علت نیامدن ادرار یا تردید ادراری چه چیزهایی می تواند باشد؟
اگر در آغاز ادرار یا حفظ جریان ادرار مشکل دارید ممکن است به عارضه ای به نام نیامدن ادرار یا تردید ادراری دچار باشید. این عارضه هم در مردان و هم در بانوان در هر سنی می تواند رخ بدهد اما بیشتر در مردان مسن شایع است. در برخی موارد، ممکن است منجر به احتباس ادرار شود. این زمانی رخ می دهد که نمی توانید ادرار کنید و عارضه ای بسیار جدی محسوب می شود. نیامدن ادرار می تواند دلایل پزشکی مختلفی داشته باشد. اگر دچار آن هستید از پزشک وقت بگیرید. او می تواند دلیل عارضه را تشخیص دهد و گزینه های درمانی را پیشنهاد کند.
علت نیامدن ادرار چیست؟
نیامدن ادرار دلایل مختلفی می تواند داشته باشد. در مردان این عارضه معمولا مربوط به هیپرپلازی خوش خیم پروستات است. هم در مردان و هم در بانوان می تواند در نتیجه موارد زیر نیز باشد.
- اختلال ماهیچه مثانه
- آسیب عصبی
- جراحی
- عفونت
- مسائل روان شناختی
- داروهای خاص
- تومور سرطانی که مجرای ادرار یا مثانه را مسدود کرده باشد.
بزرگ شدن پروستات:
اگر مرد هستید، پس غده پروستات دارید. این غده مجرای ادرار را احاطه کرده است. مجرای ادرار لوله ای است که ادرار را از مثانه به خارج از بدن منتقل می کند. بسیاری از مردان با بالا رفتن سن دچار بزرگی پروستات می شوند. بزرگ شدن مرکز غده پروستات باعث ایجاد فشار بر مجرای ادرار پروستاتیک می شود. این فشار شروع ادرار و حفظ جریان آن را با مشکل مواجه خواهد کرد.
اختلال دستگاه عصبی و آسیب عصبی:
اعصاب آسیب دیده یا بیمار نیز می تواند در جریان ادرار تداخل ایجاد کند. اعصاب می تواند به دلایل زیر آسیب ببیند:
- تصادف
- سکته
- زایمان
- دیابت
- عفونت مغزی یا نخاعی
ام اس و اختلالات دیگر دستگاه عصبی نیز می تواند منجر به آسیب عصبی شود.
جراحی:
بیهوشی مورد استفاده در جراحی می تواند منجر به آسیب اعصاب شما شود. این امر می تواند بعدها مشکلات ادراری پدید آورد. جراحی مثانه، کلیه یا مجرای ادرار نیز می تواند باعث ایجاد زخم بافت شود که مجرای ادرار را تحت فشار قرار می دهد. این امر می تواند باعث نیامدن ادرار شود.
عفونت:
التهاب پروستات در مردان شایع است. این التهاب می تواند در نتیجه عفونت باشد. این عارضه باعث تورم پروستات می شود و می تواند به مجرای ادرار فشار وارد کند و باعث نیامدن ادرار شود. عفونت مجاری ادرار و بیماری های مقاربتی نیز می تواند منجر به مشکلات مربوط به جریان ادرار در مردان و بانوان شود.
سندروم مثانه خجالتی:
در موارد نادر نیامدن ادرار می تواند نشانه عارضه ای روانی به نام سندروم مثانه خجالتی باشد. اگر راحت نیستید در حضور دیگران ادرار کنید ممکن است در برخی موقعیت ها نتوانید خود را تخلیه کنید. به عنوان مثال ممکن است در توالت های عمومی دچار نیامدن ادرار شوید.
دارو:
برخی داروهای خاص می تواند باعث بروز مشکلات ادراری شود. به عنوان مثال برخی داروهای درمان سرماخوردگی، بازکننده های بینی و داروهای ضد حساسیت می تواند بر ادرار تاثیر بگذارد.
آنتی کولینرژیک ها که برای درمان گرفتگی معده، اسپاسم عضلانی و بی اختیاری استفاده می شود نیز می تواند باعث احتباس و نیامدن ادرار شود. داروهای ضدافسردگی نیز می تواند بر عادت ادراری شما تاثیر بگذارد.
چه زمانی باید برای نیامدن ادرار به متخصص مراجعه کنیم؟
اگر دچار نیامدن ادرار مداوم یا متناوب هستید به پزشک مراجعه کنید. پزشک می تواند دلیل عارضه را شناسایی و درمان مناسب را ارائه کند. در برخی موارد نیامدن ادرار ممکن است نشانه یک عارضه پزشکی اورژانسی باشد. اگر همراه مشکل ادراری دچار عوارض زیر شدید سریعا به پزشک مراجعه کنید:
- استفراغ
- تب
- لرز
- درد پایین کمر
همچنین اگر اصلا نمی توانید ادرار کنید سریعا به پزشک مراجعه کنید. این عارضه احتباس ادراری نام دارد و اگر به سرعت درمان نشود می تواند بسیار جدی باشد.
تردید ادراری یا نیامدن ادرار چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک برای تشخیص دلیل زیرین نیامدن ادرار یا مشکلات دیگر احتمالا از سابقه پزشکی شما می پرسد. به عنوان مثال، می خواهد بدانند:
- چند وقت است دچار نیامدن ادرار هستید
- آیا تدریجا پدید آمده است یا ناگهانی
- آیا جریان ادرار ضعیف است
- آیا نشانه ها رو به بهبود است یا وخیم تر شده
همچنین ممکن است از شما درباره عوارض دیگری که تجربه می کنید بپرسد. حتما هر گونه عارضه پزشکی که قبلا تشخیص داده شده و هر گونه دارویی را که مصرف می کنید به اطلاع پزشک برسانید. پزشک ممکن است دستور یک یا چند آزمایش بدهد تا دلیل عارضه را تشخیص دهد. مثلا ممکن است از شما نمونه ادرار بخواهد.
همچنین ممکن است با سواب که شبیه گوش پاک کن است از مجرای ادرار نمونه برداری کند. در برخی موارد ممکن است نیاز باشد لوله منعطفی به نام سوند را وارد مجرای ادرار کند. این کار به پزشک اجازه می دهد مستقیما از مثانه نمونه ادرار بردارد. همچنین پزشک ممکن است یک یا چند مطالعه نوار مثانه زیر را انجام دهد:
- اندازه گیری حجم و میزان جریان ادرار خروجی حین خالی کردن مثانه
- آزمایش جریان فشار نیازمند سوند است تا فشار داخل مثانه اندازه گیری شود و سپس با میزان جریان حین ادرار کردن مقایسه می شود.
- آزمایش نوار مثانه تصویری که در آن با استفاده از مایعی مخصوص که از طریق سوند وارد مثانه می شود تصویری با کنتراست بالا حین پر و خالی شدن مثانه بدست می آید.
اگر مرد هستید ممکن است پزشک معاینه پروستات مقعدی کند. همچنین ممکن است با استفاده از سونوگرافی یا فن آوری های دیگر از پروستات تصویر تهیه کند.
درمان خانگی نیامدن ادرار
برنامه درمانی پزشک بستگی به دلیل ایجاد عارضه دارد. بسته به تشخیص ممکن است دارو، جراحی یا درمان های دیگر توصیه شود. در برخی موارد درمان های خانگی می تواند برای کاهش عوارض استفاده شود. به عنوان مثال، می توانید بطری آب گرم یا نوار گرمایی را زیر شکم خود قرار دهید. این کار ماهیچه ها را شل می کند و جریان ادرار را بهبود می بخشد. ماساژ آرام ناحیه نیز می تواند جریان ادرار را بهتر سازد. همچنین نوشیدن مایعات مهم است.
آیا مشکل نیامدن ادرار خوب می شود؟
اگر مشکل نیامدن ادرار خود را نادیده بگیرید ممکن است عوارض وخیم تر شود. ادرار کردن تا سر حد ناممکن بودن سخت می شود و منجر به احتباس ادرار خواهد شد. این عارضه می تواند دردناک و جدی باشد. بهترین کار این است که به محض مشاهده نشانه ها به پزشک مراجعه کنید. برنامه درمانی را پیش بگیرید تا در زمانی کوتاه بهبود یابید.
مطالعه بیشتر:
سوزش ادرار در بارداری و ادرار دردناک آیا درمانی دارد؟
علت کم شدن ادرار در بارداری چیست و چه درمانی دارد؟
مشکلات ادراری در دوران بارداری چند نوع و به چه علت است؟
مشکل تکرر ادرار در بارداری چه زمانی غیر طبیعی محسوب می شود؟