سونوگرافی هفته بیست و ششم بارداری و علت انجام آن چیست؟
هفته بیست و ششم بارداری، نقطه ورود به ماه هفتم است، این یعنی اینکه شما به مراحل پایانی این سفر نه ماهه نزدیک شده اید. این هفته، نقطه آغازین دو مورد از ارزیابی های مهم دوران بارداری یعنی سونوگرافی کالر داپلر و سونوگرافی چهار بعدی است که هر کدام در شرایط خاصی انجام می شوند. به همین دلیل در این مقاله، به سونوگرافی هفته بیست و ششم بارداری و تمامی سوالاتی که پیرامون آن مطرح می شوند، پرداخته ایم. بنابراین از خواندن ادامه این مطلب غافل نشوید.
سونوگرافی هفته بیست و ششم: چه شکلی است
جنین در سونوگرافی هفته بیست و ششم بارداری چه شکلی است؟
در هفته 26 بارداری به کودک شما چه می گذرد؟ در مورد چیزهای جدیدی که می توانید در این مرحله با سونوگرافی تشخیص دهید، اطلاعات کامل کسب کنید.
طی چند هفته گذشته، کودک آینده شما تغییرات سریعی را تجربه کرده است. اکنون تغییرات و تحولات ظریف تری در سراسر بدن وی اتفاق می افتد. یکی از محسوس ترین تغییرات ممکن است ضربات شدیدتر جنین به شکم شما باشد که حالا یعنی تا هفته 26 بارداری وزن جنین بین 1000-758 گرم و طول بدن او 35/6 cm خواهد بود. در واقع، حرکات او به قدری قوی است که شریک زندگی شما نیز باید بتواند آنها را به راحتی ببیند. همسر شما اگر سر خود را روی شکم تان بگذارد ممکن است حتی ضربان قلب جنین را بشنود. جنین شما احتمالاً در این مرحله هنوز در حالت بریچ (سر به بالا) قرار دارد زیرا رحم گلابی شکل شما از این طریق فضای بیشتری برای پا ایجاد می کند.
در این مرحله از رشد، او تازه شروع به تولید رنگدانه برای افزودن رنگ به پوست خود می کند. موهای سر او اصلاً رنگدانه ای ندارند. در واقع، اگر می توانستید تصویری رنگی از صورت و پوست سر او مشاهده کنید، متوجه قفل های سفید وی می شوید. بخاطر داشته باشید، همه نوزادان هنگام تولد روی سر خود مو ندارند. نگران نباشید؛ موهای او به زودی رشد می کند و آن دسته از نوزادانی که مو دارند احتمالاً مقداری از آن را از دست می دهند. با افزایش سن ممکن است رنگ موهای آنها نیز تغییر کند. بنابراین اگر کودک شما با موهای تیره به دنیا آمده است، تعجب نکنید که بعداً روشن شوند. همین امر در مورد نوزادانی که با موهای روشن تر متولد می شوند نیز صدق می کند.
نوزاد متولد شده شما نه تنها موی سر دارد، بلکه دارای موهای نرم و لطیف به نام لانوگو در سراسر بدن است. لانوگو به تکامل و ضخیم شدن پوست او کمک می کند. همچنین بدن او را عایق بندی می کند، او را در رحم خوب و خوش حالت نگه می دارد. بعداً، در سه ماهه سوم، زمانی بین هفته های 33 و 36، این لانوگو برای آمادگی برای تولد ریخته می شوند.
ستون فقرات او نیز قویتر می شود و اگر اکنون متولد می شد، 80 درصد احتمال زنده ماندن داشت. او اکنون قادر به استنشاق، بازدم و حتی گریه کردن است. چشم کودک شما حساس تر می شود. اگر شما می خواهید به شکم خود نوری بتابانید، او متوجه می شود.
آیا انجام سونوگرافی هفته بیست و ششم بارداری ضروری است؟
در ارزیابی های معمول و استاندارد دوران بارداری، جایی برای سونوگرافی دو بعدی و معمول در هفته بیست و ششم بارداری مادران سالم و کم خطر، در نظر گرفته نشده است. اما درست مانند هر زمان دیگری از بارداری، اگر پزشکتان صلاح ببیند، انجام دادن سونوگرافی هفته بیست و ششم بارداری چه به شکل دو بعدی و چه به صورت انواع تخصصی تر یعنی کالر داپلر و یا چهار بعدی، ضروری خواهد بود.
چرا باید در هفته بیست و ششم بارداری سونوگرافی انجام دهید؟
سونوگرافی هایی که به صورت روتین و معمول در طی بارداری انجام می شوند، سونوگرافی های دو بعدی هستند که با فرستادن امواج صوتی، تصاویر سفید و خاکستری رنگی را از فضای درون رحم و جنین، در اختیار پزشک قرار می دهند. این نوع از سونوگرافی، سال هاست که در مراقبت های دوران بارداری مورد استفاده قرار گرفته و در هفته 26 بارداری، ممکن است به این دلایل درخواست شود:
- ارزیابی سلامت جنین و بارداری، در صورت بروز علائم خطری همچون شک به پارگی یا سوراخ شدن کیسه آب (کیسه آمنیوتیک)، همخوان نبودن اندازه شکم با سن حاملگی، خونریزی یا لکه بینی و ...
- پیگیری مشکلاتی که پزشک در هفته های گذشته به وجود آن ها مشکوک شده است، از جمله وزن گیری جنین و روند رشد او.
اما علاوه بر این، گاهی اوقات برخی از مادران با شرایط خاص، لازم است تا انواع پیچیده تر و تخصصی تر از سونوگرافی هفته بیست و ششم بارداری را انجام دهند. این بررسی ها عبارتند از:
1. سونوگرافی کالر داپلر: این سونوگرافی که می تواند جزوی از سونوگرافی معمول بارداری باشد، با هدف ارزیابی عملکرد خونرسانی جفت و اختلال رشد جنین انجام شده و اگرچه به صورت معمول بعد از هفته 28 بارداری، ارزش تشخیصی دارد، اما در بارداری های پرخطر ممکن است پزشک از هفته 26 بارداری، انجام دادن آن را توصیه کند. از جمله در صورت شک به اختلال رشد جنین، سابقه بارداری قبلی با محدودیت رشد داخل رحمی (IUGR)، ابتلای مادر به بیماری های عروقی، بارداری های پرخطر و ...
2. سونوگرافی چهار بعدی: این نوع از سونوگرافی، در سال های اخیر به برنامه مراقبتی زنان باردار راه پیدا کرده و در طی آن نه تنها تصاویر بسیار دقیق، با کیفیت و واضحی از جنین دیده می شود، بلکه می توان فیلم او را نیز به صورت رنگی مشاهده کرد! با اینکه سونوگرافی 4 بعدی، در تشخیص ناهنجاری های مادرزادی ساختاری مانند شکاف کام، لب شکری، غیرطبیعی بودن تعداد انگشتان و بسیاری از موارد دیگر، بسیار موفق عمل کرده است، اما به دلیل جدید بودن این تکنولوژی، نگرانی هایی در مورد تاثیرات منفی آن بر سلامت جنین وجود دارد و بنابراین انجام دادن آن تنها در مواردی که پزشک صلاح ببیند، توجیه عقلانی دارد. در مورد زمان مناسب انجام سونوگرافی چهاربعدی اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد، اما با این وجود بیشتر پزشکان با قرار دادن هفته 26 یا 27 بارداری، به عنوان زودترین زمان برای این سونوگرافی، هم عقیده هستند. فراموش نکنید که انجام دادن سونوگرافی هفته بیست و ششم بارداری، به صورت 4 بعدی، تنها از روی اشتیاق و هیجان، تصمیم منطقی نیست و بنابراین بهتر است جلوی کنجکاوی خود را بگیرید!
سونوگرافی هفته بیست و ششم بارداری چقدر طول میکشد؟
مدت زمانی که برای سونوگرافی هفته بیست و ششم بارداری، در نظر گرفته می شود، به نوع آن بستگی دارد. سونوگرافی عادی، معمولا در حدود 15 دقیقه زمان برده و سونوگرافی کالر داپلر جفتی و چهار بعدی، ممکن است تا 30 دقیقه هم طول بکشند. برای تسریع این روند، توصیه می شود که در حدود 20 تا 30 دقیقه قبل از شروع سونوگرافی، یک لیوان آب میوه شیرین و خنک و یا یک کمپوت بخورید تا جنین فعال تر شده و بدین ترتیب راحت تر بتوان او را در همه جهات مورد بررسی قرار داد.
پزشک چه چیزهایی را میتواند در سونوگرافی هفته بیست و ششم بارداری تشخیص دهد؟
در هفته 26 بارداری، دلبند کوچک شما، در حد و اندازه یک گل کلم شده و به دلیل شکل گیری کامل پلک ها و باز شدنشان، می تواند به کمک چشمان خود به تحریکات بصری پاسخ دهد و بنابراین اگر با چراغ قوه گوشی به رحم خود نور بتابانید، احتمالا وروجکتان، شروع به لگد زدن و تکان خوردن خواهد کرد. علاوه بر این، از آنجا که تمرکز اصلی این هفته، بر روی تکامل حواس و رشد اعصاب است، اعصاب گوش فرزند درون رحمتان نیز بسیار قوی تر از گذشته شده و ممکن است متوجه شوید که به صداهای بلند واکنش نشان می دهد. به عنوان مثال اگر آهنگ بگذارید و آواز بخوانید. ممکن است احساس کنید که او در حال رقص در رحم شما است! با اینهمه، این موارد در سونوگرافی قابل مشاهده نیستند و آنچه که ما توقع داریم تا پزشک در سونوگرافی هفته بیست و ششم بارداری تشخیص دهد، این موارد هستند:
- روز تقریبی زایمان،
- میزان مایع آمنیوتیک،
- جایگاه قرارگیری جفت، درجه پیری (گرید) و فاصله آن تا دهانه رحم،
- وضعیت بند ناف و پیچش آن به دور اندام های بدن جنین،
- تعداد ضربان قلب جنین و ریتم آن،
- حرکات جنین،
- وضعیت قرارگیری جنین در رحم،
- اختلالات رشدی جنین همچون محدودیت رشد داخل رحمی (IUGR)،
- وزن جنین، تعیین سن بارداری، چسبندگی جفت، ارزیابی جریان خون، سطح اکسیژن و مقاومت در عروق رحمی، بند ناف و شریان مغزی جنین (در سونوگرافی کالر داپلر)،
- بررسی دقیق و همه جانبه اندام های بیرونی و ارگان های داخلی و همچنین تعیین جنسیت (در سونوگرافی 4 بعدی).
اگر در سونوگرافی هفته بیست و ششم بارداری ضربان قلب شنیده نشود، یعنی چه؟
سونوگرافی هفته بیست و ششم بارداری، یک ارزیابی بسیار دقیق است، خصوصا که اگر با سونوگرافی کالر داپلر و یا 4 بعدی همراه باشد. بنابراین شنیده نشدن ضربان قلب جنین در سونوگرافی هفته 26 بارداری، به معنای توقف قلب جنین و مرگ او در درون رحم است. با توجه به بالا بودن سن بارداری در این زمان، متاسفانه نمیتوان به صورت خودسرانه برای خاتمه بارداری اقدام کرد و لازم است حتماً با مراجعه به بیمارستان، برای دریافت کمک های پزشکی اقدام کرد.
اگر در سونوگرافی هفته بیست و ششم بارداری جنین مشکل داشته باشد، باید چه کاری انجام دهیم؟
مهمترین هدف از انجام سونوگرافی هفته بیست و ششم بارداری ارزیابی روند رشد جنین و همچنین سلامت او در فضای درون رحم است و بنابراین اگر پزشک در سونوگرافی این هفته به وجود مشکلی شک داشته باشد، بسته به نوع مشکل ارزیابی های تخصصی تر و پیگیرانه را درخواست می کند. اینکه چه بررسی باید انجام شود، بسته به نوع مشکل متفاوت خواهد بود، اما در هر حال آنچه اهمیت دارد این است که به عنوان یک مادر باردار، در صورت مشکوک بودن نتایج سونوگرافی هفته بیست و ششم بارداری، تمام ارزیابی ها و اقدامات مراقبتی توصیه شده توسط پزشک را انجام دهید، تا بدین ترتیب بتوان برای حفظ سلامتی دلبند درون رحمتان قدم های موثری برداشت.
مطالعه بیشتر:
هفته بیست و ششم بارداری | بایدها و نبایدها مادر و جنین
عکس جنین در هفته بیست و ششم بارداری تصویر و اندازه جنین
انواع سونوگرافی بارداری چیست وچه زمان سونوگرافی انجام میشود؟
سونوگرافی چه چیزی را نشان میدهد و انواع آن چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟