید که می‌خواهید شیرینی بخورید، جایگزین‌های فراوانی وجود دارد، مثل آلبالو یا گیلاس با ماست، میوه ها، میوه‌های خشک شده و مغزها.

نکاتی دیگر در مورد درمان ترس از زایمان طبیعی

با استرس زایمان طبیعی روبه‌ رو شوید: خب، واقعاً از چه می‌ترسید؟ شاید با شنیدن مکرر داستان زایمان مادرتان که ظاهراً برای او ناخوشایند بوده است، بزرگ شده‌اید. شاید فیلم یا برنامه‌ا‌ی تلویزیونی را دیده‌اید و چنان ترسیده‌اید که فکر می‌کنید زایمان رنج‌آور یا حتی خطرناک است.

نگرانی‌هایتان را بنویسید و درباره‌شان با پزشک خود صحبت کنید. باید ترس‌هایتان را بگویید تا متوجه شوید که عصبی بودن عادی است.  در همین حین، شاید متوجه شوید که برای پیشرفت زایمانتان گزینه‌های زیادی دارید. اگر می‌توانید برای مسائلی که نگرانتان می‌کند، برنامه‌ریزی کنید، کنترل بیشتری روی آن  خواهید داشت.

هر زایمانی بی‌همتاست: گفته‌ای در میان کارکنان بخش زایمان وجود دارد که هر زایمانی بی‌همتاست. صرف نظر از اینکه چه تعداد زایمان کرده‌اید، هر بار تجربه‌ای کاملاً متفاوت و جدید خواهید داشت.

وارد شدن به مراحل زایمان با این فکر که زایمانی مثل خواهرتان، دوست یا مادر شوهرتان خواهید داشت، ایده خوبی نیست. فراموش نکنید که شما هیچ یک از آن افراد نیستید. تجربه‌ی آنان هنگام زایمان برای خودشان بی‌همتاست. درک اینکه زایمانتان برای شما بی‌همتا خواهد بود، بر ترس‌هایتان موثر است.

بر نتیجه‌ی نهایی تمرکز کنید: اگر اضطراب درباره‌ی زایمان و تولد فرزندتان واقعاً بر شما غلبه کرده است، به عاقبت کار بیندیشید. بله، زایمان کار دشواری است، اما در آخر کوچولویی را خواهید دید که ماه‌ها در شکم خود از آن پذیرایی کرده اید همان فرشته ای که شاید مدت ها منتظرش بودید!!!

سعی کنید در اتاق بچه بنشینید و بر اینکه در آغوش گرفتن فرزندتان چقدر لذت بخش است تمرکز کنید، استنشاق رایحه‌ی مخصوص نوزادان و انگشتان کوچکش را تجسم کنید. بر این حقیقت تمرکز کنید که به زودی مادر یک نوزاد زیبا خواهید شد. احاطه کردن خود با چیزهایی که برای فرزندتان آماده کرده اید، یادتان می‌آورد که در انتهای این کار دشوار و ارزشمند یعنی زایمان و تولد فرزندتان، پاداش شگفت‌انگیزی در انتظارتان خواهد بود.

حال احساسی خود را بهبود بخشید: گاهی نگرانی درباره‌ی ناشناخته‌ها، مانع زندگی خوش کنونی شما می‌شود. کارهایی را انجام دهید که باعث احساس خوب و شادی شما می‌شود. با دوستان و افرادی زمان بگذرانید که دوستشان دارید یا سرگرمی خاصی را انجام دهید که همیشه برایتان جذاب بوده است.

برخی از بانوان برای بهبود حال احساسی خود، رایحه‌درمانی را مفید می دانند (مطمئن شوید که عصاره‌ی چه روغن‌هایی در دوران بارداری ایمن است). تاکید روزانه بر مثبت‌اندیشی، راهکار دیگری برای شروع روز در چارچوب ذهنی خوب است.

روزنگار بنویسید: گاهی نوشتن احساس و افکارتان روی کاغذ واقعاً یاری‌ رسان است. یادداشت روزنگار روشی است که می‌توانید اضطراب‌هایتان را پشت سر گذارید و به شما کمک می‌کند تا به آنها پی ببرید. نوشتن روزنگار به شما چشم‌انداز روشنی می‌دهد، خصوصاً اگر بتوانید از نگرانی‌هایتان بگذرید. می‌توانید به گذشته بنگرید و ببینید که در هفته‌ها و ماه‌های بارداریتان تا چه حد پیشرفت کرده‌اید.

روش‌های آرامش‌بخش را امتحان کنید: آموختن مهارت‌های آرامش‌بخش به شما کمک می‌کند تا برای رفع اضطراب‌هایتان فعال باشید. تنش ذهنی به بدنتان منتقل می‌شود و باعث تنش ماهیچه‌ای در اعضایی مثل گردن، شانه و آرواره می‌شود. طی زایمان باید تا حد امکان آرام باشید، زیرا ماهیچه‌های منقبض باعث افزایش احساس درد می‌شوند. راهکارهای ساده‌ی آرامش‌بخش را بیاموزید و روزانه آن را انجام دهید. اجرای یوگا، مراقبه یا ماساژ را در نظر داشته باشید. هر روش آرامش‌بخشی که برمی‌گزینید، باید که با آن راحت باشید و به سادگی آن را در زندگی خود بگنجانید.

تا حد نیاز بخوابید: بارداری باعث انواعی از اختلالات در خواب شما می‌شود، از تعدد دستشویی رفتن‌های شبانه تا بیدار شدن با عرق سرد و نیز کابوس‌هایی درباره‌ی زایمان. طبق پژوهش‌ها، کمبود خواب کافی اضطراب را بدتر می‌کند، بنابراین خواب کافی بسیار مهم است. اگر برای به خواب رفتن یا دوباره خوابیدن مشکل دارید، تمرین‌های آرامش‌بخش ماهیچه‌ای را امتحان کنید. به کارگیری موارد گفته شده به بهبود خواب نیز کمک می‌کنند.

برای بسیاری از بانوان، بارداری زمان تحول احساسی است. همان طور که موعد زایمان نزدیک‌تر می‌شود، استرس زایمان طبیعی نیز بیشتر خواهد شد. اگر از احساس اضطراب یا ترس احساس کلافگی می‌کنید، به این بیندیشید که شما تنها نیستید. و در انتها با در آغوش گرفتن فرزندتان همه چیز را فراموش خواهید کرد. موفق و پیروز باشید.

مطالب بیشتر:

 

 

استدیو عکس فیلیک

منبع: نی نی +