علت چاقی در کودکان چیست و چه زمانی می گوییم کودک چاق است؟
بعضی والدین تپل بودن کودکان را دوست دارند و به هیچ عنوان به دید یک عارضه یا مشکل پزشکی به آن نگاه نمی کنند. اما دقیقا منظور از چاقی در کودکان چیست؟ چه زمانی می گوییم کودک چاق است؟ و علت چاقی در کودکان با چه مواردی می تواند ارتباط داشته باشد. در ادامه این متن قصد داریم تا همه چیز را در مورد علت چاقی در کودکان برای شما شرح دهیم.
چه زمانی می گوییم کودک چاق است؟
کودکانی که شاخص توده بدنی (BMI) آنها در همان سطح یا بالاتر از 95 درصد همسالانشان است، چاق در نظر گرفته می شوند. BMI ابزاری است که برای تعیین "محدوده وزن" شما با کمک اعداد مربوط به قد و وزن محاسبه می شود.
چرا بررسی علت چاقی در کودکان مهم است؟
چاقی کودکان شاید در وهله اول بامزه به نظر برسد اما برای سلامتی آنها بسیار مضر است. کودکان چاق در معرض خطر تعداد بسیار زیادی از بیماری های مزمن همانند دیابت و مشکلات قلبی هستند. این بیماری ها ممکن است از همان دوران کودکی شروع شده و تا پایان عمر دامن گیر سلامتی فرد باشد.چاقی کودکان فقط بر سلامت جسمی تأثیر نمی گذارد. کودکان و نوجوانانی که چاق هستند، در اثر تصویر بدنی بدی که از خود در ذهن دارند و نیز اظهارنظرهای دوستان و اطرافیان ممکن است افسرده شوند.
علت چاقی در کودکان چیست؟
سابقه خانوادگی، عوامل روانشناختی و سبک زندگی همه و همه در چاقی کودکان می توانند نقش داشته باشند. کودکانی که پدر و مادر چاق دارند، احتمالا خودشان نیز همین روند را دنبال خواهند کرد. اما به طور کلی اصلی ترین علت چاقی در کودکان ترکیبی از زیاد خوردن و نداشتن تحرک کافی است.
علت چاقی شکم در کودکان چیست؟
یک رژیم غذایی ضعیف حاوی مقادیر بالای چربی یا قند و مواد مغذی کم، می تواند باعث افزایش سریع وزن بچه ها شود که بیشتر در نواحی شکم کودک نمایان خواهد بود. فست فود، آب نبات و نوشیدنی های قندی علت چاقی ناگهانی کودکانی هستند که در سنین 4 تا 5 سالگی شروع به خوردن بی رویه این مواد غذایی می کنند.
ممکن است دیگر دلیل چاقی در کودکان مصرف برخی مواد غذایی باشد که امروزه در سبد غذایی خانواده ها جای گرفته اند از جمله کنسروها، غذاهای فرآوری شده، مواد غذایی آماده و ... . لازم به ذکر است که بی تحرکی کودکان ناشی از زندگی آپارتمان نشینی نیز در بروز چاقی در آنها بسیار موثر است.
علت اصلی چاقی برخی کودکان انتخاب های غذایی نادرست در خانواده است. کودکانی که در وعده های روزانه خود به مقدار کافی پروتئین، فیبر، گوشت بدون چربی، میوه سبزیجات تازه مصرف نمی کنند، بیشتر از بقیه در معرض ابتلا به چاقی هستند.
دیگر علت چاقی کودکان نداشتن تحرک بدنی است. طبق نظر آکادمی اطفال امریکا کودکان و نوجوانان باید روزانه 60 دقیقه فعالیت هوازی متوسط تا شدید داشته باشند. حال این وضعیت را با شرایط آپارتمان نشینی کودکان امروزی مقایسه کنید. کودکانی که بیشتر وقت خود را نشسته و با بازی های کامپیوتری بازی می کنند، تلوزیون نگاه می کنند، چت می کنند، هنگام رفتن به مدرس پیاده روی ندارند و والدینشان برای آنها سرویس می گیرند، طبقات را با آسانسور بالا و پایین می روند، چطور می توانند انبوه کالری حاصل از فست فودها و هله هوله ها را بسوزانند!!!
شاید علت چاقی کودکان مربوط به مسائل روانشناختی باشد. کودکان و نوجوانان که مدام بی حوصله هستند، استرس دارند و نشانه های افسردگی در آنها دیده می شود، ممکن است برای کنار آمدن با احساسات منفی بیشتر غذا بخورند که این امر به راحتی به چاقی در کودکان مبدل می شود.
عوارض چاقی در کودکان چیست؟
کودکانی که چاق هستند در مقایسه با همسالان خود که وزن مناسبی دارند، در معرض خطر ابتلا به انواع مشکلات سلامتی خواهند بود. دیابت، بیماری های قلبی و آسم از جدی ترین خطرات مرتبط با چاقی در کودکان هستند.
دیابت
دیابت نوع 2 بیماری است که در آن بدن شما گلوکز را به درستی متابولیزه نمی کند. این نوع از دیابت می تواند منجر به آسیب چشمی، عصبی و اختلال عملکرد کلیه شود. کودکان و بزرگسالان دارای اضافه وزن بیشتر به راحتی به دیابت نوع 2 مبتلا می شوند. بنابراین بسیار مهم است که مسائل چاقی در کودکان را به موقع حل کنید.
بیماری قلبی
کلسترول بالا و ابتلا به فشار خون خطر ابتلا به بیماری های قلبی در آینده را برای کودکان چاق افزایش می دهد. غذاهایی که دارای چربی و نمک زیادی هستند ممکن است باعث بالا رفتن سطح کلسترول و فشار خون شوند. توجه داشته باشید که حمله قلبی و سکته مغزی دو عارضه خطرناک بیماری قلبی هستند.
آسم
آسم التهاب مزمن مجاری تنفسی ریه است که معمولا همراه با عارضه چاقی در کودکان دیده می شود. بر اساس مطالعه اخیر منتشر شده در مجله Asthma Research and Practice، حدود 38٪ از کودکان مبتلا به آسم چاق نیز هستند.
اختلالات خواب
کودکان و نوجوانان چاق ممکن است از اختلالات خواب مانند خروپف زیاد و آپنه خواب نیز رنج ببرند. چاقی در نواحی گردن و غبغب می تواند جریان هوا را مختل کرده و به اختلالات خواب منجر شود.
درد مفاصل
بدیهی است که وزن زیاد به مفاصل، خصوصا مفصل های لگن و زانو فشار وارد می کند. این امر سبب ایجاد درد در مفصل ها خواهد شد. بهترین راه برای خلاصی از شر این درد، کم کردن وزن است.
برای حل مشکل چاقی در کودکان چه کنیم؟
تغییر در عادات غذایی برای درمان چاقی کودکان زیر هفت سال ضروری است. کودکان در غذا خوردن تابع الگوهای خانوادگی هستند. هر آنچه که شما می خرید، آنها می خورند. بنابراین بهترین کار این است که مواد غذایی مضر را اصلا خریداری نکنید.
برای برطرف کردن علت چاقی در کودکان، با محدود کردن فست فود، شیرینی و نوشابه در خانه شروع کنید. به جای سفارش غذا از بیرون، در منزل با کمک مواد غذایی سالم و تازه غذا درست کنید. گروه های غذایی زیر را در برنامه هفتگی بگنجانید:
• میوه ها و سبزیجات تازه
• پروتئین های بدون چربی، مانند مرغ و ماهی
• غلات سبوس دار، مانند برنج قهوه ای، ماکارونی گندم سبوس دار و نان های سبوس دار
• لبنیات کم چرب، از جمله شیر بدون چربی، ماست ساده کم چرب و پنیر کم چرب
• میان وعده های مناسبی برای کودکتان انتخاب کنید، همانند ماست کم چرب، هویج و کرفس ...
با اصلاح عادت های غذایی کل خانواده احتمال بسیار زیادی وجود دارد که دلبند شما تا حدی وزن کم کند. اگر علی رغم تمامی این موارد وزن کودکتان کم نشد با یک متخصص تغذیه برای پیدا کردن علت چاقی کودکان صحبت کنید.
برای برطرف کردن مشکل چاقی کودکان سبک زندگی آنها را تغییر دهید
چندین استراتژی مختلف وجود دارد که می تواند به درمان چاقی کودکان کمک کند:
او را به داشتن فعالیت های بدنی تشویق کنید
سطح فعالیت بدنی کودک خود را افزایش دهید تا به او کمک کند وزن خود را کاهش دهد. اگر ورزش کردن را دوست ندارند، برای علاقه مندی آنها از کلمه "فعالیت" به جای "ورزش" یا "تمرین" استفاده کنید. پیدا کنید که دلبند شما به کدام فعالیت علاقه بیشتری دارد و شرایط را برای همان نوع از فعالیت بدنی تا حد امکان فراهم کنید.
زمان تماشای تلوزیون را محدود کنید
کودکانی که روزانه چندین ساعت را به تماشای تلویزیون، بازی های رایانه ای یا استفاده از تلفن های هوشمند یا سایر دستگاه های خود می گذرانند، معمولا دارای اضافه وزن هستند. نشستن پای این وسایل سبب می شود که کودک کالری دریافتی را نسوزانده و چاق شود.
حال که علت چاقی در کودکان را می دانید، بررسی کنید که کدامیک در چاق شدن دلبند شما بیشتر مؤثر بوده و چگونه می توانید با کمک راهکارهای ذکر شده این مشکل را برطرف کنید.
مطالعه بیشتر:
بهترین مواد غذایی چاق کننده برای کودکان کدام است؟
همه چیز درباره تبعات چاقی کودکان؛ چرا باید نگران باشیم؟
عوارض چاقی در کودکان و نشانههای چاقی در کودکان چیست؟
درمان سریع چاقی کودکان،روش صحیح برای درمان سریع چاقی چیست؟