خشکی دهان در بارداری، به چه معناست و نشانه خشکی دهان چیست؟
تهوع صبحگاهی، خستگی، سردرد، گرفتگی عضلات، بیخوابی و استفراغ از علائم شایع دوران بارداری است. اگر باردار هستید باید به این نشانهها آگاه باشید و در واقع، حتما آنها را گاهوبیگاه تجربه کردهاید. ولی علائم دیگری نیز وجود دارد که ممکن است به آنها توجهی نشود. خشکی دهان در بارداری یکی از آن علائم است که از نشانههای معروف این دوران محسوب میشود، اما بسیاری از بانوان آن را یکی از علائم بارداری نمیدانند. اگر میخواهید در مورد دلایل بروز خشکی دهان در بارداری بیشتر بدانید مقاله زیر را بخوانید.
خشکی دهان در بارداری به چه معناست؟
خشکی دهان در دوران بارداری یکی از علائم رایج این دوران است. برای مرطوب و تمیز ماندن محیط دهان به بزاق نیاز داریم. همچنین بزاق به هضم غذا کمک میکند و از رشد باکتریها و قارچهای دهان جلوگیری میکند. بزاق دهان ما را مرطوب نگه میدارد و هنگامیکه بزاق تولید نمیشود دهان خشک خواهد شد. خشکی دهان با عنوان زروستومیا شناخته میشود و به دلیل تغییرات هورمونی در زمان بارداری رخ میدهد و تغییرات شیمیایی زیادی را به دنبال دارد. این حالت اغلب در سه ماهه اول بارداری رخ میدهد و شبها بدتر خواهد شد. اگر دهان شما خشک است، به احتمال زیاد بینی شما نیز حالت گرفتگی پیدا میکند. دچار سردرد میشوید، در دهان خود طعم فلز حس میکنید و لبهایتان ترک میخورد.
نشانههای خشکی دهان در بارداری چیست؟
اگر در دوران بارداری دچار خشکی دهان هستید، ممکن است یک یا دو مورد از نشانههای زیر را تجربه کرده باشید:
- تغییر حس چشایی
- احساس سوزش داخل دهان یا گلو
- پوسیدگی دندان
- خشکی داخل بینی
- گلو درد
- مشکل در صحبت کردن
- گرفتگی صدا
- گرگرفتگی
- سوهاضمه
خشکی دهان در اوایل دوران بارداری چه پیامدهایی خواهد داشت؟
خشکی دهان در اوایل یا در سه ماهه اول دوران بارداری میتواند مشکلات زیادی به همراه داشته باشد. اگر دهان شما خشک است، صبح که از خواب بیدار میشوید زبان شما سفید خواهد بود. این اتفاق به دلیل استفراغ و ادرار زیادی است که معمولا در سه ماهه اول بارداری رخ میدهد. خشکی دهان ممکن است بر سلامت دهان و دندان شما تاثیر بگذارد و ایجاد ناراحتی کند. همانطور که اشاره شد، برای فرو دادن ذرات غذا و کاهش رشد باکتریهای دهان به بزاق نیاز داریم. اگر دهان شما بزاق کافی تولید نکند، به راحتی دچار مشکلات دندان و لثه مانند التهاب لثه، پلاک و پوسیدگی دندان میشوید. بسیار ضروری است که این شرایط نادیده گرفته نشود، چراکه میتواند بر رشد جنین نیز تاثیر منفی بگذارد.
علت خشکی دهان در بارداری چیست؟
تقریبا همه بانوان باردار به خشکی دهان مبتلا میشوند. ممکن است در این شرایط از بوی بد دهان نیز شکایت داشته باشند. برخی از دلایل احتمالی خشکی دهان شامل موارد زیر است:
- عوارض جانبی برخی از داروها
خشکی دهان از عوارض جانبی برخی از داروهای تجویز شده یا بدون نسخه است. این داروها شامل داروهای ضد افسردگی، داروهای متسعکننده مجرای تنفسی، داروهای ادرارآور و غیره است. هرچند ممکن است این عارضه آزاردهنده باشد، اما نباید داروهایی را که پزشک تجویز کرده قطع کنید، مگر اینکه پزشک دستور بدهد.
- کمآب شدن بدن
حتی اگر روزانه ۸ لیوان آب مصرف میکنید، ممکن است همچنان احساس کمآبی داشته باشید. در دوران بارداری مادر بیشتر از زمان دیگر نیاز به نوشیدن آب دارد تا سلامتی خود و جنین در حال رشد را تضمین کند. گاهی اوقات کمآب شدن بدن باعث خشکی دهان خواهد شد که ممکن است باعث بروز مشکلاتی در زایمان یا موجب زایمان زودرس شود. بنابراین آب بیشتری بنوشید تا جنین سالمی داشته باشید.
- افزایش حجم خون
حجم خون در دوران بارداری افزایش پیدا میکند. در اوج افزایش، حجم خون بانوی باردار تقریبا ۵۰ درصد بیشتر از یک بانوی غیرباردار است. وقتی حجم خون در بدن افزایش پیدا میکند، کلیهها فعالیت بیشتری دارند و همین باعث افزایش ادرار و در نتیجه کمآب شدن بدن میشود.
- بالا رفتن متابولیسم بدن
با پیش رفتن بارداری فعالیت سلولی مانند تولید انرژی، تجزیه غذا و غیره به شدت افزایش پیدا میکند. در نتیجه، آب موجود در بدن کم می شود و این آب باید به طور مرتب جایگزین شود. اگر این جایگزینی انجام نشود دهان دچار خشکی خواهد شد.
- برفک دهان
عامل برفک دهان قارچی به نام کاندیدا آلبیکانس است. همه ممکن است به این عارضه دچار شویم، اما اگر سیستم ایمنی بدن به طور طبیعی کار نکند، ممکن است برفک بیشتر از اندازه رشد کند. اگر سیستم ایمنی بدن در دوران بارداری خوب کار نکند، دچار برفک دهان خواهید شد. برفک احساس خشکی و پرز مانند داخل دهان ایجاد میکند.
به یاد داشته باشید که خشکی دهان در بارداری هر علتی که داشته باشد معمولا جای نگرانی نخواهد داشت و به جای تمرکز کردن روی نکات منفی بهتر است که از بارداری خود لذت ببرید.
بیشتر بدانید:
1- علت بوی بد دهان چیست و چه عواملی آن را تشدید می کنند؟
2- با افسانه ها و واقعیت های پوسیدگی دندان آشنا شوید!
3- برای رفع بوی بد دهان چیکار کنیم و علت بوی بد دهان چیست؟
4- بوی بد واژن، بدن و دهان در بارداری
منبع: parenting.firstcry