زغال اخته در بارداری چه خواص و مضراتی دارد؟
یکی از نگرانی های مشترک در میان مادران باردار، این است که در طی بارداری مجاز به خوردن چه خوراکی هایی هستند. در میان این خوراکی ها، زغال اخته به دلیل طعم ترش و شیرین و خوشایندی که دارد باعث ویار زغال اخته در بسیاری از مادران باردار شده و به همین دلیل به دنبال پاسخ این سوال هستند که آیا مصرف زغال اخته در بارداری مجاز است یا خیر؟ با خواندن این مقاله، علاوه بر پاسخ این سوال، به شما می گوییم که خوردن زغال اخته در بارداری چه فواید و یا عوارضی دارد.
همه چیز در مورد زغال اخته
زغال اخته (cornelian cherry) که با نام علمی Cornus mas شناخته می شود، درخچه ای زینتی از تیره آل یا سیاه توسه (dogwood) بوده و بومی مناطق اروپای مرکزی، جنوبی، شرقی و همچنین جنوب غربی آسیا است. البته امروزه درخت یا همان درختچه زغال اخته، در بسیاری از کشورهای جهان، از فرانسه گرفته تا ایران و لبنان و ... کشت و پرورش داده می شود و به حدی با محیط سازگار است که برخی انواع آن حتی در سیبری هم زنده مانده اند!
از نظر خصوصیات ظاهری، زغال اخته، درختی بوته مانند است که اگر هرس نشود می تواند تا 4.5 الی 8 متر هم رشد کند. پوست درخت زغال اخته، پوسته پوسته و به رنگ خاکستری قهوه ای تا قهوه ای است. برگ های آن که طولی برابر با 4 تا 10 سانتی متر و عرضی در حدود 2 تا 4 سانتی متر دارند، براق و به رنگ سبز روشن بوده و در پاییز به رنگ قرمز مایل به ارغوانی در می آیند. در اواخر زمستان نیز، درست قبل از ظاهر شدن برگ ها، شکوفه های زغال اخته به شکل خوشه هایی که هر کدام، 10 تا 25 گل چهار گلبرگی زرد و سفید رنگ کوچک (با قطر 5 تا 10 میلی متر) دارند، پدیدار می شوند. این گل ها منبع غذایی زنبورهای عسل هستند و در نهایت میوه آن ها که زغال اخته است، از اواسط تا اواخر تابستان ظاهر می شود. میوه زغال اخته، کوچک و مانند یک تخم مرغ بیضی شکل کشیده است که رنگ قرمز روشن تا یاقوتی تیره، طعم ترش و شیرین و عطری ملایم دارد و اگر به شکل نارس خورده شود، گس و بسیار ترش است.
زغال اخته، فاقد چربی و کلسترول بوده و در مقابل، ویتامین C فراوان، ویتامین E، ویتامین های خانواده B مانند B1 (تیامین) و B2 (ریبوفلاوین)، سدیم، پتاسیم، آهن، کلسیم، فیبر، فلاونوئیدها، آنتوسیانین ها، ملاتونین، کاروتنوئیدها و ترکیبات آنتی اکسیدانی را دارد که مسئول ایجاد خصوصیات ارزشمند این میوه کوچک و خوشمزه شده هستند.
خواص زغال اخته در بارداری چیست؟
زغال اخته، به عنوان یک ماده اصلی برای تهیه مربا، میان وعده، شربت، نوشیدنی و دسر در سرتاسر کره زمین پذیرفته شده و مورد استقبال قرار گرفته است.البته خوبی های این میوه فقط این موارد محدود نشده و مجموعه ای از خواص پزشکی را نیز برای مصرف کنندگان خود به همراه دارد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- دارای خواص آنتی اکسیدانی
- ضد التهاب
- پایین آورنده تب
- کمک به بازیابی مواد مغذی از دست رفته بدن
- درمان اسهال و به ویژه اسهال خونی
- تسریع روند بهبودی بسیاری از بیماری ها
- کاهش فشار خون
- حمایت از عملکرد طبیعی کلیه ها
- کنترل قند خون و موثر در درمان دیابت نوع 2
- محافظت از بدن در برابر سرطان ها
- کاهش خطر بیماری های قلبی و عروقی
- افزایش کیفیت خواب و کمک به رفع بی خوابی (به دلیل وجود ملاتونین که در تنظیم ساعت بیولوژیکی بدن و خواب نقش مهمی دارد)
- موثر در درمان بیماری مالاریا
- دارای خواص ضد باکتریایی
- مبارزه با عفونت ادراری و کاهش احتمال بروز آن
- تسریع روند بهبودی زخم ها
- کمک به کاهش وزن و لاغر شدن
- سم زدایی بدن
- کاهش سطح کلسترول
- موثر در درمان مشکلات مربوط به غده پروستات مردان
- درمان شب ادراری در بچه ها
- رفع عطش و درمان گرمازدگی و...
البته باید توجه داشت که تمامی این خواص در تحقیقات علمی به اثبات نرسیده اند و هنوز نیاز به بررسی بیشتری برای تایید صحت اطلاعات احساس می شود.
در مورد خواص زغال اخته در بارداری نیز متاسفانه تحقیقات معتبری انجام نشده اند، اما با در نظر گرفتن خصوصیات کلی زغال اخته، به نظر می رسد که مصرف زغال اخته در بارداری می تواند چنین منافعی را برای مادران باردار به دنبال داشته باشد:
1. درمان یبوست: یبوست در بارداری، به حدی رایج است که اغلب مادران باردار، ممکن است آن را تجربه کنند و در مواردی نیز به قدری طولانی و آزاردهنده می شود که عوارض جدی تری همچون درد شکمی و ناراحتی های گوارشی را به بار می آورد. زغال اخته به دلیل فیبر و ویتامین ث فراوان، می تواند در حل مشکل یبوست دوران بارداری موثر باشد.
2. جلوگیری از بروز عفونت های ادراری و درمان آن ها: عفونت ادراری عارضه ای است که تقریباً همه مادران باردار با آن آشنا هستند. تب و لرز، درد و سوزش در هنگام دفع ادرار و درد در ناحیه مثانه و کلیه ها از جمله عوارض رایج عفونتهای ادراری بوده که مادران باردار را حسابی به دردسر میاندازد. خوشبختانه خوردن زغال اخته در بارداری, علاوه بر رفع ویار و هوس مادران، میتواند به حل این مشکل نیز کمک کند.
3. و تقویت سیستم ایمنی بدن به دلیل وجود ویتامین C
به علاوه از آنجا که زغال اخته قند کمی دارد، می تواند انتخابی مناسب و سالم برای میان وعده مادران باردار باشد.
آیا خوردن زغال اخته در بارداری بی خطر است؟
بله! شما می توانید به خوردن زغال اخته در بارداری با خیال راحت ادامه دهید، اما به شرط اینکه مانند هر ماده خوراکی دیگری در مصرف آن زیاده روی نکنید.
آیا خوردن زغال اخته در بارداری مانع بروز زردی در نوزاد می شود؟
یکی از باورهای رایج در مورد فواید مصرف زغال اخته در بارداری، کاهش احتمال بروز زردی در نوزادان است. با در نظر گرفتن اینکه زردی نوزادی ناشی از عدم تکامل کبد در روزهای ابتدایی پس از تولد و ناتوانی آن در دفع ماده بیلی روبین حاصل از تجزیه گلبول های قرمز است، بنابراین تغذیه مادر در طی بارداری هیچ تاثیری بر روی جلوگیری از بروز زردی نوزادان ندارد و میتوان گفت که تاثیر خوردن زغال اخته در بارداری بر روی جلوگیری از زردی نوزاد، افسانه ای بیش نیست.
مضرات زغال اخته در بارداری
مهم ترین عوارضی که برای مصرف بیش از حد زغال اخته در نظر گرفته شده است، شامل این موارد هستند:
1. رقیق کردن خون و افزایش خطر بروز خونریزی در افراد مستعد همانند افراد مصرف کننده داروهای ضدانعقادی همچون وارفارین
2. افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه
3. ایجاد حالت تهوع و دل به هم خوردگی
4. ضعف و سرگیجه.
علاوه بر عوارض ذکر شده، مصرف زغال اخته در بارداری خصوصاً آن هایی که ترش مزه هستند، می تواند باعث بروز مشکلات گوارشی همچون سوزش معده شده و فشار شما را بیش از حد پایین بیاورد. بنابراین در خوردن آن محتاط باشید و اگر بنا به دستور پزشک از داروهای ضد انعقادی استفاده می کنید، قبل از خوردن زغال اخته در بارداری با پزشک خود مشورت کنید.
مطالعه بیشتر:
مزایا و عوارض جانبی خوردن گیلاس در بارداری
ملون در بارداری و فواید و عوارض احتمالی آن چیست؟
گوجه سبز در بارداری آیا مصرف آن مجاز و بی خطر است؟
بهترین سبزیجات و مناسب ترین میوه ها برای بارداری چیست؟