نحوه مصرف کندر در بارداری وعوارض خوردن کندر در بارداری چیست؟
داشتن فرزندی باهوش، خواسته مشترک تمام والدین است و احتمالا کمتر کسی پیدا می شود که چنین ویژگی را دوست نداشته باشد! به همین دلیل از گذشته تاکنون، مادران باردار و خانواده هایشان به دنبال راهکارهای مختلف برای افزایش قدرت هوش جنین بوده و در این میان برخی از روش ها مانند خوردن کندر در بارداری، بیشتر از بقیه محبوب و معروف شده اند. در این مقاله به این سوال پاسخ می دهیم که آیا واقعا خوردن کندر در بارداری ایمن و مفید است یا می تواند عوارضی به دنبال داشته باشد! پس با ما همراه شوید.
کندر چیست؟
کندر (Frankincense) یا (Olibanum)، که با نام علمی " Boswellia thurifera" شناخته می شود، یک ماده گیاهی دارویی است که از عصاره و صمغ درختی به نام " BOSWELLIA SACRA " به دست می آید و از نظر بومیان و پزشکان طب سنتی، ارزشی برابر با طلا دارد.
از نظر مشخصات گیاهشناسی و ویژگی های ظاهری، درخت کندر از خانواده درختان بورسراسه " BURSERACEAE"، بومی شبه جزیره عربستان (عمان و یمن)، مناطقی از هند و پاکستان و شاخ آفریقا (سومالی) است. این درخت برگریز و خزان دار، در مناطق کوهستانی، با آب و هوای گرم و خشک و با نور بسیار زیاد، به خوبی رشد کرده و می تواند تا 2 الی 8 متر قد کشیده و بلند شود. برگ های درخت کندر، مرکب و به رنگ سبز روشن هستند و از چند برگچه با حاشیه دندانه دار تشکیل شده اند و گل های آن نیز، اغلب سفید رنگ و یا مایل به زرد بوده و به صورت خوشه ای پدیدار می شوند. پوسته و تنه درخت کندر، خار دار و کاغذی بوده و با ایجاد خراش و شکاف کوچک بر روی آن، شیره صمغ مانند یا رزینی خارج شده که به مرور و با گذشت زمان در معرض هوا خشک و به کندر تبدیل می شود.
کندر، طعمی تلخ داشته و در انواع و رنگ های مختلف، از سفید گرفته تا نارنجی، زرد مایل به قهوه ای، زرد و حتی سرخ یافت می شود! اما در میان همه مدل های کندر، آن نوعی به نظر بهتر است که با قرار گرفتن بر روی شعله آتش، سریعا آتش بگیرد، به راحتی شکسته نشود و بخش داخلی آن چسبناک و زرد رنگ باشد.
کندر، به شکل گسترده ای در رایحه درمانی و محصولات مراقبت از پوست مورد استفاده قرار گرفته و . روغن گرفته شده از آن نیز به دلیل فواید بی شماری که دارد، به عنوان پادشاه روغن ها شناخته می شود. از نظر ترکیبات شیمیایی کندر، حاوی انواع فنول ها، آنتی اکسیدان ها، ترکیبات تری ترپن و ... است که مسئول خواص دارویی و درمانی آن هستند.
خواص کندر در طب سنتی
سابقه استفاده دارویی از کندر، به گذشته های بسیار دور بر می گردد. این ماده گیاهی، قرن هاست که در داروهای قومی آسیا و آفریقا استفاده می شود. در دوران باستان، از کندر در کلیساهای کاتولیک روم و ارتدکس شرقی استفاده می شد و مصریان و یهودیان نیز برای پاک و معطر کردن مراسم مذهبی خود از کندر کمک می گرفتند. در باورها و عقاید مسیحیان، کندر یکی از سه هدیه ای بود که به حضرت عیسی داده شد و پزشک ایرانی "ابن سینا" نیز آن را برای درمان طیف وسیعی از بیماری های بدن توصیه کرده است. بنابراین کندر، عضو جدایی ناپذیر از طب بومی و سنتی قومیت ها و ادیان مختلف به حساب آمده که از مهم ترین خواص آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تقویت حافظه،
- درمان فراموشی،
- جلوگیری از بروز بیماری آلزایمر و زوال عقل و کمک به درمان آن،
- دارای اثرات قوی ضد التهابی،
- کاهش و تسکین دردهای استخوانی و مفصلی ناشی از بیماری های التهابی مانند آتریت روماتوئید، آرتروز، نقرس، استئوآرتریت و ..،
- پایین آوردن چربی های کلسترول و تری گلیسیرید خون،
- کاهش علائم و نشانه های بیماری آسم همچون تنگی نفس،
- تسکین علائم سرماخوردگی،
- خلط آور،
- باز کننده صدا و رفع گرفتگی سینه،
- کاهش گرفتگی بینی و راه های تنفسی،
- دارای خواص ضد قارچ،
- دارای خواص ضد ویروس،
- دارای خواص ضد میکروبی،
- محافظت از کبد،
- تقویت کننده سیستم ایمنی،
- مقابله با سلول های سرطانی و کمک به درمان انواع سرطان ها به ویژه سرطان پروستات، سرطان خون، لوزالمعده، روده، مثانه و سرطان پستان،
- کاهش عوارض جانبی ناشی از داروهای شیمی درمانی،
- جلوگیری از زخم های گوارشی،
- كاهش قند خون و در نتیجه کمک به کنترل و مدیریت بیماری دیابت نوع 2،
- کمک به درمان بیماری های التهابی روده (IBD) مانند بیماری کرون (یک بیماری التهابی گوارشی که باعث التهاب روده به ویژه روده کوچک شده و در صورت درمان نشدن خطر سرطان روده را بالا می برد) و کولیت اولسراتیو یا همان زخم روده (UC) ،
- مسکن قوی،
- مقابله با تومورهای مغزی و کند کردن روند گسترش آن ها،
- کاهش خطر بروز انواع بیماری های خود ایمنی از جمله ام اس (MS) و ..،
- درمان انواع مشکلات پوستی شامل جوش و آکنه (روغن کندر)،
- محو کردن رد و اثر زخم های پوستی (روغن کندر)،
- تسریع روند هضم و جذب مواد غذایی،
- باد شکن (درمان نفخ)،
- کاهش علائم ناشی از سوءهاضمه،
- بند آوردن اسهال،
- درمان استفراغ،
- کاهش فشار خون،
- کاستن از خطر بیماری های قلبی عروقی و سکته قلبی،
- افزایش جریان ادرار و در نتیجه کمک به درمان عفونت های ادراری،
- بهبود عملکرد کلیه ها،
- پاکسازی و سم زدایی بدن،
- آرامش بخش و تقویت کننده اعصاب،
- کاهش استرس و اضطراب،
- درمان افسردگی،
- درمان اختلالات خواب به ویژه کم خوابی و بی خوابی،
- افزایش متابولیسم (سوخت و ساز بدن) و کمک به کاهش وزن و لاغری،
- کمک به درمان تبخال،
- درمان سردرد و به ویژه سردردهای میگرنی،
- کاهش و یا جلوگیری از پوکی استخوان،
- روشن ساختن پوست و کند کردن علائم پیری،
- درمان بوی بد دهان،
- جلوگیری از پوسیدگی های دندانی،
- کمک به استحکام لثه ها و دندان ها،
- افزایش قدرت باروری،
- کاهش علائم آزاردهنده ناشی از سندرم پیش از قاعدگی (PMS)،
- به تعویق انداختن روند یائسگی،
- کاهش دردهای قاعدگی (دیسمنوره)،
- قاعده آور و کمک به شروع خونریزی قاعدگی،
- کم کردن از شدت خونریزی قاعدگی (خصوصا در صورت ماساژ با روغن کندر)،
- افزایش میل و قدرت جنسی در مردان،
- و کمک به درمان زودانزالی در مردان و ...،
اگرچه بسیاری از خواص کندر در طب سنتی در مطالعات و پژوهش های علمی به اثبات رسیده اند، اما هنوز هم نیاز به انجام بررسی های بیشتر احساس می شود.
آیا واقعا کندر بچه را باهوش می کند؟
یکی از مهم ترین خواص کندر در طب سنتی و همچنین روایات دینی، کمک به باهوش شدن جنین است و به همین دلیل مصرف آن به مادران باردار توصیه می شود. اما اینکه آیا چنین ادعایی واقعا صحت دارد یا خیر، هنوز نیاز به بررسی و تحقیق بیشتری دارد. در برخی تحقیقات انجام شده بر روی نمونه های حیوانی، صحت چنین ادعایی اثبات شده است اما باید در نظر داشت که در مورد انسان ها، هیچ مطالعه ای در دست نیست.
کندر در بارداری کی بخوریم؟
اگر قصد دارید تا در بارداری کندر بخورید، قبل از هر تصمیمی باید با پزشک خود در این مورد مشورت کنید. پزشکان طب سنتی، توصیه می کنند که کندر تنها و تنها در ماه سوم بارداری استفاده شود. در واقع آن ها بر این باور هستند که استفاده از کندر در سایر ماه های بارداری و یا به صورت طولانی، نه تنها مفید نخواهد بود، بلکه می تواند مشکلاتی همچون افزایش خطر بیش فعالی را به دنبال داشته باشد.
نحوه مصرف کندر در بارداری
برای دانستن چگونگی مصرف کندر در بارداری، با یک پزشک و متخصص حوزه طب سنتی مشورت کنید. اما به صورت کلی، توصیه می شود که در ماه سوم بارداری، روزانه به اندازه یک عدس یا کوچکتر از کندر، استفاده کنید. برای خوردن کندر، می توانید آن را در دهان گذاشته و مانند آدامس بجوید. یا اگر تلخی کندر اذیتتان می کند، آن را کوبیده و پودر کنید و سپس در یک استکان آب حل کرده و بخورید. با این روش تلخی کمتری احساس شده و حالتان بد نمی شود.
عوارض کندر در بارداری
در صورت استفاده به اندازه و متعادل از کندر، بعید است مشکل جدی ایجاد شود. اما زیاده روی در خوردن آن می تواند منجر به برخی عوارض جانبی شود که عبارت هستند از:
- سردرد،
- آسیب به کبد،
- حالت تهوع،
- تداخل با داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)، داروهای ضد انعقاد و داروهای کاهش دهنده چربی و قند خون،
- درد قفسه سینه،
- تحریک پوست و ایجاد بثورات پوستی،
- ریفلاکس اسید معده (بازگشت اسید معده به سمت بالا)
- جنون،
- و ایجاد مشکل در تنفس،
در صورت زیاده روی در مصرف کندر، این عوارض برای تمامی مصرفکنندگان اعم از باردار و غیرباردار رخ خواهد داد. به جز این موارد، عوارض مصرف کندر در بارداری میتوانند جدی تر هم باشند. با توجه به اینکه مکمل اسید فولیک، خواص و کارکردی مشابه به کندر دارد و امروزه تمامی مادران از پیش از بارداری تا هفته 16 این مکمل را مصرف می کنند. بنابراین همراهی مصرف کندر و اسیدفولیک، می تواند خطر بروز بیش فعالی، لب شکری یا همان شکاف کام و شکاف لب را به طور قابل توجهی افزایش دهد. به علاوه برخی محققان بر این باور هستند که با توجه به خاصیت قاعده آور بودن این ماده گیاهی، با مصرف کندر در بارداری خطر سقط جنین و یا تحریک زایمان زودرس ممکن است افزایش یابد. بنابراین بهتر است حتما با پزشک خود در این مورد مشورت کنید و اگر سابقه مشکلاتی مانند لب شکری یا بیش فعالی در خانواده دارید، از مصرف کندر در بارداری اجتناب کنید.
مطالعه بیشتر:
برای داشتن نوزاد باهوش در بارداری چه کنیم؟
برای باهوش شدن نوزاد در بارداری چه بخوریم
افزایش هوش جنین در بارداری و راه های داشتن نوزادی باهوش
افزایش هوش جنین در بارداری و نکاتی درمورد باهوش شدن فرزند