اهمیت مصرف ویتامین A در دوران شیردهی چیست؟
در دوران بارداری، احتمالاً به شما یادآوری شده بود که ویتامین های دوران بارداری خود را به طور منظم مصرف کنید، اما ممکن است هرگز واقعاً درک نکرده باشید که چرا این ویتامین های اضافی اینقدر مهم هستند. اکنون که فرزند شما به دنیا آمده است، احتمالاً به شما دستور داده شده است که در دوران شیردهی نیز به مصرف مولتی ویتامین های پریناتال ادامه دهید، اما باز هم، ممکن است در مورد مصرف ویتامین A در دوران شیردهی مطمئن نباشید و شاید این سوال برایتان ایجاد شود که مگر این مکمل ها را ویتامین های قبل از تولد نمی نامند؟ پس چرا باید آن ها را بعد از زایمان نیز مصرف کنید؟ آیا مصرف ویتامین A در دوران شیردهی برای نوزاد خطرناک نیست؟ در ادامه این متن همه چیز را در مورد مصرف ویتامین A در دوران شیردهی برای شما شرح خواهیم داد.
اهمیت مصرف ویتامین A در دوران شیردهی
اگرچه ممکن است ویتامین A را به عنوان یک ویتامین واحد در نظر بگیرید، اما در واقع این یک گروه از ترکیبات محلول در چربی است. دو نوع ویتامین A وجود دارد: یکی در محصولات حیوانی و دیگری که در محصولات گیاهی یافت می شود. برای مورد استفاده قرار گرفتن، هر دو شکل ویتامین A ، باید به رتینول و رتینوئیک اسید تبدیل شوند.
هنگامی که این ماده مغذی وارد بدن شما می شود، بیشتر ویتامین A در سیستم شما و در درون کبد ذخیره خواهد شد تا زمانی که تجزیه شده و وارد جریان خون شود. ویتامین A در موارد زیر نقشی اساسی بر عهده دارد:
• بینایی شما،
• ارتقاء بافت های سالم اندام ها،
• حمایت از سیستم ایمنی بدن،
• تولید مثل سالم،
چرا ویتامین A برای نوزاد مهم است؟
همانطور که اشاره شد ویتامین A برای بینایی، رشد و سیستم ایمنی ضروری است. خوب، فرزند شما نیز به این مزایا نیاز دارد. وقتی نوزادان متولد می شوند، کمترین میزان ذخیره ویتامین A را دارند، در حالی که برای رشد و توسعه قدرت بینایی، دو برابر شدن سریع و ایجاد یک سیستم ایمنی قوی به مقدار زیادی از این ویتامین نیاز دارند.
چرا مصرف ویتامین A در دوران شیردهی مهم است؟
دسترسی به ویتامین A از طریق شیر مادر (یا شیر خشک) برای روند رشدی که در ماه های اولیه پس از تولد رخ می دهد، بسیار ضروری است. به علاوه دریافت مقادیر مناسب ویتامین A کمک می کند تا در هنگام از شیر گرفتن، بچه ها ذخیره خوبی از ویتامین A را در کبد خود داشته باشند!
عدم دریافت کافی ویتامین A در دوران شیردهی چه عواقبی دارد؟
عدم دریافت ویتامین A به حد کافی، می تواند عواقب شدیدی را برای بچه های خردسال به همراه داشته باشد:
• کمبود ویتامین A یکی از علل اصلی نابینایی قابل پیشگیری است.
• کمبود ویتامین A همچنین خطر مرگ یا علائم شدید ناشی از مواردی مانند اسهال یا سرخک را افزایش می دهد.
• کمبود این ویتامین همچنین می تواند در رشد ضعیف و نامناسب یا بهبود نیافتن زخم ها دخیل باشد.
میزان ویتامین A موجود در شیر مادر در مراحل مختلف
بیشترین سطح رتینول (معروف به ویتامین A) در آغوز یا همان اولین شیر تولید شده برای نوزاد، دیده می شود. سپس سطح آن طی یکی دو هفته ابتدایی بعد از تولد کاهش یافته و سپس در شیر بالغ پایدار می شود.
به طور متوسط ، 800 تا 1400 میکروگرم در لیتر (میکروگرم در لیتر) ویتامین A در آغوز و 400 تا 800 میکروگرم در لیتر ویتامین A در شیر بالغ وجود دارد. غلظت ویتامین A در شیرخشک بیشتر است.
به صورت کلی سطح ویتامین A در شیر مادرانی که فرزندان آن ها در پایان دوره بارداری (رسیده یا ترم) به دنیا آمده اند، در مقایسه با شیر مادران نوزادان نارس، بسیار بیشتر است. به طور مشابه، مادرانی که در گذشته حداقل یک بچه به دنیا آورده اند، در مقایسه با مادرانی که برای اولین بار زایمان کرده اند، ویتامین A بیشتری در شیر خود دارند.
هیچ شواهد محکمی وجود ندارد که نشان دهد میزان رتینول در شیر مادر تحت تأثیر التهاب سینه (ماستیت شیردهی) یا سن شما است. با این حال، با کاهش نور خورشید، سطح ویتامین A تحت تاثیر قرار می گیرد و بنابراین بهتر است قبل از گذاشتن شیر مادر بطری شده در معرض تابش مستقیم نور خورشید کمی در این مورد فکر کنید.
آیا می توانید با خیال راحت مکمل ویتامین A را در دوران شیردهی مصرف کنید؟
به احتمال زیاد، نیازی به مصرف مکمل ویتامین A جداگانه ندارید. اکثر بانوان با داشتن رژیم غذایی سالم و مصرف ویتامین های پری ناتال در دوران شیردهی، مقدار کافی ویتامین A را به دست می آورند.
در موارد بسیار اندک، اگر ذخایر کافی از ویتامین A را در کبد خود نداشته باشید و به علاوه مواد غنی از ویتامین A را در رژیم غذایی خود جای نداده باشید، به مکمل نیاز خواهید داشت تا مطمئن شوید شیر سینه های شما دارای ویتامین A کافی برای برطرف کردن نیازهای فرزند شیرخوارتان است. اما این مورد در واقع نادر است.
آیا می توانم مکمل ویتامین A در دوران شیردهی بخورم؟
اگر فکر می کنید که ویتامین A کافی (یا هر ویتامین دیگری) را دریافت نمی کنید، قبل از مصرف مکمل ویتامین A با پزشک خود مشورت کنید. پزشک در صورت لزوم می تواند آزمایشاتی را انجام داده و راهنمایی هایی را ارائه دهد تا مطمئن شود که شما و نوزادتان مقدار مناسب از انواع ویتامین ها را دریافت می کنید.اگر مکمل مصرف کنید، آیا فرزند شما بیش از حد ویتامین A دریافت می کند؟
مصرف بیش از حد ویتامین A در دوران شیردهی چه خطراتی برای نوزاد دارد؟
ویتامین های محلول در چربی مانند ویتامین A می توانند در شیر مادر متمرکز شوند و به علاوه مقادیر بیش از حد ویتامین A می تواند برای نوزاد مضر باشد. به عبارت دیگر، بیش از حد ویتامین A مصرف نکنید مگر اینکه پزشک تشخیص دهد دچار کمبود جدی هستید و به این دلیل برایتان مکمل تجویز کند.اگر فرزند شما بیش از حد ویتامین A دریافت کند، ممکن است متوجه موارد زیر شوید:
• نرم شدن استخوان جمجمه،
• نبض دار شدن نقطه نرم (ملاج یا فونتانل)،
• برآمدگی کره چشم،
• ناتوانی در افزایش وزن،
چه مقدار از ویتامین A ، ایمن در نظر گرفته می شود؟
در صورت تغذیه با شیر مادر، بسته به سن، موسسه ملی بهداشت توصیه می کند روزانه 1200 تا 1300 میکروگرم ویتامین A در رژیم غذایی خود دریافت کنید. تنها در صورت عدم دریافت این مقدار (با در نظر گرفتن میزان ویتامین A موجود در مکمل های مولتی ویتامینی پریناتال یا پس از زایمان)، باید در مورد مصرف مکمل مجزای ویتامین A با پزشک خود مشورت کنید.
توصیه معمول برای زمانی که شما باردار یا شیرده نیستید، 700 میکروگرم است. اما در دوران بارداری، توصیه می شود که تلاش کنید تا روزانه 750 الی 770 میکروگرم ویتامین A را از طریق رژیم غذایی خود دریافت کنید.
عوارض جانبی دریافت بیش از حد ویتامین A در دوران شیردهی چیست؟
مصرف بیش از حد ویتامین A ، نه تنها می تواند بر روی فرزند کوچک شما تأثیر منفی بگذارد، بلکه عوارض جانبی ناشی از آن می توانند برای شما نیز جدی و خطرآفرین باشند. مقادیر بیش از حد ویتامین A در بزرگسالان می تواند باعث موارد زیر شود:
• درد استخوانی،
• تغییر در بینایی،
• تغییرات پوستی (بثورات پوستی، ترک خوردن و زرد شدن پوست)،
• سردرد،
• تهوع و استفراغ،
• حساسیت به نور خورشید،
• ریزش مو،
و مقادیر بیش از حد زیاد ویتامین A در طولانی مدت می تواند باعث موارد زیر شود:
• آسیب کبدی،
• فشار بر مغز،
• آسیب به کلیه ها،
• تجمع بیش از حد کلسیم،
در حالی که کم کردن از مصرف ویتامین A می تواند به کاهش این علائم کمک کند، باید برای آزمایش بیشتر و هر گونه درمان اضافی که ممکن است لازم باشد، به پزشک خود مراجعه کنید.
ویتامین A (رتینول) موضعی در دوران شیردهی
با توجه به اینکه استفاده از مکمل های ویتامین A در دوران بارداری کاملا ممنوع بوده است، ممکن است فکر کنید که آیا می توانید درمان های پوستی با رتینول را در دوران شیردهی از سر بگیرید یا خیر؟!
بر اساس نتایج حاصل از بررسی های متعدد، میزان جذب ویتامین A از طریق پمادهای موضعی بسیار کمتر از مکمل های خوراکی است. به همین دلیل، ممکن است استفاده از کرم موضعی ویتامین A در دوران شیردهی هیچ مشکلی نداشته باشد، به شرط آنکه مراقب باشید تا دهان فرزندتان با ناحیه ای از پوست که کرم بر روی آن قرار گرفته است، به هیچ عنوان تماس نداشته باشد.
با این حال، معمولاً ایمن ترین تصمیم در این زمینه این است که در دوران بارداری و شیردهی از کرم های حاوی رتینول استفاده نکنید. همچنین قبل از استفاده از یک محصول مبتنی بر رتینول، حتما هشدارهای شرکت سازنده آن را بخوانید و با پزشک خود مشورت کنید.
اگر در دوران پس از زایمان نگرانی های پوستی یا آلرژی خاصی دارید، در مراجعه به پزشک خود تردید نکنید. زیرا او می تواند راهنمایی های بیشتری به شما ارائه دهد. حتما باید در مورد تمام قرص ها خصوصا مصرف مکمل ویتامین A در دوران شیردهی با متخصص مشورت کنید.
مطالعه بیشتر:
مکمل های دوران شیردهی و ویتامینهای ضروری
غذاهای مفید در دوران شیردهی برای تغذیه مادر کدام است؟
تغذیه در دوران شیردهی ،باید و نباید تغذیه در این دوران چیست؟
کم خونی مادر در دوران شیردهی به چه علت است و درمان آن چیست؟