نحوه شیردهی بعد از سزارین و نکاتی که باید بدانید؟
وقتی امکان زایمان طبیعی وجود ندارد، عمل سزارین تنها راه تسهیل دهنده تولد نوزاد است. برخی نیز به صورت اختیاری عمل سزارین را برنامه ریزی می کنند. فارغ از اینکه زایمان طبیعی بوده یا سزارین، شیر مادر پس از تولد نوزاد برای رساندن مواد مغذی به کوچولوی شما ضروری است. اما آیا میتوان بلافاصله پس از عمل سزارین به نوزاد شیر داد؟ برای شیردهی بعد از سزارین باید چه نکاتی را توجه کنید.اگر نگران چنین جزئیاتی هستید، به خواندن این مقاله که به تمام دغدغههای شما میپردازد ادامه بدهید.
آیا میتوانم پس از سزارین به نوزاد خود شیر بدهم؟
بله، پس از عمل سزارین میتوانید به نوزاد خود شیر بدهید. در واقع، کارشناسان پزشکی توصیه میکنند بلافاصله پس از تولد نوزاد به او شیر بدهید. متخصصان اطفال میگویند شیر مادر پس از سزارین میتواند مزایای بسیاری برای نوزاد داشته باشد. مزایای شیر مادر پس از زایمان موارد زیر است:
- رشد عصبی مغز نوزاد را بهبود میبخشد.
- برای سلامت قلب و عروق نوزاد مفید است.
- دمای بدن نوزاد را بهخاطر تماس پوستبهپوست حین شیردهی تثبیت میکند.
- به برقراری یک رفتار سالم شیردهی و مکیدن موثر توسط نوزاد کمک میکند.
- تولید شیر را تقویت میکند.
- احساس رضایت مادرانگی ایجاد میکند.
در مورد زایمان زودرس، شیر مادر تاثیرات مثبت متعددی بر سلامت عمومی نوزاد دارد. برای اطمینان از رشد سالم نوزاد شیر دادن بلافاصله پس از عمل سزارین بسیار مهم است.
با این حال، شیردهی پس از عمل سزارین چالشهای مختلفی دارد.
درمورد نحوه شیردهی بعد از سزارین، بهترین پوزیشن را انتخاب کنید
نکته بسیار مهم و به عبارتی یک مشکل در زمینه شیردهی بعد از سزارین فشار ناشی از وزن نوزاد بر روی محل بخیه ها است. در این زمان سعی کنید از حالت هایی استفاده کنید که وزن بچه بر روی شکم شما قرار نمیگیرد همانند پوزیشن توپ فوتبال امریکایی.
درمورد شیردهی بعد از سزارین مشکل دیگر آن است که مادران حداقل تا 12 ساعت بعد از عمل اجازه بلند کردن سرشان و گذاشتن بالش زیر سر را ندارند. از این رو شیردهی بعد از سزارین بسیار سخت خواهد شد. در این زمان باید کمک بگیرید، از مادر، پرستار و یا هرفرد دیگری که در کنارتان است بخواهید که صورت نوزاد را بر روی سینه شما و دهان او را نزدیک نوک سینه قرار دهد. مراقب باشید که مجاری بینی نوزاد مسدود نشوند.
- چقدر بعد از عمل سزارین شیر جریان می یابد؟
آکادمی متخصصان اطفال آمریکا میگویند: «شیر شما تقریبا به همان سرعت زایمان طبیعی جریان می یابد». بنابراین برای شیر دادن به نوزاد مجبور نیستید صبر کنید.
- آیا سزارین بر تولید شیر تاثیر میگذارد؟
آکادمی متخصصان اطفال آمریکا میگویند سزارین به ندرت بر توانایی پستان در تولید شیر تاثیر میگذارد. بنابراین نگران شیر خود نباشید. شیر کافی به نوزاد شما خواهد رسید و لازم نیست پس از سزارین برای تولید شیر از محرک استفاده کنید.
- آیا شیردادن پس از عمل سزارین بر قاعدگی من تاثیر میگذارد؟
شیردهی بر قاعدگی تاثیر میگذارد اما ارتباطی به شیوه زایمان شما ندارد. شیردهی منظم باعث ترشح هورمون پرولاکتین میشود که مانع از تخمکگذاری توسط تخمدان میشود. از آنجا که تخمکی آزاد نمیشود، در رحم هم چیزی جای نمیگیرد و از این رو عادت ماهانه اتفاق نمیافتد. مادرانی که به نوزاد خود شیر نمیدهند یا بصورت نامرتب شیر میدهند در مدت فقط ۱۵ هفته به چرخه طبیعی عادت ماهانه باز میگردند. مادرانی که به نوزاد خود شیر میدهند به مدت طولانیتری دچار قاعدگی نمیشوند و اولین عادت ماهانه آنها معمولاً پس از زایمان بعد از ۴۰ هفته رخ میدهد.
- اگر تحت بیهوشی کامل عمل سزارین انجام دادهام آیا میتوانم به نوزاد شیر بدهم؟
بله میتوانید اما باید مقداری صبر کنید. به این خاطر است که باید هشیاری کامل خود را بدست آورید تا بتوانید شیر بدهید. برای همین است متخصصان پزشکی ترجیح می دهند از بیحسی موضعی استفاده میکنند که نسبت به بیهوشی کامل مقدار کمتری از دارو را وارد شیر مادر میکند.
- اگر بعد از سزارین اسهال داشته باشم میتوانم به نوزاد شیر بدهم؟
اسهال میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. باید برای درمان دلیل آن سریعا به پزشک مراجعه کنید. پزشک میتواند به شما آنتیبیوتیکهایی بدهد که در دوران شیردهی برای نوزاد بیخطر باشد. درمان پروبیوتیک هم میتواند یگ گزینه باشد، چرا که گفته میشود در هنگام شیردهی بیخطر است.
شیر مادر برای نوزاد شما مزایای بسیاری دارد و غذای ایدهآل او محسوب میشود. هیچ دلیلی وجود ندارد که نتوانید به نوزاد خود شیر بدهید مگر اینکه به طور مشخص دکتر شما اینطور تشخیص بدهد. بیشتر داروها، از جمله مسکنها و آنتیبیوتیکها تاثیر قابل اغماضی بر نوزاد دارد. یادتان باشد که همیشه میتوانید پس از عمل از همسر یا اعضای خانوادهتان برای انجام شیردهی بعد از سزارین کمک بگیرید تا بتوانید با شیر خود نوزادتان را تغذیه کنید.
بیشتر بدانید:
1- عوارض زایمان سزارین برای مادر و عوارض سزارین در بارداری بعدی
2- علائم عفونت بخیه سزارین چیست و برای درمان آن چه باید کرد؟
3- زمان بندی بهبود مادر پس از عمل جراحی سزارین!
4- مراقبت های بعد از سزارین، هر آنچه که باید درمورد آن بدانید