دلیل کمر درد شدید در بارداری وفرق آن با درد کمر در طی زایمان
بارداری خیلی بیشتر از آنچه فکر می کردید شما را به چالش می کشد. یکی از چالش های دوران بارداری که تعداد بسیار زیادی از مادران را درگیر خود می کند کمر درد است. اما دلیل کمر درد شدید در بارداری چیست؟ آیا علت کمر درد شدید در ماه پنجم بارداری با علت کمردرد شدید در هفته دهم بارداری و بعد از آن تفاوتی دارد؟ برای کسب اطلاعات کامل درمورد علت کمر درد شدید در بارداری این متن را مطالعه کنید.
علت های ایجاد کننده ی کمردرد در طی بارداری چیست؟
کمر درد بارداری در میان مادران بسیار شایع بوده و به علل متفاوتی در طی بارداری بروز خواهد کرد، از جمله:
- تغییرات هورمونی: اصلی ترین علت کمردرد در اوایل بارداری تغییرات هورمونی است. سطح هورمون ریلکسین در بدن مادر باردار به شدت افزایش پیدا می کند تا لگن مادر را برای زایمان و جای دادن جنین در درون خود آماده کند. بنابراین علت کمردرد در اوایل حاملگی افزایش هورمون ریلکسین است.
- افزایش وزن: همزمان که جنین رشد می کند، وزن شما نیز افزایش خواهد یافت و بدنتان نمی تواند از این مقدار وزنِ اضافه حمایت کند، درنتیجه کمرتان درد خواهد گرفت.
- ضعیف شدن عضلات شکم: احتمالا مهمترین دلیل کمر درد شدید در بارداری ضعف عضلات بدن است. عضلات عناصر اصلی حمایت فیزیکی بدن هستند، به ویژه عضلات شکم، کمر و کف لگن. ضعیف شدن هر یک از آنها به معنای وارد شدن فشار بیش از اندازه به استخوان ها و مفاصل آن بخش است. همزمان با برجسته شدن شکم، عضلات آن شل و کشیده می شوند تا فضای لازم برای رحمِ در حالِ بزرگ شدن را تامین کنند. گاهاً شلی عضلات تا جایی پیش می رود که دو عضله ی مستقیم شکمی از یکدیگر گسیخته خواهند شد. این وضعیت نمی تواند حمایت مناسبی را برای بدن فراهم کند در نتیجه کمر درد آغاز خواهد شد.
- شل شدن مفاصل: در طی دوران بارداری بدن شما مقدار فراوانی هورمون ریلکسین تولید می کند که این هورمون سبب شل شدن مفاصل می شود، تا در حین زایمان این مفاصلِ شل شده بتوانند از یکدیگر فاصله گرفته و امکان عبور جنین از کانال زایمانی را فراهم کنند. اما مفاصلی که در سر جای خود محکم قرار نگرفته اند می توانند تا حدی حرکت کرده و به اعصاب موجود در مجاور خود فشار بیاورند. این فشار به صورت پیام های درد به مغز مخابره می شود.
- پوزیشن نامناسب: دیگر دلیل کمر درد شدید در بارداری قرار گیری بدن در حالات نامناسب است. افزایش وزن و برجسته شدن شکم سبب تغییر مرکز ثقل بدن می شود و قرار گیری مادر در پوزیشن های نامناسب در هنگام ایستادن، نشستن و حتی خوابیدن سبب وارد شدن فشار بیش از اندازه بر کمر خواهد شد.
- پوزیشن جنین: گاهاً جنین در درون رحم مادر طوری قرار می گیرد که به ستون فقرات فشار بسیار زیادی وارد خواهد کرد.
- مشکلات کلیوی: بروز سنگ کلیه در دوران بارداری شایع است. اما تغییرات فیزیولوژیکی بدن در طی بارداری، بدن بانوان را نسبت به عفونت های دستگاه ادراری بسیار مستعد می کند. افزایش حجم ادرار، فشار بیش از حد به مثانه، گاهاً سبب پس زده شدن ادرار به سمت کلیه ها می شود که عفونت کلیوی را به دنبال خواهد داشت که می تواند علت کمر درد شدید در ماه هفتم بارداری محسوب شود. هم سنگ کلیه و هم عفونت های کلیوی سبب ایجاد درد های تیر کشنده در کمر خواهند شد.
کمر درد بارداری چه فرقی با درد کمر در طی زایمان دارد؟
در زایمان علاوه بر شکم و لگن در ناحیه ی کمر نیز حس می شود، اما با کمر درد بارداری تفاوت های زیر را دارد:
- کمر درد بارداری دائمی است. گرچه ممکن است که شدت این درد افت و خیز داشته باشد اما به صورت یک درد همیشگی و مزمن، دائماً آن را حس می کنید. اما کمر دردِ حینِ زایمان می گیرد و ول می کند.
- کمر درد بارداری را می توان تسکین داد. می توانید از طریق به کارگیری روش هایی مانند تغییر پوزیشن، حمام آب گرم، ورزش و ... کمر درد بارداری را تسکین دهید اما کمر درد ناشی از دردهای زایمانی تسکین پذیر نیستند.
- کمر درد بارداری با سفت شدن شکم همراه نیست. کمر درد ناشی از درد های زایمان به علت انقباضات بسیار قوی رحم رخ می دهد که در نتیجه ی آن شکم نیز سفت می شود، اما کمر درد ناشی از بارداری با سفت شدن شکم همراه نخواهد بود.
اکنون که دلیل کمر درد شدید در بارداری را میدانید، سعی کنید به مواردی که در دست شماست همانند قوی کردن عضلات از طریق ورزش، اطلاح طرز نشستن و ایستادن و اینگونه موارد توجه بیشتری داشته باشید.
بیشتر بدانید:
1- روش های درمان کمر درد در دوران بارداری
2- 10 نکته برای جلوگیری یا پیشگیری از کمر درد بارداری
3- آیا درد زیر شکم در بارداری نشانه سقط است؟
4- علت درد زیر شکم در هریک از سه ماهه های بارداری