رحم رتروفلکس چیست؟ آیا رحم رو به عقب سبب سقط می شود؟
رحم رتروورسه، رحم رتروفلکس، رحم وارونه و رحم رو به عقب نام های مختلفی است که برای غیرطبیعی بودن وضعیت قرار گیری رحم در درون لگن زنان به کار می شود. در ادامه این مقاله به شما می گوییم که رحم رتروفلکس میباشد یعنی چه و آیا درصورت داشتن رحم رتروفلکس و بارداری مشکلی پیش می آید و ممکن است جنین سقط شود یا نه؟
رحم رتروفلکس است یعنی چه؟ رحم رتروفلکسه یعنی چه؟
معمولا رحم به صورت افقی روی مثانه قرار می گیرد. در هنگام کج شدن رحم، رحم به سمت ستون فقرات و راست روده چرخانده می شود. به طور کلی، پزشکان رحم وارونه را یک تغییر طبیعی می دانند. تقریبا از هر پنج زن یک نفر دچار این مورد می شود. رحم وارونه نباید مشکلی ایجاد کند و به ندرت نیاز به درمان دارد. با این حال، برخی از زنان مبتلا به رحم معکوس شده، در هنگام مقاربت، به ویژه در برخی از موقعیت ها، درد را تجربه می کنند. رحم معکوس معمولا بر باروری یا زایمان در زن تاثیر نمی گذارد. در ادامه شکل رحم رتروفلکس را در مقایسه با قرار طبیعی رحم مشاهده می کنید:
تاثیر رحم رتروفلکس در دوران بارداری
در طی سه ماهه اول، ممکن است درد کمر یا مشکل ادرار به علت وجود رحم وارونه داشته باشید. با این حال، این علائم در بارداری طبیعی هم ممکن است مشاهده شود. در بیشتر موارد، رحم وارونه در دوره ای از بارداری وضعیت طبیعی را بدست می آورد. اگر رحم شما معکوس باشد، پزشک، ماما یا تکنسین سونوگرافی ممکن است در سه ماهه اول بارداری برای پیدا کردن صدای قلب جنین با دستگاه داپلر دچار مشکل شود. با بزرگتر شدن رحم، این مسئله معمولا برطرف می شود.
آیا رحم رتروفلکس خطر سقط جنین را افزایش می دهد؟
بسیاری از خانم ها می پرسند که آیا داشتن رحم وارونه یا به عقب برگشته (که به آن رحم معکوس یا کج گفته می شود) می تواند از عوامل سقط جنین یا از دست دادن بارداری باشد؟ به طور معمول، پاسخ منفی است، اما شرایط غیرمعمولی وجود دارد که باید از آنها آگاه باشید.
به عنوان مثال، در صورت بروز عارضه نادر در رحم برگشتی به نام رحم حبس شده یا گیر افتاده، سقط می تواند رخ دهد. اگرچه جدی است، اما اگر به موقع تشخیص داده شود می توان آن را برطرف کرد.
رحم حبس شده چیست؟
در موارد نادر، رحم در حال رشد توسط استخوان های لگن به دام می افتد و نمی تواند از لگن خارج شود. این وضعیتی است که به عنوان رحم گیر افتاده شناخته می شود. رحم حبس شده می تواند باعث سقط در سه ماهه دوم بارداری شود. اگر بارداری تا سه ماهه سوم ادامه یابد، سایر عوارض بارداری از جمله پارگی رحم یا زایمان زودرس ممکن است رخ دهد.
محدودیت رشد داخل رحمی جنین نیز ممکن است رخ دهد. اگر رحم به میزان مناسبی بزرگ نشود، میزان رشد جنین را محدود می کند. رحم حبس شده همچنین می تواند عوارضی را برای مادر ایجاد کند، از جمله: لخته شدن خون، اختلال عملکرد کلیه یا مشکلات مثانه.
داشتن رحم حبس شده بسیار غیرمعمول است و فقط در 1 مورد از هر 3000 حاملگی اتفاق می افتد و به نظر نمی رسد که عاملی در سقط های غیرقابل توضیح در سه ماهه اول باشد.
علائم رحم حبس شده معمولا در حدود هفته های 14 تا 16 بارداری ایجاد می شود و می تواند شامل موارد زیر باشد:
• درد شکم
• یبوست
• مشکل یا ناتوانی در ادرار کردن (این حالت احتباس ادرار نامیده می شود)
• ناراحتی در ناحیه مقعد (رکتوم )
• بی اختیاری ادرار
اگر متخصص زنان و زایمان یا مامای شما نگران رحم حبس شده باشد، آنها انجام معاینه لگن و سونوگرافی و همچنین تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) را درخواست می دهند. قبل از هفته 20 بارداری، پزشکان معمولا می توانند رحم شما را به صورت دستی برگردانند. در هفته های پائین تر معمولا به یک عمل جراحی نیاز است.
علت ایجاد کننده رحم رتروفلکس چیه؟
گاهی اوقات رحم به دلیل بافت اسکار یا چسبندگی لگن وارونه می شود. این چسبندگی ممکن است به دلیل موارد زیر ایجاد شود:
• آندومتریوز
آندومتریوز وضعیتی است که در آن بافتی مشابه پوشش داخلی رحم در خارج از حفره رحم رشد می کند. این بافت معمولا در قسمت خارجی رحم، تخمدان ها، حفره لگن و مثانه یافت می شوند.
• بیماری التهابی لگن ( PID )
بیماری التهابی لگن، عفونت ناشی از باکتری است و اغلب از راه مقاربتی (رابطه جنسی) منتقل می شود. باکتری ها همچنین می توانند در طی اقدامات پزشکی به اندام های لگن وارد شوند، مانند قرار دادن دستگاه داخل رحمی (IUD)، با این حال، این مورد بسیار کمتر از راه تماس جنسی است.
• جراحی لگن
سابقه جراحی لگن یا شکم، مانند لاپاراسکوپی برای آندومتریوز، می تواند باعث ایجاد چسبندگی در مناطق آسیب دیده شود.
داشتن کیست تخمدان، حاملگی های متعدد (به عنوان مثال دوقلو یا سه قلو)، فیبروم رحم در قسمت پشت رحم و ناهنجاری های مادرزادی رحم نیز ممکن است خطر ایجاد رحم گیر افتاده را افزایش دهد.
در حالی که برخی از عوامل خطر احتمالی وجود دارد، گزارش هایی از زنان نیز وجود دارد که هیچ عامل خطر شناخته شده ای در رحم حبس شده در دوران بارداری گزارش نکرده است.
سخن پایانی
اگر به شما گفته شده است که رحم رتروفلکس دارید و نگران موقعیت رحم خود هستید (صرف نظر از باردار بودن یا برنامه ریزی بارداری)، با پزشک خود صحبت کنید. یک متخصص زنان و زایمان و یا ماما می تواند شرایط را توضیح دهد و به شما اطمینان دهد که در اکثر موارد، تغییرات آناتومیکی در بارداری طبیعی تداخل ایجاد نمی کند.
مطالعه بیشتر:
6 ناهنجاری رحمی و تاثیر آن در بارداری
ناهنجاری های رحمی چه تاثیری بر جنین و بارداری دارد؟
رحم رتروورسه یا به عقب برگشته و علل ایجاد رحم رتروورس چیست؟