مصرف کنجد در بارداری آیا بی خطر است و فواید مصرف کنجد چیست؟

مصرف کنجد در بارداری آیا بی خطر است و فواید مصرف کنجد چیست؟

در هنگام بارداری باید به رژیم غذایی خود بسیار دقت کنید زیرا چیزی که می‌خورید بر سلامت شما و جنین در حال رشدتان تاثیر زیادی می‌گذارد. خوردن هر چیزی (حتی اگر بسیار کوچک باشد) بر سلامت جنین تاثیرگذار است. بنابراین گرایش شما به سمت غذاهای سالم بسیار اهمیت دارد. در دوران بارداری توصیه‌های خیرخواهانه زیادی درباره مصرف غذاهای سالم دریافت خواهید کرد و انبوه اطلاعات می‌تواند برای شما گیج کننده باشد. خواهید فهمید کدام میوه و سبزیجات برای شما مناسب است، اما گیاهان دارویی و دانه‌ها چه؟ برای مثال دانه کنجد. آیا مصرف کنجد در بارداری بی خطر است؟ آیا مصرف کنجد در بارداری برای شما و جنین مفید است یا ضرر دارد؟ این مقاله را بخوانید تا بدانید!

آیا مصرف کنجد در دوران بارداری بی‌خطر است؟

این تصور که مصرف کنجد سفید در دوران بارداری خطر دارد،‌ چیزی جز یک باور غلط نیست. در کشور هند بسیاری از مردم بر این باورند که کنجد «مولد گرما» است و غذایی است که گرمای بدن را بالا می‌برد و تعادل طبیعی بدن را برقرار می‌کند. برخی از افراد معتقدند مصرف غذاهایی مانند کنجد که گرمای بدن را بالا می‌برند باعث سقط جنین یا زایمان زودرس خواهد شد. اما برای اثبات این عقیده شواهد علمی وجود ندارد. برخلاف این قضیه، دانه‌های کنجد سرشار از مواد مغذی چون آهن، پروتئین، فیبر، کلسیم،‌ منیزیم و پتاسیم است که برای مادر و جنین بسیار مفید است. اما اغلب پزشکان پیشنهاد می‌کنند در سه ماهه اول بارداری کنجد مصرف نشود زیرا باعث حالت تهوع می‌شود.

ارزش غذایی دانه‌های کنجد

دانه‌های کنجد سرشار از مواد مغذی اساسی است که مصرف آن در دوران بارداری برای شما و جنین فواید زیادی خواهد داشت. این دانه‌ها منبع عالی آهن، کلسیم و فیبر هستند. برای دریافت تمام این مواد مغذی فقط کافی است مقدار کمی کنجد مصرف کنید.در زیر به مواد تشکیل دهنده دانه کنجد می‌پردازیم. هر ۱۰ گرم کنجد تقریبا شامل مواد زیر است:

• پروتئین ۲ گرم

• فیبر ۱ گرم

• کربوهیدرات ۲ گرم

• چربی ۴ گرم

• کلسیم ۸۹ میلی‌گرم

• آهن ۱.۳ میلی‌گرم

• کالری ۵۱ مواد معدنی دیگر مانند منیزیم،‌ پتاسیم و ویتامین‌های گروه B نیز در مقادیر کم یافت می‌شود.

فواید مصرف کنجد در بارداری

در بسیاری از مناطق جهان از دانه کنجد به عنوان یک غذای فوق‌العاده نام می‌برند. این ماده غذایی قادر است بسیاری از مواد مغذی مورد نیاز بانوی باردار و جنین را تامین کند. در زیر برخی از فواید مصرف دانه کنجد در دوران بارداری ذکر شده است:

• دانه کنجد حاوی بسته کاملی از مواد مغذی، مانند آهن، کلسیم و ویتامین‌ها است که جنین برای رشد به آنها نیاز دارد. دانه کنجد سرشار از ویتامین‌های گروه B مانند ریبوفلاوین، نیاسین، تیامین و پیریدوکسین است که ضامن رشد مناسب جنین محسوب می‌شود.

• دانه‌های کنجد منبع عالی پروتئین و آمینواسیدهایی است که جنین برای رشد به آنها نیاز دارد.

• برخی از دانه‌ها منبع غنی از فیبر هستند که به هضم غذا در دوران بارداری کمک می‌کند. یبوست مشکل رایج دوران بارداری است. اگر دچار مشکل یبوست یا سایر بیماری‌های مربوط به دستگاه گوارش هستید، می‌توانید برای جلوگیری از این مشکل کنجد مصرف کنید.

• کنجد دارای اسید اولئیک است که می‌تواند سطح کلسترول بد (LDL) را پایین بیاورد و سطح کلسترول خوب (HDL) را بالا نگه دارد و سطح چربی را در شرایط مناسبی قرار دهد.

• دانه کنجد حاوی ویتامین C است که می‌تواند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شود و تهدیدی برای بیماری‌ها و میکروب‌ها باشد. در دوران بارداری سیستم ایمنی بدن ضعیف می‌شود. از این رو ممکن است در معرض ابتلا به عفونت‌ها و بیماری‌های مختلف باشید، اما با خوردن دانه کنجد می‌توانید از آن‌ها جلوگیری کنید. مصرف دانه کنجد می‌تواند مانع از سرماخوردگی و آنفولانزا شود.

• کلسیم یک ماده مغذی مهم برای سلامتی دهان و دندان در دوران بارداری است. کنجد منبع عالی کلسیم است و می‌تواند از دندان‌های شما محافظت کند. می‌توانید با مصرف کنجد در دوران بارداری از دندان‌ها و استخوان‌های خود محافظت کنید. این دانه‌ها به رشد سالم جنین نیز یاری می‌رساند.

• از آن‌جا‌‌ که کنجد حاوی اسید فولیک است،‌ می‌تواند از نقص لوله‌های عصبی جنین جلوگیری کند.

• این اعتقاد وجود دارد که مصرف کنجد باعث بالابردن انرژی و کاهش سطح استرس و ضعف می‌شود.

• کنجد حاوی مقادیر زیادی آهن است و به شما اطمینان خاطر می‌دهد که جنین در داخل رحم از اکسیژن کافی بهره‌مند خواهد شد.

چگونه کنجد را در رژیم غذایی خود جای دهید

‌اکنون که به فواید بی‌شمار مصرف کنجد در بارداری آگاه هستید، شاید فکر کنید که چگونه این ماده ارزشمند غذایی را در رژیم بارداری خود بگنجانید. این دانه‌‌ها علاوه بر مواد مغذی فراوان، گزینه سالمی برای اضافه شدن به رژیم غذایی شما محسوب می‌شود. در زیر با روش‌هایی که می‌توانید کنجد را به رژیم بارداری خود اضافه کنید آشنا می‌شوید:

1. کنجد را به کاسه صبحانه خود اضافه کنید. آن را به غلات گرم خود بیفزایید.

2. می‌توانید کنجد را به سالاد اضافه کنید و آن را برای مزه دار شدن و برشته شدن کمی تفت دهید.

3. می‌توانید دیپ کنجد (ارده) درست کنید و سبزیجات خود را در آن بزنید و هنگام گرسنگی بعدازظهر میل کنید.

4. می‌توانید دانه‌های کنجد را به ترشی گشنیز و نعنای خود اضافه کنید.

5. می‌توانید دانه‌های کنجد را بو بدهید و برای تزئین غذاهای مختلف استفاده کنید.

6. می‌توانید لادو (شیرینی هندی) درست کنید و در دوران بارداری مصرف کنید.

7. می‌توانید در سوپ یا بورانی استفاده کنید.

خطرات و عوارض مصرف کنجد در بارداری 

مصرف دانه کنجد در دوران بارداری برای مادر و جنین خطری ندارد. هرچند، واکنش بدن هر بانو نسبت به یک غذا یکسان نیست. تاثیرات مصرف کنجد در دوران بارداری می‌تواند متفاوت باشد. اگر احساس تهوع دارید صبر کنید تا این حالت از بین برود و اگر بعد از مصرف کنجد احساس دل درد دارید باید مصرف آن را کنار بگذارید. می‌توانید با پزشک در مورد مصرف کنجد در دوران بارداری مشورت کنید.

می‌توانم در دوران بارداری شیرینی‌هایی که با روغن کنجد درست شده‌اند، مصرف کنم؟

مصرف غذاهایی که با روغن کنجد تهیه شده‌اند در دوران بارداری مشکلی ایجاد نخواهد کرد. این روغن چربی‌های سالم مورد نیاز بدن شما را تامین می‌کند و به رشد مغز جنین کمک می‌کند. هرچند پیشنهاد می‌شود قبل از مصرف هرگونه مواد غذایی که با روغن کنجد تهیه شده است،‌ با پزشک خود و متخصص تغذیه مشورت کنید.

کنجد سیاه مصرف کنیم یا سفید، کدام یک انتخاب سالم‌تری است؟

کنجد سیاه مواد مغذی بیشتری دارد و از این رو مصرف کنجد سیاه در بارداری سالم‌تر از کنجد سفید است. کنجد سیاه بیشتر از کنجد سفید کلسیم دارد و اگر قصد دارید در دوران بارداری کمبود کلسیم را جبران کنید، کنجد سیاه گزینه بهتری است. هرچند مصرف کنجد سفید نیز مشکلی ایجاد نخواهد کرد و آنها هم مفید هستند.

مصرف کنجد در بارداری برای مادر باردار و جنین خطرناک نیست. اما به دلیل اینکه مصرف این ماده غذایی ممکن است باعث حالت تهوع شما شود، بهتر است آن‌را در سه ماهه اول بارداری مصرف نکنید. اگر قصد دارید این ماده غذایی را به رژیم بارداری خود بیفزایید، حتما با پزشک مشورت کنید تا انتخاب شما آگاهانه باشد. بارداری سالمی را برای شما آرزو می‌کنیم!

 

بیشتر بدانید:

1- راهنمای تغذیه سالم در دوران بارداری!

2- رژیم غذایی و مکمل های مناسب دوران بارداری

3- تغذیه مناسب بارداری در ماه اول و غذاهایی که باید مصرف کرد

4- رژیم غذایی سالم در بارداری برای پیشگیری از زایمان زودرس

منبع: parenting.firstcry 


استدیو عکس فیلیک