علت مرده زایی جنین و علائم تولد نوزاد مرده چیست؟
مرده زایی به شرایطی گفته می شود که جنین بعد از هفته 24 بارداری (البته در برخی منابع ذکر شده که در هفته 20 بارداری)، در حین زایمان و یا تا 24 ساعت بعد از تولد می میرد. در رابطه با علت مرده زایی باید بگوییم در بسیاری از موارد که نوزاد مرده متولد می شود هیچ علت حتمی نمی توان برای این واقعه پیدا کرد به همین سبب مرگ این نوزادان "توضیح ناپذیر" باقی مانده می ماند که مخصوصاً برای والدین داغدار که می خواهند بفهمند چه اتفاقی برای کودکشان افتاده است بسیار سخت خواهد بود. با این وجود در حالی که بسیاری از موارد مرده زایی بدون دلیل واضح باقی مانده اند، تعدادی از دلایل احتمالی وجود دارد که در ادامه این مقاله تحت عنوان علت مرده زایی برای شما شرح می دهیم.
علت مرده زایی جنین چیست؟
نارسایی جفت رایج ترین دلیل مرده زایی جنین است. تقریباً نیمی از مرده زایی ها با عوارض جفت مرتبط هستند. جفت در دوران رشد درون رحم مواد مغذی و اکسیژن را برای جنین فراهم کرده و او را به منبع خون مادرش متصل می کند. جفت در حقیقت راه حیات جنین است که برای ادامه رشد و نمو او ضروری محسوب می شود. اگر جفت به درستی کار نکند، جنین به اندازه کافی مواد مغذی و اکسیژن دریافت نمی کند و به این ترتیب تکامل جنین در رحم با اختلال مواجه خواهد شد. این حالت محدودیت رشد داخل رحمی (IUGR) یا محدودیت رشد جنین (FGR) نامیده می شود.
در بسیاری از موارد که مادر و پدر از پزشک می پرسند که دلیل مرده زایی چیست، آنها نارسایی جفت و ابتلای جنین به IUGR شدید را علت مرده زایی معرفی می کنند.
حرکات جنین
کاهش حرکات جنین دلیل علت مرده زایی نیست اما می تواند علائمی مبنی بر عدم دریافت کافی مواد مغذی اکسیژن توسط جنین باشد. لازم به ذکر است که در حدود نیمی از موارد مرده زایی مادران متوجه کاهش و یا قطع حرکات جنین می شوند.
به همین دلیل است که متخصصان زنان و ماماها از مادران می خواهند تا از هفته 28 حاملگی به بعد همواره حرکات کودک خود را زیر نظر داشته باشند. اگر متوجه تغییر در الگوی حرکات فرزند خود شدید، بلافاصله این موضوع را با پزشکتان درمیان بگذارید.
چجوری حرکات جنین را بشمرم؟
اگر حس کردید بعد از هفته 28 جنین تکان نمی خورد، یک چیز شیرین بخورین، به پهلوی چپ دراز بکشید و در یک محیط آرام و ساکت حرکات جنین را با دقت بشمرید. اگر دلبندتان در طی مدت 2 ساعت حداقل 8 حرکت داشت همه چیز مرتب است و جای نگرانی وجود ندارد اما اگر تعداد حرکات کمتر از این مقدار بود یا هیچ حرکتی حس نکردید با متخصص تماس بگیرید.
اگر می خواهید درمورد روش های جلوگیری از مرده زایی بیشتر بدانید اینجا کلیک کنید.
جدا شدگی جفت یا دکلمان
این امکان وجود دارد که جفت قبل از تولد نوزاد از رحم جدا شود، این عمل جدا شدن جفت یا دکلمان نامیده می شود و می تواند منجر به تولد نوزاد مرده شود زیرا این بدان معنی است که جفت آنطور که باید کار نمی کند.
جدا شدن جفت به عنوان یکی دیگر از دلایل مرده زایی می تواند در اثر سانحه یا ضربه به شکم مادر خصوصا در سه ماهه سوم بارداری ایجاد شود یا می تواند در نتیجه فشار خون بالای مادر و ابتلا به بیماری مانند پره اکلامپسی باشد. گاهی اوقات جدا شدن جفت بدون هیچ دلیل روشنی رخ می دهد.علائم جدا شدن جفت عبارتند از:
• درد در پشت و شکم
• انقباضات شدید و ناگهانی
• حساسیت شکم به لمس
• خونریزی واژینال.
اگر این علائم را دارید سریعا به دنبال کمک های پزشکی باشید.
اگر می خواهید درمورد نشانه های جدا شدن جفت در بارداری بیشتر بدانید اینجا کلیک کنید.
عفونت های دوران حاملگی
عفونت های دوران بارداری نیز می توانند علت مرده زایی باشند. بر اساس آمارها از هر 10 مرده زایی که رخ می دهد، در یک مورد علت اصلی ابتلای مادر به انواع عفونت های خطرناک است.
عفونت های باکتریایی می توانند از واژن به داخل رحم حرکت کرده و جنین و محیط اطراف آن را آلوده کنند به عنوان مثال استرپتوکوک کلامیدیا گروه B، کلبسیلا، انتروکوک، هموفیلوس آنفلوانزا، مایکوپلاسما و اشریشیاکلی (E.coli). از جمله موارد خطرناک محسوب می شوند که باید در اسرع وقت درمان گردد. سایر عفونت هایی که می توانند به جنین آسیب برسانند، شامل:
• سرخچه (سرخک آلمانی)
• آنفولانزا
• پاروویروس
• ویروس کوکساکی
• لیستریوز
• تب Q
• مالاریا
سایر شرایطی که به تولد نوزاد مرده مرتبط هستند شامل:
• پره اکلامپسی، وضعیتی که به طور معمول بعد از 20 هفته اتفاق می افتد و باعث فشار خون بالا و دفع پروتئین در ادار مادر در بارداری می شود
• کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP) ، یک اختلال کبدی مؤثر بر ادامه روند بارداری
• ابتلای مادر به دیابت قبل از بارداری
• ابتلای مادر به دیابت بارداری
• نقص ژنتیکی در نوزاد (دلیل حدود 10٪ از مرده زایی)
• از دست دادن بیش از حد خون قبل یا حین زایمان
• مشکلات مربوط به بند ناف ازجمله افتادگی و پیچیدن بند ناف. افتادگی بند ناف زمانی است که بند ناف قبل از تولد نوزاد وارد کانال واژن می شود که می تواند اکسیژن رسانی به جنین را متوقف کند.
• زایمان زودرس، هنگامی که نوزادی قبل از هفته 37 بارداری متولد می شود.
بسیاری از والدین ناامیدانه می خواهند بدانند که چه اتفاقی برای کودک آنها افتاده است. اگر کنجکاو هستید بدانید که علت مرده زایی چیست انجام بیوپسی جنین را به شما پیشنهاد می کنیم. برای این کار باید از قبل به ماما یا متخصص زنان اطلاع دهید. آنها نمونه ای از بدن نوزاد مرده را به آزمایشگاه پاتولوژی می فرستند و درآنجا بر روی سلول های نمونه مطالعاتی صورت می گیرد. در برخی موارد همانند زمانی که نواقص و جهش های ژنتیکی علت مرد زایی باشد، جواب آزمایشگاه پاتولوژی آن را ذکر خواهد کرد. در چنین شرایطی بهترین کار این است که قبل از اقدام مجدد برای بارداری شرایط شما توسط یک متخصص ژنتیک بررسی شود تا از رخدادن مجدد این حادثه ناگوار تا حد ممکن جلوگیری به عمل آید. اما هرگز انتظار نداشته باشید که جواب آزمایشگاه پاتولوژی علت مرده زایی را حتما مشخص کند.
مطالعه بیشتر:
بارداری بعد از مرده زایی یا جنین مرده
بهترین زمان بارداری بعد از مرده زایی چه موقع است؟
علائم مرده زایی ودر هنگام مشاهده هر یک از آنها چه باید کنید؟
جلوگیری از مرده زایی،آیا امکان جلوگیری از مرده زایی وجود دارد؟