دلیل حالت تهوع در بارداری و علت تهوع در ماه اخر بارداری چیست
از گذشته حالت تهوع به عنوان یکی از اولین نشانه ها بارداری مادران درنظر گرفته می شده است و در بیشتر مادران باردار حداقل به مدت چند هفته رخ می دهد. اما دلیل حالت تهوع در بارداری چیست؟ دلیل حالت تهوع در اواخر بارداری و یا اوایل ان چیست؟ برای دستیابی به پاسخ این پرسش ها ما را تا پایان این مطلب همراهی کنید.
گرچه حالت تهوع و استفراغ ناشی از آن به عنوان یکی از نشانه های اولیه بارداری تلقی شده و بیشتر مادران باردار را مبتلا می کند اما دنیای پزشکی قادر به شناسایی دقیق دلیل حالت تهوع در بارداری نبوده است.
در ادامه برخی از دلایل حالت تهوع در بارداری را که میتواند باعث این مشکل شود میخوانید:
هورمونها
شاید مهمترین دلیل حالت تهوع در بارداری تغییرات هورمونی باشد. زمانیکه خانمی باردار میشود، دگرگونیهای هورمونی متعددی رخ میدهد. احتمال دارد، این مسئله منبع حالت تهوع باشد.
- هورمون hCG (human chorionic gonadotropin): رویان یا همان تخمک بارور شده در مدت کوتاهی پس از لقاح شروع به تولید این هورمون میکند و سپس جفت ساختن آنرا به عهده میگیرد. نقش این هورمون نگهداری از تولید پروژسترون در بدن شماست.
- پروژسترون: افزایش تولید پروژسترون به آرامش ماهیچههای رحمی منجر میشود که برای بقای بارداری اهمیت دارد. همچنین برای اطمینان از اینکه جنین به عنوان شئی خارجی دفع نشود، پروژسترون مسئول هشدار به واکنش ایمنی بدن مادر است.
در حدود هفته هشتم بارداری که جفت تولید پروژسترون را به عهده خواهد گرفت، ممکن است این اثر آرامش بخش گسترش بیشتری یافته و ماهیچههای شکم و روده را نیز آرام کند و در نتیجه حالت تهوع یا استفراغ را ایجاد کند.
احتمال دارد افزایش تولید هورمون استروژن نیز دیگر دلیل حالت تهوع در بارداری باشد. از آنجاییکه استروژن نقشی روانی در تشدید عملکرد پروژسترون بازی میکند. این دگرگونیهای هورمونی به تغییرات دریافتهای حسی نیز مرتبط شده است، مثل حساسیت شدید حس بویایی که در نتیجه میتواند باعث تهوع شود.
بسیاری از بانوان مبتلا به تهوع شدید یا hyperemesis دارای هورمونهای تیروئید کمی بودند و در نتیجه معلوم میشود که احتمال دارد، کمبود هورمونهای تیروئید نیز دلیل حالت تهوع در بارداری باشند.
تنظیم قند خون
در بانوان غیرباردار، کاهش میزان قند خون باعث بروز نشانههایی مثل تهوع می گردد، بنابراین ممکن است، این مسئله در بانوان باردار نیز موجب تشدید تهوع گردد. برای تحت کنترل نگه داشتن حالت تهوع می توانید با خوردن خوراکی کوچک اما وعدههایی بیشتر، میزان قند خون را منظم نگه داریم. اکثر بانوان با خوراکیهایی از کربوهیدراتهای ساده و مقدار بسیار کمی از پروتئین به خوبی کنار میآیند. بنابراین ضروری است تا مصرف این خوراکیها درست از هنگامی که از خواب برمیخیزید، شروع و طی تمامی روز ادامه یابد.
سعی کنید تا تمامی مواد غذایی مورد نیاز روزانه خود را در دسترس داشته باشید و در نتیجه هر زمانیکه میل به خوردن داشتید بتوانید از میان وعده های متنوعی بهرمند شوید. تلاش کنید تا از مصرف شکر و کربوهیدارتهای تصفیه شده پرهیز کنید، چراکه باعث نوسانات شدید قند خون شما میشوند و ممکن است، واکنش بدنتان به مصرف این نوع از خوراکیها، تولید بیش از اندازه انسولین باشد و میزان قند خون شما را کاهش دهد(کمتر از میزان قبلی).
برای داشتن یک برنامه غذایی مطلوب، بهتر است مخلوطی از پروتئینها با کربوهیدراتها و چربیها در غذای روزانه شما وجود داشته باشد، زیرا این ترکیب به کنترل ترشح قند در خون کمک میکند و نوسانات کمتری در قند خون بوجود آورده و در نتیجه احساس سیری طولانیتر خواهید داشت.
اما، در سه ماهه اول بارداری، زمانیکه تهوع در بدترین حالت خود است، مهمترین مسئله تامین انرژی مورد نیاز است. بنابراین اگر این مسئله به معنای خوردن فقط نان باشد، در نتیجه اینچنین عمل کنید. در این مرحله از بارداری سوخت در دسترس از بیشترین اهمیت برخوردار است و زمانیکه میزان تهوع شما کاهش یافت، نوع تغذیه مصرفی خود را میتوانید بهبود بخشید.
علت حالت تهوع بارداری در شب
باتوجه به اینکه یکی از راهکارهای درمانی برای اجتناب از حالت تهوع بارداری پرنکردن بیش از حد معده است، علت حالت تهوع شبانه در بارداری ممکن است ناشی از خوردن بیش از اندازه در طی روز باشد که سبب سنگینی معده در انتهای شب شده و علت حالت تهوع در شب در بارداری محسوب می شود. دیگر دلیل حالت تهوع در شب در بارداری خستگی است. ممکن است در شرایط غیربارداری نیز این مساله را تجربه کرده باشید که در اثر خستگی بیش از حد دچار سرگیجه و حالت تهوع شوید.
علت حالت تهوع در ماه اخر بارداری چیست
احتمالا پزشک به شما می گوید که معمولا حالت تهوع تا پایان ماه چهارم بهبود می یابد اما با نزدیک شدن به هفته های پایانی دوباره این عارضه بارداری شروع به آزار و اذیت شما کرده به همین سبب می پرسید که علت حالت تهوع در ماه نهم بارداری چیست؟
وقتی به ماه های پایانی بارداری نزدیک می شوید جنین به اندازه یک هندوانه بزرگ شده و به همراه جفت، یک لیتر مایع ، آمنیوتیک و ... فضای بسیار زیادی را در درون شکم شما اشغال کرده و به سمت قفسه سینه برجسته می شود. فشاری که رحم از پایین به سمت معده وارد می کند سبب خواهد شد که با خوردن کمی غذا دچار حالت تهوع شویم. این فشار به همراه خستگی ها و دگرگونی های هورمونی که در تمام طول بارداری ادامه دارد علت حالت تهوع در اواخر بارداری محسوب می شوند.
البته مطالعات نشان می دهد حالت تهوع خفیف برای بانوانی که به آن دچار شدهاند جنبه های مثبت و نتایج بهتری را نیز به همراه دارد که شامل؛ احتمال کمتری برای سقط جنین، زایمانهای زودرس، مردهزایی، وزن کم هنگام تولد، رشد به عنوان عقب مانده و کاهش مرگ و میر نوزادان.
اگر احساس تهوع صبحگاهی شدت یافت، مراجعه به پزشک یا ماما را فراموش نکنید و پیش از متوقف ساختن مصرف ویتامینها یا مکملها، تصمیم خود را با مراقب پزشکی خود درمیان گذارید.
خوراکیهایی که به بهبود تهوع کمک میکند:
کراکرها: ساده بودن کراکرها در برقراری آرامش شکم به شما کمک میکند.
لیمو: مزه و نیز رایحه لیمو برای کاهش تهوع شناخته شده است.
نعنای دم کرده: مزه نعنا به بهبود تهوع و نیز به سرزندگی دوباره کمک میکند.
چوب شور: این خوراکی به پوشش داخل شکمی شما کمک کرده و نمک آن نیز فشار خون شما را بیشتر میکند.
زنجبیل: از شربت زنجبیل تا دم کرده آن، این خوراکی تهوع را از شما دور میکند.
اکنون که دلیل حالت تهوع در بارداری را می دانید، بهتر است با نگاه متفاوت تری به آن بنگرید. به این مساله فکر کنید که وقتی نوزادتان به دنیا بیاید و او را در آغوش بکشید، از تمامی این دشواری های بارداری چیزی جز خاطره باقی نخواهد ماند.
بیشتر بدانید:
1- آیا مصرف ویتامینB6 برای رفع حالت تهوع در دوران بارداری موثر و بی خطر است؟
2- انواع حالت تهوع بارداری : تهوع خفیف و تهوع شدید
4- آیا نداشتن ویار یا حالت تهوع در هفته 8 بارداری طبیعیست؟