درمان فشار خون پایین در بارداری، روش های خانگی
با شروع بارداری بدن مادر تحت تاثیر تغییرات هورمونی ناشی از رشد و پرورش جنین قرار می گیرد. با ادامه حاملگی حجم خون در بدن مادر افزایش خواهد یافت به همین سبب عروق منبسط خواهند شد تا بتوانند حجم خون افزایش یافته را در خود جای دهند. این رخداد در بسیاری از مادران سبب افت فشار خون شده و علائمی نظیر تاری دید، سرگیجه شدید و ... را به دنبال خواهد داشت. در این متن قصد داریم روش های درمان فشار خون پایین در بارداری و همچنین راه حل های خانگی در زمینه درمان فشار خون پایین در زمان بارداری را برای شما شرح دهیم.
تاثیر فشار خون پایین بر جنین
یکی از خطرات اصلی فشار خون پایین برای بانوان، سقوط ناشی از غش است. برخی از بانوان با فشار خون پایین که بعد از نشستن یا دراز کشیدن به طور ناگهانی بلند میشوند، ممکن است دچار غش شوند. غش کردنهای مکرر ممکن است خطرناک باشد، به خصوص در دوران بارداری، زیرا در صورت افتادن ممکن است آسیب ببینید و از بین رفتن گردش خون ممکن است باعث مشکلات داخلی شود.
افت شدید فشار خون ممکن است منجر به شوک یا آسیب عضوی شود. این عارضه ممکن است از رسیدن خون به جنین جلوگیری کند که خطراتی برای سلامتی جنین خواهد داشت.
طبق یک مطالعه، تحقیقات کمی وجود دارد که نشان میدهد فشار خون پایین مداوم در دوران بارداری تاثیر منفی بر نتیجه بارداری میگذارد، از جمله تولد نوزاد مرده. با این وجود، دلایل احتمالی بسیار دیگری برای این تأثیرات منفی بر سلامت جنین وجود دارد و فشار خون پایین به تنهایی معمولاً عوارض جدی به دنبال دارد.
راههای درمان فشار خون پایین در دوران بارداری
معمولاً برای فشار خون در دوران بارداری درمانی وجود ندارد، اما یک مادر ممکن است چندین روش خانگی را برای کاهش علائم امتحان کند. فشار خون اغلب در حدود سه ماهه سوم بارداری به حالت عادی برمیگردد. با این حال، برخی از بانوانی که فشار خون پایین را تجربه میکنند، ممکن است به دارو احتیاج داشته باشند. در هر شرایطی که ممکن است باعث افت فشار خون شوید، از جمله کم خونی یا عدم تعادل هورمونی، ابتدا باید تحت درمان قرار بگیرید. اگر پزشک گمان کند که یک داروی خاص باعث افت فشار خون میشود، ممکن است داروی جایگزین را تجویز کند.
روش های خانگی درمان فشار خون پایین در حاملگی
بسیاری از بانوان برای کمک به مقابله با فشار خون پایین، به جای درمان پزشکی به داروهای خانگی اعتماد میکنند.
استراحت برای درمان فشار خون پایین بارداری
استراحت در دوران بارداری اغلب توصیه میشود، خصوصاً با فشار خون پایین.
هنگام مقابله با فشار خون پایین در دوران بارداری، مهم است به یاد داشته باشید که همه چیز را به آرامی انجام دهید. وقت گذاشتن برای بیدار شدن از خواب در صبح به جای پریدن از رختخواب و بلند شدن از صندلی یا مبل به آرامی در طول روز میتواند به جلوگیری از سرگیجه و غش کردن کمک کند.
اگر احساس ضعف و سرگیجه دارید، باید به آرامی بنشینید یا دراز بکشید تا از افتادن جلوگیری کنید و نفسهای مداوم بکشید. دراز کشیدن به سمت چپ نیز ممکن است به افزایش جریان خون به قلب کمک کند، که این امر ممکن است به ثبات بدن کمک کند. همچنین لازم است که مادران باردار بیشتر به استراحت بپردازند، خصوصاً وقتی فشار خون پایین دارند. استراحت و نشستن منظم در طول روز میتواند به بدن فرصت بهبودی و کاهش خستگی را بدهد.
پوشیدن لباسهای گشاد و آزاد و راحت نیز ممکن است به جلوگیری از سرگیجه و خستگی کمک کند. ممکن است برخی از بانوان بدانند که پوشیدن جورابهای مخصوص یا جورابهای بالای زانو میتواند به بهبود گردش خون کمک کند.
مایعات برای درمان فشار خون پایین در بارداری
نوشیدن مایعات فراوان و درمان هرگونه تهوع صبحگاهی یا استفراغ بسیار مهم است. اگر فشار خون پایین باعث حالت تهوع شود، چای گیاهی گرم ممکن است به آرام شدن معده کمک کند. آبرسانی به بدن نیز میتواند مفید باشد.
رژیم غذایی برای درمان فشار خون پایین در بارداری
پزشکان همچنین ممکن است به جای چند وعده غذایی بزرگ، خوردن تعداد زیادی وعدههای کوچک در طول روز را برای درمان فشار خون پایین در بارداری توصیه کنند. داشتن یک رژیم غذایی متنوع و غنی از مواد مغذی به ویژه در دوران بارداری بسیار مهم است و ممکن است در صورت امکان علائم را کاهش دهد.
پزشک همچنین ممکن است برای رفع فشار خون پایین توصیه کند میزان مصرف نمک روزانه خود را افزایش دهید. نمک زیاد میتواند تاثیر منفی داشته باشد، از این رو صحبت با یک متخصص قبل از افزودن نمک اضافی به رژیم غذایی ضروری است.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
پزشک معمولاً در طی معاینات منظم دوران بارداری فشار خون مادر را تحت نظر دارد و در صورت کم یا زیاد بودن فشار، توصیههای درمانی را ارائه میدهد. فشار خون بالا یک مشکل شایع در بارداری است. فشار خون پایین در دوران بارداری طبیعی است، اما مهم است که بدانید چه زمانی به پزشک یا ماما مراجعه کنید. هر فردی که دچار سرگیجه مکرر یا غش شود، باید در اسرع وقت به دنبال مراقبتهای پزشکی باشد.
اگر به همراه سردرد شدید، تغییر دید یا تنگی نفس، دچار غش یا سرگیجه باشید، باید تحت مراقبتهای اورژانسی قرار بگیرید. دردهای قفسه سینه و احساس بی حسی و ضعف یک طرف بدن نیز نیاز به مراقبت اضطراری دارد. اگر همچنان تا بعد از سه ماهه سوم ادامه یابد یا اگر برای مدت طولانی تداوم داشته باشد، باید از نظر فشار خون پایین مورد بررسی قرار بگیرید.
در صورتی که یک مادر باردار سابقه فشار خون پایین داشته باشد، باید این موارد را در طول معاینات اولیه بارداری به پزشک متخصص اطلاع دهد تا اطمینان حاصل شود که فشار خون خیلی پایینتر نرود. به یاد داشته باشید که همکاری با پزشک یا ماما برای درمان فشار خون پایین در بارداری میتواند به سلامتی مادر و جنین کمک کند.
منبع: medicalnewstoday
بیشتر بدانید:
1- علل و راه های پیشگیری از افت فشار خون در بارداری
2- علائم افت فشار خون در بارداری و چگونه میتوان از آن پیشگیری کرد؟
3- افت فشار خون در بارداری و فشارخون پایین در بارداری چقدر است؟
4- فشار خون پایین و ضعف در بارداری، آیا مشکل ساز است؟