molfix-مولفیکس

هورمون پرولاكتين در بارداری، نقش هورمون، افزایش، رنج نرمال

هورمون پرولاكتين در بارداری، نقش هورمون، افزایش، رنج نرمال

افزایش هورمون پرولاكتين در بارداری سبب آماده شدن پستان های مادر برای دوران شیردهی خواهد شد. افزایش این هورمون در دوران بارداری از طریق تکثیر سلول های بافت غدد و چربی سبب می شود که مجاری و سینوی های شیری پستان های مادر رشد کرده و منشعب شوند، به این ترتیب تولید شیر آغاز خواهد شد.

هورمون پرولاکتین در زنان

پرولاکتین هورمون ی است که توسط غده هیپوفیز تولید، ذخیره و ترشح می گردد. این هورمون هم در بدن بانوان و هم در بدن آقایان وجود دارد و مقدار آن بر تنظیم بودن و یا نبودن چرخه های قاعدگی و تخمک گذاری در بانوان و نیز روند تولید اسپرم در مردان بسیار موثر است. برای مثال اگر مقدار هورمون پرولاکتین به دلایل مختلفی از جمله تومورهای غده هیپوفیز از حد طبیعی بیشتر گردد منجر به سرکوب تخمک گذاری درنتیجه ناباروری موقتی خواهد شد. به همین دلیل است که هورمون پرولاکتین و بارداری با یکدیگر ارتباط مستقیم دارند.

هورمون پرولاکتین در بارداری

نقش هورمون پرولاکتین در بارداری درحقیقت آماده کردن بدن مادر برای تغذیه نوزاد بعد از زایمان است. در طی دوران بارداری هورمون پرولاکتین در بدن مادر افزایش می یابد. این افزایش سبب تکثیر سلول های غددی بافت پستان درنتیجه رشد و انشعاب سینوس ها و مجاری شیری، تولید و ترشح شیر خواهد شد. همانطور که اصلی ترین نقش هورمون پرولاکتین در زنان تنظیم چرخه قاعدگی است، افزایش هورمون پرولاکتین در بارداری نیز منجر به آماده شدن بدن مادر برای دوران شیردهی خواهد شد. 

رنج نرمال پرولاکتین برای بارداری

همانطور که تاکید کردیم، تنظیم بودن هورمون پرولاکتین در ماه های پیش از بارداری سبب تخمک گذاری و انجام لقاح خواهد شد. به طور کلی محدوده نرمال این هورمون به شرح زیر است.

  • مردان: 2 تا 18 نانوگرم در هر میلی لیتر
  • خانم های غیر باردار: 2 تا 29 نانوگرم در هر میلی لیتر
  • رنج نرمال پرولاکتین در بارداری: 10 تا 209 نانوگرم در هر میلی لیتر

خطر پرولاکتین بالا در بارداری

بسیاری از افراری که به علت بالا بودن هورمون پرولاکتین دچار مشکل ناباروری موقتی می شوند، ممکن است در طی روند درمان و کاهش سطح این هورمون در خون باردار شوند. از آنجا که در روند درمان این افراد از داروهایی همچون کابرگولین و بروموکریپتین استفاده می شود، لازم است بلافاصله بعد از مثبت شدن تست بارداری مصرف دارو را قطع کرده و با کمک سونوگرافی و ... از سلامت جنین اطمینان حاصل کنید. اگر علت اصلی بالا بودن هورمون پرولاکتین تومورهای مربوط به غده هیپوفیز باشد که ممکن است سبب اختلال در بینایی مادر شود، توصیه می گردد ادامه روند درمان توسط متخصص بارداری های پرخطر پی گیری شود. گرچه هورمون پرولاكتين در بارداری به طور طبیعی افزایش می یابد اما باید مقدار آن در محدوده نرمال برای بانوان باردار قرار داشته باشد.

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/prolactin-test#1

مطالعه بیشتر:

1- همه چیز در مورد چگونگی تولید شیر مادر و شیردهی پستانی به نوزاد

2- آیا پرولاکتین بالا مانع تخمک گذاری و بارداری میشود؟

3- پرولاکتین بالا و احتمال بارداری، علت و درمان چیست؟

4- بهترین زمان مصرف قرص داستینکس (Dostinex) برای پرولاکتین بالا؟

استدیو عکس فیلیک