اهمیت شیردهی شبانه و نحوه قطع شیردهی شبانه چگونه است؟
شیردهی شبانه یکی از سخت ترین و البته با ارزش ترین چالشهایی است که مادران جوان با آن روبرو میشوند. شیردهی شبانه با شیر مادر شاید در دسترس ترین شیوه تغذیه نوزاد باشد اما در عین حال سبب بیخوابی و کم خوابی مادر میشود. جالب است بدانید میزان ترشح هورمون پرولاکتین شبها بیشتر است و شیردهی شبانه به تولید بهتر و بیشتر شیر کمک میکند. متاسفانه شیرخواران و مخصوصا نوزادان معده کوچکی دارند و مرتبا گرسنه میشوند اما با بالا رفتن سن نوزاد و باز شدن معده حجم بیشتر شیر در آن قرار گرفته و مدت زمان بیشتری شیرخوار میخوابد. اگر در طول روز در کنار فرزندتان نیستید توصیه میکنیم شیردهی در طول شب را جدی بگیرید تا تولید شیر کم نشود گرچه به هر حال این موضوع باعث خستگی در طول روز و در محل کار میشود.
فواید شیردهی شبانه
مزایای تغذیه با شیر مادر در طول روز و شب تقریبا مشابه است. تغذیه در طول شب اما فواید بیشتری دارد. به عنوان مثال بر اساس بررسیها نوزادانی که شبها شیر میخورند به دلیل دریافت برخی از هورمونها از شیر مادر الگوی خواب بهتری دارند. معمولا در شیرخواران 3-4 ماه طول میکشد تا الگوی خواب نظم پیدا کند. در هفتههای نخست نوزاد هیچ تصوری از شب و روز ندارد. توجه به نیازهای گرسنگی او اما میتواند سبب منظم شدن الگوی خواب در او شود. یکی دیگر از مزایای تغذیه شبانه شیرخواران پیشگیری از سندروم مرگ شبانه است. بیدار شدنهای مکرر مادر باعث نظارت دقیق بر نوزاد در طول شب و پیشگیری از بروز یک فاجعه میشود.
آیا تغذیه با شیرخشک در طول شب برای شیرخوار بد است؟
تغذیه با شیر مادر به مراتب ساده تر از تغذیه شیرخوار با بطری و شیرخشک است. مسایلی است که لازم است هنگام تغذیه با بطری به آن توجه داشته باشید:
تغذیه بیش از حد:
جریان شیر در بطری سریع تر و آسان تر از سینه مادر است که باعث میشود شیرخوار حتی بعد از سیر شدن باز هم به نوشیدن شیر ادامه دهد. این موضوع سبب گشاد شدن معده و چاقی شیرخوار میشود.
هضم سخت:
هضم شیرخشک به مراتب سخت تر است و مدت طولانی تری طول میکشد تا هضم شود.
آماده شدن طولانی تر:
تهیه شیرخشک به مراتب سخت تر از شیردهی از سینه مادر است.
نکاتی در مورد دوشیدن شیر
برخی خانمها در طول روز شیر خود را میدوشند تا تولید شیر با وجود عدم شیردهی در طول شب ادامه یابد اما لازم است به این نکته توجه داشته باشید که برای استفاده از مزایای شیردهی در طول شب باید هر بار شیرخوار بیدار میشود شیر خود را بدوشید.
6 ترفند برای سهولت شیردهی شبانه
برای آسان شدن شیردهی شبانه میتوانید از این ترفندها استفاده کنید:
1- همزمان با شیرخوار بخوابید
برای آنکه تغذیه شبانه سادهتر شود سعی کنید ساعات خواب خود را با شیرخوار تنظیم کنید و در طول روز بیشتر بخوابید. اگر نمیتوانید بخوابید استراحت خود را بیشتر کنید.
2- قبل از خواب به شیرخوار شیر دهید
برای کنترل میزان شیردهی شبانه، قبل از آنکه شیرخوار بخوابد به او کامل شیر دهید و اگر تغذیه کمکی دارید با یک وعده مقوی شیرخوار را سیر کنید. اگر شیرخوار خوابش برد به آرامی او را قبل از آنکه خودتان بخوابید بیدار و تغذیه کنید.
3- وسایل مورد نیاز را در دسترس قرار دهید
قبل از خواب تمام مواد مورد نیاز خود را از جمله شیر خشک، پوشک، دستمال مرطوب و .. را دم دست بگذارید تا در طول شب اگر شیرخوار از خواب بیدار شد شما مجبور نباشید دنبال وسایل بروید و این موضوع باعث بی خوابی شیرخوار شود.
4- لباس مناسب به تن کنید
هر چه مراحل در دسترس قرار دادن شیر ساده تر باشد شیرخوار سریع تر مجدد به خواب میرود. سعی کنید لباس مناسبی به تن کنید. سوتینهای مخصوص شیردهی گزینههای مناسبی هستند.
5- در یک اتاق با شیرخوار بخوابید
هنگام شیردهی میتوانید شیرخوار را در کنار خود در تخت شیر دهید و به محض اتمام شیردهی او را به گهواره خود برگردانید.
6- به ساعت نگاه نکنید
بسیاری از مادران نمیخوابند و نگاهشان را به ساعت میدوزند تا فرزندشان از خواب بیدار شود و شیر بنوشد بعد بخوابند. نگرشتان را به شیردهی عوض کنید و راحت بخوابید. استرس نداشته باشید.
چطور به یک نوزاد خواب آلوده شیر بدهیم؟
برخی از شیرخواران خواب آلوده هستند و به اندازه کافی شیر نمیخورند و این موضوع باعث گرسنگی و گریهها و مکرر شدن شیردهی شبانه میشود. نوزادان در ماه اول زندگی معمولا 14 بار در شبانه روز شیر میخورند. اگر نوزادتان کمتر از 8 بار در طول روز شیر نوشیده بهتر است شبها او را بیدار کنید و شیر دهید. بعد از دو تا 4 هفته، هوشیاری آنها بیشتر شده و راحت تر شیر میخورند. اگر نوزاد شما مرتبا خواب آلوده است به کمک این ترفندها به تغذیه بهتر او کمک کنید:
1- دفعات شیردهی را افزایش دهید:
معمولا نوزادان هر 2 ساعت یکبار باید شیر بخورند. اگر نوزاد شما خواب است باز هم او را بغل کنید و سینه را به دهان او بمالید تا بیدار شده و شیر بمکد. پس از مدتی به این روند عادت میکند.
2- مراقب رفتار شیرخوار باشید:
شیرخواران با مکیدن سینه مادر به آرامش میرسند. گاه سینه برای آنها به عنوان پستانک عمل میکند. توجه کنید که شیرخوار شما در حال شیر نوشیدن است یا فقط آن را برای آرامش میمکد. کمی شیر به داخل دهانش فشار دهید تا برای بلعیدن شیر تحریک شود.
3- شیرخوار را تحریک کنید:
با صحبت کردن با شیرخوار، برقراری نگاه چشمی و نوازش گونهها سعی کنید شیرخوار را هوشیار نگه دارید تا به اندازه کافی شیر بنوشد و خواب راحت و طولانیتری داشته باشد.
4- تماس پوست به پوست برقرار کنید:
در هنگام شیر دادن به شیرخوار ارتباط پوست به پوست برقرار کنید. اینکار به تغذیه بهتر شیرخوار کمک میکند.
5- قبل از شیردهی پوشک شیرخوار را عوض کنید:
قبل از هر وعده شیردهی پوشک شیرخوار را عوض کنید. این موضوع به هوشیار شدن شیرخوار کمک میکند.
شیردهی شبانه تا کی ادامه دارد و چه موقع شیرخوار تمام طول شب را خواهد خوابید؟
شیرخواران 6 تا 12 ماهه معمولا 8 ساعت در طول شب میخوابند. 70 درصد شیرخواران 9 ماهه در طول شب میخوابند. هیچ راهی وجود ندارد که بخواهید شیرخوارتان سریع تر به خواب آرام شبانه برسد اما میتوانید به شیرخوار کمک کنید خواب بهتری داشته باشد.
زمان قطع شیردهی شبانه چند ماهگی است و چطور شیردهی شبانه را متوقف کنیم؟
اگر فرزند شما به اندازه کافی بزرگ شده و میخواهید شیردهی شبانه را متوقف کنید این 4 ترفند را به کار گیرید:
1- به تدریج شروع کنید:
بزرگترین اشتباه در از شیر گرفتن شیرخواران عجله کردن است. شیرخوار به روندی که دارد متکی است و با آن احساس آرامش دارد. تغییر ناگهانی استرس شدیدی به او وارد میکند. اگر شیر را تدریجی از او بگیرید استرس کمتری متوجه او خواهد بود و بعد از مدتی به کل آن را فراموش میکند.
2- خوراک روزش را افزایش دهید:
برای قطع شیردهی شبانه نوزاد سعی کنید شیرخوار را سیر نگه دارید و قبل از خواب وعده ای مقوی به او بدهید تا احساس سیری کند. در طول روز سعی کنید گرسنگی اش را با غذا رفع کنید و فقط یک بار عصرها به او شیر بدهید.
3- کمک بگیرید:
گاه شیرخوار گرسنه نیست اما شب برای شیردهی شبانه بیدار میشود. در این شرایط از همسر خود بخواهید بجای شما برای خواباندن او نزدش برود.
4- در وعده شام غذای جامد به شیرخوار بدهید:
یکی دیگر از راههای قطع شیردهی شبانه این است که غذای کمکی شیرخوار را مغذی تر کنید. جامدات دیرتر هضم میشوند و شیرخوار بیشتر میخوابد.
مطالعه بیشتر:
1- نوزاد هر چند ساعت یکبار باید شیر بخورد ؟
2- دفعات شیر خوردن نوزاد در شبانه روز چقدر است؟
3- دفعات شیر خوردن نوزاد به تفکیک سن نوزاد چگونه است؟
4- در شب چند بار باید به نوزاد شیر داد وچندبار باید بیدار شوید؟