molfix-مولفیکس

خوردن فست فود در بارداری چرا مضر است و عوارض آن چیست؟

خوردن فست فود در بارداری چرا مضر است و عوارض آن چیست؟

اغلب مادران در دوران بارداری خود دچار هوس های غذایی دیوانه واری می شوند از سیب زمینی سرخ شده گرفته تا خوردن همبرگر در نیمه شب. در واقع این امر ناشی از تغییرات گسترده هورمونی در دوران بارداری است که باعث ایجاد تغییراتی در حس چشایی و بویایی مادران باردار خواهد شد. بنابراین چنانچه پیش از این هرگز به چیبس سیب زمینی علاقه ای نداشته و اکنون خود را در حال خوردن یک قوطی چیبس می بینید تعجب نکنید. اما چرا خوردن فست فود در بارداری مضر است؟ چرا همواره تاکید می کنیم که هوس های هله هوله و فست فود را با مواد دارای ارزش غذایی بالا جایگزین کنید؟

بهانه ها و باورهای مختلفی وجود دارند که راه را برای پرداختن به این هوس ها خصوصا خوردن فست فود در بارداری هموار می کنند. از جمله: بارداری دوران سختی است و باید در این مدت استراحت کرد! و یا یک مادر باردار باید برای دو نفر غذا بخورد! ولی دلایل بسیاری نیز وجود دارند که نشان می دهند نباید به این بهانه ها تسلیم شد. متن حاضر را مطالعه کنید تا دریابید خوردن فست فود در دوران بارداری چگونه می تواند بر سلامت و عادات غذایی کودک شما در آینده تاثیر بگذارد.

آیا خوردن فست فود در بارداری ضرر دارد؟

دلایل آشکار بسیاری وجود دارد که نشان می دهد چرا باید مصرف غذاهای سالم را به جای فست فود انتخاب کرد. کارلی مندس متخصص تغذیه و بنیان گذار موسسه Oh Baby Nutrition در این باره می گوید:" مصرف فست فود نمی تواند مواد مغذی مورد نیاز برای رشد و تکامل اعضای بدن جنین از جمله مغز، استخوان ها، سیستم ایمنی و اندام ها را فراهم کند". در واقع  باید گفت که فست فود نه تنها فاقد مواد مغذی لازم برای رشد و تکامل جنین است بلکه حتی اثرات سوء بلند مدتی هم بر سلامت جنین دارد. در ادامه متن به مصرف فست فود در بارداری و تاثیرات سوء و بلند مدت آن بر سلامت جنین در حال رشد می پردازیم. البته پیش از آن یادآور می شویم که اغلب مطالعات انجام شده در این حوزه بر روی موش های آزمایشگاهی صورت گرفته است و برای کسب اطلاعات جزئی تر در مورد انسان همچنان به مطالعت بیشتر و جامع تری مورد نیاز است.

ایجاد علاقه به مصرف غذاهای چرب در کودک

حاصل مطالعاتی که در سال 2017 بر روی موش ها انجام شده و گزارش نهایی آن در مجله Frontiers in Endocrinology منتشر شد حاکی از وجود ارتباط میان چاقی مادر و وزن نوزاد متولد شده و همچنین ارتباط میان رژیم غذایی مادر و ساختار مغز جنین است. بر اساس یافته های این پژوهش موش هایی که در دوران بارداری خود با فست فود و غذاهای فاقد ارزش غذایی تغذیه می شوند دارای نوزادان سنگین وزن تری هستند که در دوران بلوغ گرایش شدیدی به مصرف غذاهای پرچرب نشان می دهند. علی رغم آنکه برخورداری از یک رژیم غذایی متعادل در دوران کودکی این هوس ها را کاهش می دهد ولی ساختار مغز موش ها به گونه ای تغییر می کند که در دوران بلوغ توانایی مقاومت در برابر وسوسه خوردن غذاهای چرب را ندارند.

ابتلا به آلرژی

مصرف بیش از حد مواد قندی و شیرین یکی از مهمترین عوامل ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی شناخته شده که علاوه بر ایجاد این عارضه حتی می تواند اندام های دیگر بدن را نیز نه فقط در مادر بلکه در جنین هم تحت تاثیر قرار دهد. به عنوان مثال نتایج یک مطالعه در اروپا که گزارش نهایی آن در مجله Respiratory منتشر شد نشان داد آن دسته از مادرانی که در دوران بارداری خود از قندهای آزاد به شکل های مختلف ساکاروز، شربت ذرت با فروکتوز بالا، آب میوه یا عسل به مقدار فراوان در رژیم غذایی خود استفاده می کنند ریسک ابتلا فرزندان آنها به آلرژی در سنین 7 و 9 سالگی 35 درصد بیش از سایر کودکان است. همچنین ریسک ابتلای این فرزندان به آسم با افزایش خیره کننده 101 درصدی همراه بود. در پایان نتایج این تحقیق در کمال تعجب نشان داد که مصرف قند توسط این کودکان در اوایل دوران کودکی تاثیری بر نتایج این مطالعه ندارد.

ابتلا به بیماری های قلبی

رسیدن به یک محدوده وزنی سالم در دوران پیش از بارداری دارای اهمیت بسیار زیادی است. نتایج مطالعات انجام شده برروی موش های باردار که گزارش نهایی آن در مجله Cell Reports منتشر شد نشان داد که چاقی مادر و رژیم غذایی پرچرب در بارداری می تواند منجر به بروز ناهنجاری های ژنتیکی در سه نسل پیاپی شود. به بیان دیگر چاقی مادر با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت نوع دو در کودکان همراه است.

اعتیاد به مصرف فست فود

نتایج حاصل از مطالعه ای که در مجله  The FASEBمنتشر شد نشان داد تغذیه موش های باردار با فست فود باعث می شود که بچه موش های متولد شده در دوران بلوغ گرایش شدیدی به مصرف غذاهای پرچرب و شیرین پیدا کنند. در واقع به نظر می رسد مصرف بی رویه فست فود در بارداری با تاثیر بر مسیر پاداش مغز در کودکان باعث گرایش آنها به پرخوری و ایجاد اعتیاد به مصرف فست فود می شود.

با هوس خوردن فست فود در بارداری چه کنیم؟

مصرف بیش از حد فست فود در بارداری علاوه بر تاثیر فست فود بر جنین منجر به دشوار شدن فرآیند بارداری خواهد شد. به گفته مندس: "خوردن فست فود در بارداری می تواند خطر ابتلا به عوارض مختلف بارداری از جمله احساس ضعف و خستگی، سوزش معده، ترک های پوستی، دیابت حاملگی و دیگر مشکلات را افزایش دهد. بنابراین بهترین کار این است که مادران باردار غذاهای تهیه شده از آرد سفید، شکر و مواد غذایی حاوی افزودنی های مصنوعی را در رژیم غذایی خود کاهش دهند. همچنین مصرف چربی های ترانس مانند روغن های هیدروژنه یا نیمه هیدروژنه نیز در دوران بارداری برای سلامت مادر و جنین زیانبار است."

و اما خبر خوب اینکه عکس این قضیه هم صادق است به این معنا که مصرف میان وعده های سالم و مغذی می تواند فرآیند بارداری را آسان تر کرده و به رشد بافت ها، تکامل مغز، شکل گیری استخوان ها و سیستم ایمنی جنین کمک کند. بنابراین در صورت میل به خوردن خوراکی های چرب، شیرین و یا شور بهترین کار این است به جای سرکوب کردن این هوس در خود میان وعده سالمی را پیدا کرده و هوس های غذایی خود را با آن برطرف سازید. مندس در این باره می گوید:" تمرکز بر چیزی که باید از آن اجتناب کنید به سرعت به احساس محرومیت منجر می شود. او در ادامه توضیحات خود می افزاید: " من همواره به مراجعان خود کمک می کنم که بتوانند جایگزین های سالمی را برای عادات نادرست خود پیدا کنند". بنابراین در صورت میل به خوردن فست فود در بارداری می توانید از جایگزین های مناسب توصیه شده استفاده کنید، مثلا:

  • چیبس سیب زمینی و نظایر آن: چیبس کلم پیچ (از منابع سرشار فولات)، چیبس چغندر و یا جلبک دریایی خشک شده، میوه خشک و ....
  • کیک و شکلات: میان وعده موز، سیب و یا هر میوه دیگری که با استفاده از شکلات تلخ ذوب شده تزیین شده است.

منبع: thebump

 

 بیشتر بدانید:

1- آیا فست فود برای زن باردار ضرر دارد؟

2- آیا خوردن پیتزا در دوران بارداری مضر است؟

3- آیا پرخوری مادر در بارداری و بیماری های قلبی در جنین مرتبط است؟

4- پلی فاژی یا پرخوری بیمارگونه چیست و راه های درمان آن چیست؟

 

استدیو عکس فیلیک