سونوگرافی هفته بیست و هفتم بارداری ودر سونوگرافی چه میبینید؟
با نزدیک شدن به هفته های پایانی بارداری و پشت سر گذاشتن چندین ارزیابی مختلف از جمله غربالگری، پدر و مادرها تا حد زیادی نسبت به سلامت جنین، اطمینان خاطر پیدا می کنند. اما از آنجا که بارداری پروسه ای غیرقابل پیش بینی است، این احتمال وجود دارد که حتی در یک بارداری کاملا کم خطر، سلامت جنین ناگهان تهدید شده و بنابراین لازم باشد تا بررسی هایی مثل سونوگرافی مجددا تکرار شوند. سونوگرافی هفته بیست و هفتم بارداری، یکی از این موارد است که در این مقاله به آن اشاره کرده ایم.
در سونوگرافی هفته 27 جنین چه شکلی است
در حالی که در هفته 27 به پایان سه ماهه دوم بارداری خود می رسید، توجه می کنید که جنین شما چگونه در رحم شکل می گیرد و سایر تحولات جالب جنین را خواهید دید.
در این هفته به پایان سه ماهه دوم بارداری خود رسیده اید و جنین نیز همینطور! تا پایان هفته 27 بارداری وزن جنین بین 1200-875 گرم و طول بدن او 36/6 سانتی متر خواهد بود. تمام سیستم های اصلی بدن او توسعه یافته و در حال کار کردن هستند، اگرچه او هنوز هم برای بالغ شدن این سیستم ها و وزن گرفتن به زمان نیاز دارد. اگر کودک شما در این مرحله به دنیا آمده باشد، حدود 90 درصد بقا دارد.
در حالی که سه ماهه اول شما واقعاً زمان تکامل است، سه ماهه دوم زمان ساخته شدن و شکل گیری و تکامل جزییات جدید است. برای مثال گوش های کودک آینده شما. حدود هشت هفته از بارداری می گذرد، گوش های فرزند شما شروع به شکل گرفتن می کند. آنها نسبت به سر بزرگ جنین کوچک هستند. اما همزمان با رشد و تعادل بدن او با سر، گوش های او به وضعیت نهایی خود می رسند تا در هفته 15 آنها نه تنها در جای مناسب خود قرار می گیرند، بلکه انتهای اعصاب بین گوش و مغز او کار می کنند تا او بتواند بشنود. در حالی که هنوز ممکن است صداها خفه و گنگ باشند، مخصوصاً از آنجا که ورنیکس کازئوزا ضخیم بدن او را پوشانده است، او می تواند شروع به تشخیص بین پارس سگ و صدای شما کند. در پایان سه ماهه دوم، شنوایی او خوب رشد کرده و حتی در رحم به صداهای خارج از رحم پاسخ خواهد داد.
دستها و پاهای او نمونه دیگری از روند رشد است که در سه ماهه دوم اتفاق می افتد. در سه ماهه اول زائده های وی به صورت جوانه های ریزی در هفته ششم بارداری آغاز شد. در هفته های بعد، دست ها و پاهای او کشیده شده و استخوان ها در زیر پوست شفافش شکل گرفتند. اما در سه ماهه دوم دست و پاهای او تقریباً به همان اندازه ای است که هنگام تولد خواهند بود و متناسب با بقیه بدن او هستند. رشد صورت گرفته بجای بیرون به سمت داخل حرکت می کند. به عنوان مثال، با گذشت دو هفته از سه ماهه دوم، در فرآیندی به نام استخوان سازی استخوان ها شروع به سخت شدن می کنند و تا هفته 22، استخوان های او شروع به تولید سلول های قرمز خون جنین می کنند. هنگام تولد استخوان های وی قادر به تأمین کلیه گلبول های قرمز خون مورد نیاز بدن خواهند بود.
فرزند شما هنوز چنان لگد می زند که اگر ناگهان ساکت شود ممکن است نگران شوید. نگران نباشید. تعداد لگد های جنین بیش از اینکه با سلامتی اش ارتباط داشته باشد به شخصیت او ارتباط دارد. اگر می خواهید به خود اطمینان دهید که همه چیز خوب است، می توانید میانگین "شمارش لگد" را انجام دهید. به پهلوی چپ دراز بکشید، معمولاً اوایل عصر بعد از صرف غذا بهترین زمان است و بررسی کنید که چقدر طول می کشد تا جنین 10 بار لگد بزند. این کار را هر روز به مدت یک هفته انجام دهید. سپس تعداد ضربات را به طور میانگین بررسی کنید تا ببینید انتظار شما چیست. این را هم بخاطر داشته باشید که با ورود به ماه نهم و تنگ شدن فضا حرکات جنین به طور طبیعی تغییر می کند.
آیا انجام سونوگرافی هفته بیست و هفتم بارداری ضروری است؟
انجام دادن سونوگرافی هفته بیست و هفتم بارداری، تنها در شرایطی ضروری است که پزشک آن را صلاح ببیند. اگر تنها به دلیل کنجکاوی برای دانستن وزن جنین به دنبال انجام سونوگرافی در هفته 27 بارداری است، بهتر است فعلا دست نگه دارید تا زمان مناسب آن برسد.
چرا باید در هفته بیست و هفتم بارداری سونوگرافی انجام دهید؟
سونوگرافی هفته بیست و هفتم بارداری به چند دلیل عمده درخواست می شود. این دلایل عبارتند از:
1. ارزیابی اختلال در رشد جنین و خونرسانی جفتی: در طی هفته 31 تا 37 بارداری، هرگاه پزشک به وجود اختلالی در روند رشد جنین و یا خونرسانی به او شک نماید، سونوگرافی به نام کالر داپلر را درخواست می دهد. البته در بارداری های پرخطر، زمان انجام این سونوگرافی از هفته بیست و هفتم در نظر گرفته شده و در چنین شرایطی توصیه می شود:
- بارداری های دو یا چند قلویی،
- شک به محدودیت رشد داخل رحمی (IUGR) در سونوگرافی و بررسی های قبلی و یا سابقه این اتفاق در بارداری های گذشته،
- مادران مبتلا به بیماری های مزمن اثرگذار بر عروق مانند دیابت و یا فشار خون بالا،
- در صورت استعمال دخانیات و به ویژه سیگار،
- سابقه مرده زایی، تولد نوزاد با جثه کوچکتر نسبت به سن حاملگی و حتی سقط جنین در بارداری های قبلی،
- بالا بودن شاخص توده بدنی (BMI) مادر و ...،
2. نیاز به ارزیابی جنین از نظر وجود ناهنجاری های مادرزادی: اگر مادری سونوگرافی آنومالی اسکن را در محدوده هفته 18 تا 22 بارداری انجام نداده باشد و یا اگر به هر دلیل، پزشک به وجود مشکلی در بدن جنین شک کند، توصیه می شود تا سونوگرافی هفته بیست و هفتم بارداری به صورت 4 بعدی، انجام شود.
3. نیاز به ارزیابی شرایط جنین به دلیل پیگیری تغییرات یافت شده در سونوگرافی های قبلی: اگر در سونوگرافی هفته های قبل، موارد نگران کننده ای مانند میزان غیرطبیعی مایع آمنیوتیک، تشخیص داده شوند، لازم است تا ارزیابی مجدد شرایط جنین در زمان تعیین شده توسط پزشک انجام شود.
4. نیاز به ارزیابی وضعیت بارداری به دلیل بروز علائم هشدار: بدن در طی زمان های مختلف همواره با نشان دادن برخی علائم، نسبت به شرایط غیرطبیعی به ما هشدار می دهد و در طی بارداری نیز نشانه هایی همچون کاهش حرکات جنین، سفت شدن عضلات رحمی، خروج خون از واژن و یا ترشحات شفاف و گرمی که به رنگ آب هستند، هشداری جدی مبنی بر در خطر بودن جنین در نظر گرفته شده و در صورت وقوعشان، انجام دادن سونوگرافی هفته بیست و هفتم بارداری لازم است.
سونوگرافی هفته بیست و هفتم بارداری چقدر طول میکشد؟
سونوگرافی هفته بیست و هفتم بارداری، بسته به نوع و علت درخواست آن ممکن است از 10 دقیقه تا 30 دقیقه متغیر باشد. این بررسی و خصوصا سونوگرافی 4 بعدی، به ندرت بیشتر از نیم ساعت طول میکشد.
پزشک چه چیزهایی را میتواند در سونوگرافی هفته بیست و هفتم بارداری تشخیص دهد؟
در هفته ۲۷ بارداری جنین که حالا به اندازه یک کاهو پیچ شده است، به دلیل تکامل بیشتر جوانه های چشایی نسبت به خوراکی های خورده شده توسط شما واکنش نشان داده و اگر یک نوشیدنی خیلی سرد یا داغ بخورید، ممکن است حرکات او را بیشتر از قبل احساس کنید! در حین انجام سونوگرافی هفته بیست و هفتم بارداری، پزشک احتمالا متوجه حرکات ریتمیک و منظمی می شود که ناشی از سکسکه کردن جنین هستند. این اتفاق خبر خوشایندی است که نشان می دهد ریه های دلبندتان به خوبی در حال تکامل هستند و شما هم احتمالا آن را به شکل لرزش شکم احساس خواهید کرد. علاوه بر سکسکه جنین، پزشک در سونوگرافی هفته بیست و هفتم بارداری، این موارد را تشخیص می دهد:
- وضعیت قرارگیری جنین در رحم،
- زنده بودن جنین و حرکات او،
- ضربان قلب جنین و ریتم آن،
- هماهنگی میان وزن و رشد جنین با سن بارداری و بررسی اختلالات رشدی،
- جنسیت جنین،
- زمان حدودی زایمان (EDD)،
- حجم مایع آمنیوتیک،
- جایگاه قرارگیری جفت، درجه پیری (گرید یا کلیسیفیکاسیون جفتی) و فاصله آن تا سرویکس یا همان دهانه رحم،
- وضعیت بند ناف،
- بررسی وضعیت خونرسانی به جنین، عملکرد جفت و عروق رحمی، چسبندگی جفت و ارزیابی روند رشد و تکامل جنین (در سونوگرافی کالر داپلر)،
- بررسی وجود ناهنجاری های مادرزادی در جنین (در سونوگرافی 4 بعدی).
اگر در سونوگرافی هفته بیست و هفتم بارداری ضربان قلب شنیده نشود، یعنی چه؟
شنیده نشدن ضربان قلب جنین در سونوگرافی هفته بیست و هفتم بارداری، یک موقعیت اورژانسی است و در چنین شرایطی باید بلافاصله به اورژانس بیمارستان جهت تکرار سونوگرافی و همچنین ارزیابی پزشکی مراجعه کرد. متاسفانه اگر این یافته در بررسی های بیمارستانی نیز تایید شود، دیگر هیچ دلیلی برای صبر کردن وجود نداشته و باید برای ختم زودهنگام بارداری تحت نظر پزشک اقدام کرد.
اگر در سونوگرافی هفته بیست و هفتم بارداری جنین مشکل داشته باشد، باید چه کاری انجام دهیم؟
سونوگرافی ابزار مفیدی است که اطلاعات دقیقی از وضعیت جنین، جفت، مایع آمنیوتیک، بند ناف، رحم و دهانه رحم در اختیار پزشک قرار داده تا او بتواند بر این اساس در مورد چگونگی مدیریت بارداری تصمیم گیری نماید. بنابراین اگر در سونوگرافی هفته بیست و هفتم بارداری پزشک به وجود مشکلی شک کند، قبل از هر کاری باید به او اعتماد کرده و بررسی های دقیق تر را تحت نظر او انجام دهیم.
در بسیاری از مواقع آنچه که در سونوگرافی هفته بیست و هفتم بارداری تشخیص داده میشود، صرفاً یک مشکل ساده بوده که با انجام دادن بررسی های تخصصی یا تکرار ارزیابیها و همچنین انجام دادن برخی از اقدامات درمانی و حمایتی به راحتی حل می شود. بنابراین، برای حفظ سلامتی دلبند درون رحمتان و به حداقل رساندن عوارض بارداری همچون مرگ داخل رحمی جنین، حتماً تمامی بررسی های مد نظر پزشک از جمله سونوگرافی هفته بیست و هفتم بارداری (در صورت ضرورت) را در زمان گفته شده انجام دهید.
مطالعه بیشتر:
هفته بیست و هفتم بارداری | بایدها و نبایدها مادر و جنین
عکس جنین در هفته بیست و هفتم بارداری تصویر و اندازه جنین
اطلاعاتی که انواع سونوگرافی بارداری در اختیار مادران قرار می دهد
سونوگرافی هفته هفتم بارداری و چرا باید این سونوگرافی را انجام دهید؟