آیا باید نوزاد را برای شیر خوردن بیدار کرد ?
متخصص اطفال توصیه کرده است هر 2-3 ساعت یکبار به نوزادم شیر دهم اما فرزند من گاهی تا 4 ساعت خواب است. آیا باید نوزاد را برای شیر خوردن بیدار کرد؟بیدار کردن نوزاد از خواب ناز به نظر منطقی و درست نمیرسد اما از آنجایی که تغذیه کافی و مناسب برای رشد نوزاد و سلامت او ضروری است گاهی لازم است رویاهای آرام نوزادمان را به هم بریزیم.
آیا باید نوزاد را برای شیر خوردن بیدار کرد، علت چیست؟
در پاسخ به این پرسش که آیا باید نوزاد را برای شیر خوردن بیدار کرد یا نه، انجمن متخصصان اطفال آمریکا توصیه میکند اگر نوزاد در دو هفته نخست تولد بیش از 4 ساعت خواب است او را برای شیردهی بیدار کنید. اما چرا این کار ضروری است؟
- معده نوزادان به سرعت خالی میشود: شیر به سرعت و به راحتی در معده نوزاد هضم و جذب میشود. معده نوزاد در هفته دوم کمی بزرگتر از یک توپ پینگ پنگ است و در نتیجه نوزاد هر 2-3 ساعت یکبار گرسنه خواهد شد. در نوزادانی که از شیرخشک استفاده میکنند این زمان برای 3-4 ساعت طول میکشد. به همین دلیل لازم است نوزاد را از خواب بیدار کنید تا دچار افت قند خون نشود.
- نوزادان از خود علایم گرسنگی را نشان نمیدهند: شیرخواران وقتی گرسنه اند سرشان را به سمت سینه میچرخانند یا با مکیدن دست یا بد خلقی نشان میدهند که گرسنهاند اما نوزادان در دو هفته نخست تولد گاهی با وجود گرسنگی چرت میزنند و گاه علایم کوچکی مانند مکیدن لب یا انگشت از خود نشان خواهند داد.
- نوزادان باید وزن گیری خوبی داشته باشند: نوزادان بعد از تولد 5 تا 10 درصد از وزن خود را از دست میدهند اما این وزن در هفته نخست بعد از تولد باید جایگزین شود. عدم تغذیه کافی نوزاد مانع از وزن گیری مناسب و بروز مشکلاتی از جمله زردی و افت قند خون خواهد شد.
- مادر به تحریک پستانها برای شیردهی نیاز دارد: اگر به اندازه کافی و مرتبا به نوزاد شیر ندهید میزان تولید شیر افت میکند. برای تولید شیر کافی باید سینهها با مکیدن نوزاد تحریک شوند.
چطور باید نوزاد را برای تغذیه بیدار کرد؟
اگر نوزاد شما معمولا خواب آلوده است و پستان را به دهان نمیگیرد از این تکنیکها برای هوشیار کردنش کمک بگیرید:
- از فاز فعال خواب برای شیردهی استفاده کنید: زمانی که نوزاد وارد خواب عمیق میشود بیدار کردنش برای شیرردهی فایدهای ندارد. به رفتارهای او توجه داشته باشید و زمانی که بدن و دست و پایش تکان میخورد یا حرکات صورتش قابل مشاهده هستند یعنی وارد فاز فعال خواب شده و بهترین موقع برای بیدار کردن او برای شیردهی است.(خواب و تغذیه نوزاد در روزهای نخست زندگی)
- پوشکش را عوض کنید: یکی از راههای مناسب برای بیدار کردن نوزاد از خواب تعویض پوشکش است. اگر اینکار موثر واقع نشد لباسش را عوض کنید. همزمان میتوانید دست و پای نوزاد را تکان دهید و برایش شعر بخوانید.
- نوزاد را بغل کنید: به آغوش کشیدن نوزاد در خواب در اکثر موارد باعث بیدار شدن او خواهد شد.
- با او صحبت کنید: حرف زدن و شعر خواندن با نوزاد باعث میشود چشمانش را باز کند
- پیشانیاش را با دستمال مرطوب لمس کنید.
چند دقیقه باید به نوزاد شیر داد؟
این موضوع بستگی به نوزاد شما دارد. نوزاد باید به اندازهای به یک سینه بچسبد که بتواند تمام مواد مغذی و چربی آن که در انتهای شیر در پستان قرار دارد را بمکد. این کار در برخی نوزادان 10 دقیقه طول میکشد و برخی دیگر تا 45 دقیقه همچنان مشغول نوشیدن شیر هستند.
چطور نوزاد را در هنگام شیرخوردن بیدار نگه دارید
هنگام شیردهی به لبها و گونههای نوزاد توجه داشته باشید. برخی نوزادان هنگام مکیدن شیر چرت میزنند و در عین حال که سینه را به دهان دارند شیری نمینوشند. بهترین کار این است که به علایم مکیدن شیر در نوزاد توجه کنید و اگر میبینید گونهها و لبهای نوزاد بیحرکت مانده با مالیدن شیر به گونهها یا تکان دادن پستان در دهان نوزاد او را به مکیدن مجدد ترغیب کنید.
نوزادان از هفته ششم به بعد ریتم خواب و تغذیه مشخصی را پیش میگیرند. برخی نوزادان مثل ساعتی که کوک شدهاند هر 2 ساعت یکبار طلب شیر میکنند و برخی دیگر برای 3-4 ساعت میخوابند. از 6 ماهگی به بعد هم معمولا اگر موقع خواب به اندازه کافی شیر نوشیده باشند شبها از خواب بیدار نمیشوند. اگر همچنان می پرسید که آیا باید نوزاد را برای شیر خوردن بیدار کرد و یا میخواهید مطمئن شوید که شیرخوارتان به اندازه کافی شیر مینوشد و سیر میشود یا خیر بهتر است در این رابطه با متخصص اطفال مشورت کنید. بررسی روند وزن گیری و تعداد پوشکهای خیس شیرخوار در طول روز میتواند نشان دهد فرزندتان تغذیه کافی دارد یا خیر. فراموش نکنید نوزادان تازه متولد شده باید حداقل یک بار در روز مدفوع و 8تا 10 بار ادرار داشته باشند.
مطالعه بیشتر:
روش های درمان و پیشگیری از ترك نوك سينه در شيردهي
چند توصیه برای تنظیم الگوی خواب نوزادان
وزن گیری و تغذیه ی نوزاد ؛ راهنمای ماه به ماه
منبع: whattoexpect