دلایل درد پایین کمر زنان و علت درد پایین کمر در زنان چیست؟

دلایل درد پایین کمر زنان و علت درد پایین کمر در زنان چیست؟

یکی از مشکلاتی که اغلب بانوان از آن شکایت دارند، درد نواحی پایین کمر است. این درد مزمن معمولا بسیار آزار دهنده بوده و بعد از انجام کارهای منزل شدیدتر می شود. در این مقاله، ما به بررسی دقیق دلایل درد پایین کمر زنان و در مواردی که جهت پیگیری، تشخیص و درمان مهم است، خواهیم پرداخت.

علت درد پایین کمر در زنان چیست؟

کمردرد در زنان دلایل زیادی دارد. برخی از آنها مربوط به دستگاه تولید مثلی است، در حالی که موارد دیگر ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد.

دلایل درد پایین کمر زنان مرتبط با دستگاه تولید مثلی

سندرم پیش از قاعدگی (PMS)

PMS نوعی بیماری است که بسیاری از زنان قبل از پریود به  آن دچار شده و شایعترین علت درد زیر دل و کمر در زنان محسوب می شود. این عارضه علائم بالقوه زیادی دارد و احتمالاً همه آنها را نخواهید داشت. به طور کلی علائم سندرم پیش از قاعدگی عبارتند از:

• علائم جسمی مانند: کمردرد، سردرد، خستگی، نفخ شکم

• علائم عاطفی و رفتاری مانند: نوسانات خلقی، ولع غذا، احساس اضطراب، اختلال در تمرکز

PMS معمولاً چند روز قبل از پریود شروع می شود و پس از شروع پریود در طی یک یا دو روز به پایان می رسد.

اختلال ناخوشی قبل از قاعدگی (PMDD)

اختلال ناخوشی قبل از قاعدگی نوع شدیدتری از PMS است که در آن علائم به طور قابل توجهی با زندگی روزمره تداخل می کنند. برخی از افراد مبتلا به PMDD در صورت بروز علائم ممکن است در عملکرد عادی روزانه خود مشکل داشته باشند. ابتلا به PMDD نیز علت درد زیر شکم و کمر در زنان است.

علائم عاطفی، رفتاری و جسمی PMDD شبیه علائم PMS است. علائم به طور معمول از هفته قبل از پریود شروع می شود و چند روز پس از پریود شدن شما پایان می یابد. اگر سابقه خانوادگی افسردگی و سایر اختلالات خلقی داشته باشید یا سابقه خانوادگی PMDD داشته باشید، ممکن است در معرض خطر PMDD باشید.

آندومتریوز

آندومتریوز به عنوان یکی دیگر از دلایل درد پایین کمر زنان، به شرایطی گفته می شود که بافتی که درون رحم قرار دارد و به آن بافت آندومتر می گویند، در جایی خارج از رحم رشد می کند. در آندومتریوز، بافت آندومتر اغلب در تخمدان ها، لوله های رحمی و سایر بخش های لگن رشد می کند. حتی ممکن است به اطراف دستگاه ادراری و روده گسترش یابد. درد پایین کمر و زیر دل شایعترین علامت آندومتریوز است. علائم دیگر عبارتند از:

• گرفتگی های شدید و قاعدگی بسیار دردناک

• درد در حین یا بعد از رابطه جنسی

• کمردرد و لگن درد

• درد همراه با حرکات روده یا ادرار هنگام پریود شدن

آندومتریوز همچنین می تواند باعث خونریزی های نامنظم یا لکه بینی بین پریودها شود. مسائل گوارشی مانند نفخ و اسهال نیز می تواند در دوره قاعدگی رخ دهند. آندومتریوز ممکن است باردار شدن را برای شما دشوار کند.

دیسمنوره

قاعدگی بسیار دردناک که به عنوان دیسمنوره شناخته می شود از دیگر دلایل درد پایین کمر در زنان است. اگرچه معمولاً این درد قابل کنترل است، اما در بعضی از افراد بسیار شدید است طوری که با داروهای ساده تسکین پیدا نمی کند. در صورت ابتلا به این شرایط ممکن است در معرض خطر بیشتری برای دیسمنوره باشید:

• زیر 20 سال هستند

• سیگاری هستند

• در دوران قاعدگی خونریزی شدید داشته باشید

• سابقه خانوادگی دوره های دردناک داشته باشید

• دارای یک بیماری زمینه ای مانند: آندومتریوز، فیبروم در رحم، بیماری التهابی لگن

درد ناشی از دیسمنوره معمولاً در پایین شکم، پایین کمر، باسن و پاها احساس می شود. معمولاً به مدت 1 تا 3 روز ادامه دارد. درد ممکن است مزمن و مداوم بوده و یا حالت تیر کشنده داشته باشد.

بارداری

درد پایین کمر در دوران بارداری شایع است. این درد زمانی اتفاق می افتد که مرکز ثقل بدن شما در اثر برجسته شدن شکم تغییر می کند، وزن شما افزایش می یابد و هورمون ریلکسین رباط های لگن و کمرتان را شل می کند تا برای زایمان آماده شوید.

برای اکثر خانم ها درد پایین کمر بین ماه های پنجم تا هفتم بارداری اتفاق می افتد اما می تواند خیلی زودتر از اینها نیز شروع شود. اگر قبلاً از ناحیه کمر مشکل داشته باشید، به احتمال زیاد در بارداری کمر درد خواهید داشت.

رایج ترین مکان برای ایجاد درد درست در پایین کمر و نزدیک استخوان دنبالچه است. همچنین ممکن است در وسط کمر، در اطراف ستون فقرات نیز درد را حس کنید. این درد ممکن است به پاهای شما کشیده شود.

دلایل درد پایین کمر زنان که ارتباطی با دستگاه تولید مثلی ندارد

دلایلی برای درد پایین کمر زنان نیز وجود دارد که ربطی به زنانگی آنها ندارد و می تواند هرکسی را از هر جنسیت تحت تأثیر قرار دهد. برخی از علل شایع:

کشیدگی عضله:

کشیدگی عضله یا رباط یکی از مهمترین دلایل کمردرد است. علت آن می تواند:

• بلند کردن مکرر اجسام سنگین

• به طرز ناجور خم شدن یا پیچ خوردن کمر

• یک حرکت ناگهانی نامناسب

• کشش بیش از حد عضله یا رباط

چنانچه علت کمردرد شما حرکات نامناسب باشد، اگر به انجام نادرست حرکتی که عضله را تحت فشار قرار می دهد ادامه دهید، در نهایت می تواند باعث اسپاسم پشت شود.

سیاتیک:

آسیب به عصب سیاتیک یکی دیگر از دلایل درد پایین کمر در زنان بوده وعلامتی است که در اثر فشرده سازی یا آسیب به عصب سیاتیک (طولانی ترین عصب بدن شما) ایجاد می شود. این عصبی است که از پایین ستون فقرات شما از طریق باسن خارج شده و به سمت پاها می رود و معمولا درد آن در پایین کمر حس خواهد شد.

علت درد پایین کمر سمت راست در زنان می تواند آسیب به عصب سیاتیک همان طرف باشد. سیاتیک باعث درد سوزشی یا دردی می شود که در پایین کمر شما حس می شود. این درد از پایین کمر به درون پاها کشیده شده و ممکن است احساس بی حسی و ضعف در پا نیز داشته باشید.

بیرون زدگی دیسک کمر:

بیرون زدگی دیسک کمر یکی دیگر از دلایل درد پایین کمر زنان است و زمانی رخ می دهد که یکی از دیسک هایی که بین مهره های شما قرار دارد، فشرده شده و به سمت بیرون برآمده می شود. این بیرون زدگی در نهایت می تواند باعث پارگی دیسک شود. درد ناشی از فشار دیسک برآمده معمولا در نواحی پائین کمر حس می شود.

بیرون زدگی دیسک کمر می تواند در اثر آسیب ایجاد شود و با افزایش سن احتمال ابتلا به آن بیشتر می شود. نواحی پائین کمر شایع ترین مکان برای فتق دیسک است، اما ممکن است در گردن شما نیز اتفاق بیفتد.

از بین رفتن دیسک:

با افزایش سن، دیسک های ستون فقرات می توانند فرسوده شده و به تدریج کارایی خود را از دست بدهند این مسأله همچنین می تواند در اثر جراحات یا حرکت تکراری سنگین نیز ایجاد شود. اکثر افراد بعد از 40 سالگی دچار تحلیل رفتن دیسک می شوند. این عارضه درد ایجاد نمی کند، اما در بعضی از افراد می تواند درد شدیدی در پائین کمرشان ایجاد کند.

تحلیل رفتن دیسک ها بیشتر در گردن و کمرتان دیده می شود و درد آن ممکن است به باسن و ران شما کشیده شود.

درمان های خانگی درد پایین کمر در زنان

اگر درد پایین کمر شما به دلیل شرایط مربوط به دوره قاعدگی یا کشیدگی عضله ایجاد شده باشد، ممکن است بخواهید برای تسکین کمردرد از روش های خانگی زیر کمک بگیرید:

• پد گرم کننده: یک پد گرمایشی که روی کمرتان می گذارید می تواند گردش خون را تقویت کند که به نوبه خود باعث می شود مواد مغذی و اکسیژن به عضلات پشت شما رسیده و درد کمتر گردد.

• یک حمام گرم: حمام گرم می تواند گردش خون را بهبود بخشد و درد و سفتی عضلات را کاهش دهد.

• مسکن های بدون نسخه: داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی بدون نسخه (OTC) مانند ایبوپروفن (Advil ، Motrin) ، ناپروکسن (Aleve) و آسپرین می توانند به کاهش کمردرد و انواع دیگر دردهای مرتبط با پریود کمک کنند.

• ورزش: فعال ماندن می تواند گردش خون شما را بهبود بخشیده و درد ناشی از سفتی عضلات در پایین کمر را بهبود می بخشد.

• کشش ملایم: تمرینات کششی منظم عضلات ممکن است به کاهش کمردرد کمک کند.

• یک کیسه یخ: اگر کمردرد شما به دلیل کشیدگی عضله یا آسیب دیدگی باشد، کیسه یخ ممکن است به کاهش التهاب، درد و کوفتگی کمک کند.

• بالش: قرار دادن بالش بین زانوها در هنگام خوابیدن به پهلو یا زیر زانوهای خود در صورت خوابیدن به پشت، می تواند به کاهش درد و ناراحتی در نواحی پائینی کمر کمک کند.

• پشتیبانی خوب از کمر: استفاده از صندلی با پشتی مناسب کمر ممکن است به شما در کاهش درد کمر هنگام نشستن کمک کند.

چه زمانی باید برای درد پایین کمر به متخصص مراجعه کنیم؟

در برخی موارد، پیگیری برای تعیین دلایل درد پایین کمر زنان مهم است. در صورت مشاهده موارد زیر در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید:

• قادر به ایستادن یا راه رفتن نیستید

• کمردرد همراه با تب است، یا قادر به کنترل روده یا مثانه نیستید

• علاوه بر درد، بی حسی یا گزگز در پاها دارید

• درد به سمت پائین پاهای شما گسترش می یابد

• درد شدید شکمی دارید

• کمر درد شدید است و زندگی روزمره شما را مختل می کند

علائم آندومتریوز دارید

• پس از سقوط یا تصادف، کمر درد دارید

• پس از یک هفته مراقبت در منزل، هیچ بهبودی در درد پایین کمر شما ایجاد نشده

بسته با اینکه علت درد زیر شکم و کمر در زنان چیست، پزشک ممکن است بتواند درمانی فراتر از درمان های خانگی یا اقدامات مراقبت از خود ارائه دهد. گزینه های درمانی تجویز شده توسط پزشک ممکن است شامل موارد زیر باشد:

• آمپول های شل کننده های عضلانی

• تزریق کورتیزون

• تجویز داروهای هورمونی برای درمان آندومتریوز، دیسمنوره، PMS و PMDD

داروهای ضد افسردگی که ممکن است علائم PMS و PMDD را تسکین دهند و همچنین به درمان انواع خاصی از کمردرد کمک می کنند.

• جراحی برای آندومتریوز شدید، که شامل برداشتن بافت آندومتر از مناطقی است که در خارج از رحم رشد کرده است.

• جراحی برای ترمیم دیسک ها

سخن پایانی

کمردرد در زنان می تواند توسط شرایط مختلف و عوامل زمینه ای ایجاد شود. اگر نزدیک پریودتان باشد، ممکن است کمر درد شما با عوامل مرتبط با چرخه قاعدگی مرتبط باشد. دلایل درد پایین کمر زنان همچنین ممکن است مربوط به مواردی مانند کشیدگی عضلات، سیاتیک یا دیسک باشد. درمان کمردرد به علت اصلی بستگی دارد. در بسیاری از موارد، ابتدا می توانید درمان های خانگی را امتحان کنید. اما ، اگر کمر درد شما بهبود نیافت یا بدتر شد، برای تشخیص دلایل درد پایین کمر زنان و درمان آنها با پزشک خود مشورت کنید.

مطالعه بیشتر:

درد کمر در بارداری دوقلویی به چه علت است؟

درد لگن در زنان و درد لگن در زنان نشانه ی چیست؟

علت درد زانو در بارداری و درمان زانو درد در بارداری چیست؟

دلیل کمر درد شدید در بارداری وفرق آن با درد کمر در طی زایمان

?پرسش و پاسخ های درد پایین کمر زنان

پایین کمرم به شدت درد می کنه علتش چیه؟

موارد متفاوتی می توانند سبب ایجاد چنین دردی شوند ازجمله:• بلند کردن مکرر اجسام سنگین • به طرز ناجور خم شدن یا پیچ خوردن کمر • یک حرکت ناگهانی نامناسب • کشش بیش از حد عضله یا رباط. چنانچه علت کمردرد شما حرکات نامناسب باشد، اگر به انجام نادرست حرکتی که عضله را تحت فشار قرار می دهد ادامه دهید، در نهایت می تواند باعث اسپاسم پشت شود.

آیا بارداری کمر درد ایجاد می کند؟

درد پایین کمر در دوران بارداری شایع است. این درد زمانی اتفاق می افتد که مرکز ثقل بدن شما در اثر برجسته شدن شکم تغییر می کند، وزن شما افزایش می یابد و هورمون ریلکسین رباط های لگن و کمرتان را شل می کند تا برای زایمان آماده شوید. برای اکثر خانم ها درد پایین کمر بین ماه های پنجم تا هفتم بارداری اتفاق می افتد اما می تواند خیلی زودتر از اینها نیز شروع شود. اگر قبلاً از ناحیه کمر مشکل داشته باشید، به احتمال زیاد در بارداری کمر درد خواهید داشت.

آیا بالش گذاشتن بین پاها کمر درد را برطرف می کند؟

بله. قرار دادن بالش بین زانوها در هنگام خوابیدن به پهلو یا زیر زانوهای خود در صورت خوابیدن به پشت، می تواند به کاهش درد و ناراحتی در نواحی پایینی کمر کمک کند.

چه زمانی باید برای درد پایین کمر به متخصص مراجعه کنیم؟

در صورت مشاهده موارد زیر در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید • قادر به ایستادن یا راه رفتن نیستید • کمردرد همراه با تب است، یا قادر به کنترل روده یا مثانه نیستید • علاوه بر درد، بی حسی یا گزگز در پاها دارید • درد به سمت پایین پاهای شما گسترش می یابد • درد شدید شکمی دارید• کمر درد شدید است و زندگی روزمره شما را مختل می کند

منبع: healthline