عرق فراسیون در بارداری و آیا عرق فراسیون قاعده آور است؟
گیاهان دارویی و فرآورده های آن ها، بخشی جدایی ناپذیر از طب سنتی هستند که مردم در سرتاسر جهان، از گذشته تا کنون از آن ها برای اهداف مختلفی درمانی استفاده می کنند. البته امروزه در طب نوین نیز بسیاری از این خواص گیاهان دارویی به اثبات رسیده اند. عرق فراسیون که از گیاهی با همین نام به دست می آید، یکی از این محصولات است که به ویژه فواید زیادی برای سلامتی زنان به همراه دارد. با خواندن مقاله زیر می توانید با فواید عرق فراسیون آشنا شوید. پس با ما همراه باشید.
عرق فراسیون چیست؟
یکی از عرقیات گیاهی که شاید کمتر نام آن را شنیده باشید، عرق فراسیون است که از گیاهی با همین نام به دست می آید. گیاه فراسیون (horehound) که با نام های ""Marrubium vulgare ، "گندنای کوهی"، "شافار"، "براسیون" و ... شناخته می شود، گیاهی از خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است که بومی مناطق معتدل اروپا، شمال آفریقا و جنوب غربی و آسیای مرکزی حساب آمده و به دلیل سهولت در رشد و خواص دارویی گسترده امروزه در بسیاری از نقاط جهان از جمله آمریکای شمالی و جنوبی گسترش یافته است.
از نظر مشخصات ظاهری و ویژگی های گیاه شناسی، فراسیون، گیاهی علفی و چند ساله و با ارتفاعی در حدود 20 تا 40 سانتی متر است که در صورت وجود شرایط محیطی مساعد از جمله نور فراوان، آب و هوای گرم و خاک های آهکی و دارای زهکشی مناسب می تواند به اندازه 60 الی 80 سانتی متر هم قد کشیده و بلند شود. ساقه های فراسیون، دارای انشعابات فراوان بوده و مملو از پرزهای خاکستری و سفید رنگ مویی شکل هستند. برگ های آن طولی در حدود 2 تا 5 سانتی متر داشته و سبز رنگ، بیضوی یا دایره ای شکل و پوشیده از کرک بوده و به دلیل برجستگی های سطحی که دارند بسیار شبیه به نعنا هستند. گل های فراسیون، از اواخر بهار تا تابستان ظاهر شده و به صورت خوشه ای از گل های سفید رنگ و معطر هستند و بذر این گیاه نیز، تخم مرغی شکل، بسیار کوچک و قهوه ای رنگ است.
سابقه استفاده دارویی از گیاه فراسیون حداقل به قرن 1 قبل از میلاد بر می گردد، زمانی که دانشمندان رومی از خواص دارویی آن برای درمان بیماری های تنفسی بهره می گرفتند. از آن زمان به بعد، این گیاه در طب سنتی جایگاه ویژه ای پیدا کرد و به دلیل وجود مواد ارزشمندی همچون فلاونوئیدها در اسانس آن، عرق فراسیون نیز کارکردهای مشابه با گیاه داشته و در جلوگیری و درمان بسیاری از بیماری ها و مشکلات کاربرد دارد.
خواص عرق فراسیون در طب سنتی
فراسیون گیاهی با طبع گرم و خشک است و از دوران باستان تا کنون از آن برای اهداف درمانی مختلف استفاده می شود. مهم ترین خواص گیاه و عرق فراسیون در طب سنتی که بد نیست با آن ها آشنا باشید، عبارت هستند از:
- دارای خواص ضد التهابی،
- دارای خواص آنتی اکسیدانی،
- دارای فعالیت آنتی بیوتیکی،
- انرژی بخش،
- آرامش بخش و درمان اختلالات عصبی،
- کاهش سطح قند خون و کمک به مدیریت بیماری دیابت نوع 2،
- درمان علائم ناشی از سرماخوردگی از جمله تنگی نفس، سرفه مداوم و افزایش ترشحات مخاطی،
- تسکین علائم ناشی از مشکلات ریوی و تنفسی مانند آسم، سل و ...،
- کاهش علائم ناشی از سوءهاضمه،
- درمان نفخ (بادشکن)،
- رفع بی اشتهایی،
- برطرف ساختن اختلالات کبد و جلوگیری از پیشرفت کبد چرب،
- درمان مشکلات کیسه صفرا و سنگ کیسه صفرا،
- درمان زردی پوست (یرقان)،
- کاهش چربی خون،
- افزایش حجم و تولید ادرار (مدر) و در نتیجه کمک به درمان عفونت های ادراری،
- رفع تورم و ادم بدن (ورم بدن ناشی از تجمع مایعات)،
- درمان یبوست (ملین)،
- درمان کم خونی،
- تسکین دردهای دوران قاعدگی (دیسمنوره)،
- تسهیل روند زایمان و ....
برای تایید تمامی این ادعاها، تحقیقات علمی بیشتری لازم است و بنابراین نمی توان به قطعیت در مورد صحت آن ها نظری داد.
عرق فراسیون را چه موقع بخوریم؟
به طور قطع، میزان دوز و نحوه مصرف فرآورده های گیاهی می بایست با نظر متخصصین طب سنتی تعیین شود. اما به صورت کلی در مورد عرق فراسیون، نحوه مصرف بسته به بیماری و علت مصرف متفاوت است و به علاوه توصیه می شود که در روزهای قاعدگی از عرق فراسیون استفاده نکنید.
آیا عرق فراسیون قاعده آور است؟
بله. پزشکان طب سنتی بر این باور هستند که خوردن عرق فراسیون می تواند به تنظیم دوره های ماهیانه در زنان موثر باشد و همچنین به شروع خونریزی در زنانی که دچار تاخیر قاعدگی هستند نیز کمک کند. بنابراین بله می توان گفت که عرق فراسیون قاعده آور است اما این مساله در مقالات علمی مورد بررسی قرار نگرفته است.
عرق فراسیون و تخمدان پلی کیستیک
تخمدان پلی کیستیک یکی از مشکلات رایج در زنان در سنین باروری است که می تواند طیف گسترده ای از علائم را ایجاد کند، از جمله:
- پریودهای نامنظم،
- جوش و آکنه،
- ریزش موی سر با الگوی مردانه (طاسی)
- و رشد موهای زائد و ...
به علاوه زنان دارای مشکل تخمدان پلی کیستیک از اختلال در تخمک گذاری نیز رنج می برند که در نتیجه آن، با درجاتی از تاخیر در بارداری و ناباروری مواجه هستند. یکی از نسخه های طب سنتی برای حل مشکل تخمدان پلی کیستیک و کاهش شدت علائم ناشی از آن، عرق فراسیون است. تحقیقات علمی نیز بیانگر این هستند که اسانس و عصاره فراسیون می تواند با بهبود سطح هورمون ها در زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک، نقش مهمی در حل مشکلات آن ها ایفا کند.
عرق فراسیون و آندومتریوز
آندومتریوز، شرایطی است که در آن بافت پوشش داخلی رحم یعنی آندومتر در جایی غیر از محل اصلی خود کاشته شده و در نتیجه منجر به علائمی همچون دردهای لگنی، درد هنگام قاعدگی و رابطه جنسی و ناباروری می شود. در طب سنتی، عرق فراسیون به عنوان یکی از راهکارهای درمانی آندومتریوز مطرح شده است و شاید برایتان جالب باشد که تحقیقات انجام شده بر روی نمونه های حیوانی نیز از این ادعا پشتیبانی می کنند.
بر اساس نتایج حاصل از این بررسی ها، گیاه فراسیون با بهبود گردش خون و همچنین بهره مندی از خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی، می تواند به طور قابل ملاحظه ای ضایعات آندومتریوز را مهار کند. البته که این یافته ها جایگزین درمان اصلی نبوده و هنوز به پژوهش های بیشتری در این زمینه نیاز است.
عرق فراسیون برای بارداری
پزشکان طب سنتی عقیده دارند که مصرف عرق فراسیون می تواند قدرت باروری را افزایش داده و شانس شما را برای باردار شدن بیشتر کند. با توجه به اینکه به نظر میرسد عرق فراسیون در درمان مشکلاتی همچون آندومتریوز و تخمدان پلی کیستیک (PCOS) موثر باشد و همچنین با توجه به اینکه این گیاه می تواند به تنظیم دوره های قاعدگی و متعادل سازی سطح هورمون ها کمک کند، بنابراین می توان اینطور نتیجه گرفت که استفاده از عرق فراسیون برای باردار شدن راهکار مناسبی باشد.
باید توجه داشته باشید که از نظر مبنای علمی شواهد کافی برای تایید این ادعا وجود ندارد و این فواید صرفا از نظر طب سنتی مطرح شده اند.
آیا مصرف عرق فراسیون در بارداری ایمن است؟
متاسفانه خیر. مصرف عرق فراسیون در بارداری ممنوع و خطرناک است، زیرا به دلیل خاصیت قاعده آور بودن، می تواند موجب تحریک انقباضات رحمی شده و در نتیجه خطر سقط جنین و یا زایمان زودرس را افزایش دهد. بنابراین اگر باردار هستید، بهتر است هرگز از عرق فراسیون در این دوران استفاده نکنید.
آیا مصرف عرق فراسیون در شیردهی ایمن است؟
در رابطه با فواید و عوارض احتمالی مصرف عرق فراسیون در شیردهی، تحقیقات کافی انجام نشده است و بنابراین هم پژوهشگران و هم پزشکان طب سنتی همگی بر این مساله اتفاق نظر دارند که بهتر است از مصرف عرق فراسیون در شیردهی اجتناب کنید تا سلامت شما و دلبند شیرخوارتان حفظ شود.
طریقه مصرف عرق فراسیون اصل
فروشنده های عطاری و تهیه کنندگان عرق فراسیون، توصیه می کنند که بعد از هر وعده غذایی، نیم استکان از عرق فراسیون را مصرف کنید. اما ما توصیه می کنیم که طریقه مصرف عرق فراسیون اصل را از متخصصین طب سنتی بپرسید تا آن را بر اساس نوع مشکل شما تعیین کنند و بدین ترتیب اثربخشی درمان به حداکثر رسیده و عوارض جانبی ناشی از آن کاهش پیدا کند.
عرق فراسیون برای لاغری
با توجه به اینکه عرق فراسیون میتواند در کاهش قند خون و همچنین چربی خون موثر باشد و با در نظر گرفتن خاصیت ادرار آور بودن این فرآورده گیاهی، میتوان نتیجه گرفت که استفاده از عرق فراسیون در کاهش چربی ها و به ویژه چربی های دور شکم مفید عمل کرده و باعث لاغری و کاهش سایز شود. اما باید این نکته را نیز در نظر داشته باشید که مداومت در مصرف عرق فراسیون میتواند به مرور باعث افزایش اشتها شود.
بنابراین اگر قصد دارید تا از عرق فراسیون برای لاغری کمک بگیرید حتماً با یک متخصص طب سنتی مشورت کنید تا دوز و مدت زمان مناسب مصرف برای رسیدن به این خواسته را برای شما تعیین کند.
عوارض عرق فراسیون
گیاه و عرق فراسیون، اگر به اندازه و به شکلی صحیح مصرف شود، برای اغلب مردم بی خطر است. اما با این حال، استفاده بیش از حد و نامناسب از آن می تواند با برخی عوارض جانبی همراه باشد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- حالت تهوع،
- استفراغ،
- حساسیت پوستی و یا واکنش های آلرژیک،
- افت فشار خون،
- نامنظم شدن ضربان قلب،
- دیده شدن خون در ادرار،
- و تداخل با داروهای ضد دیابت و افت شدید قند خون.
به علاوه مصرف عرق فراسیون در زنان باردار همانطور که در بالاتر به آن اشاره کردیم، می تواند با انقباض عضلات رحمی منجر به ایجاد درد، ناراحتی و خونریزی در این دسته از زنان شده و در نتیجه خطر سقط جنین و زایمان زودرس را افزیش دهد.
مطالعه بیشتر:
عرق زنیان در بارداری آیا مفید و بی خطر است؟
عرق بیدمشک در بارداری آیا مفید و بی ضرر است؟
عرق کسرک در بارداری چه فواید و چه عوارضی دارد؟
عرق شاه اسپرم در بارداری و خواص عرق شاه اسپرم در بارداری