بارداری با کلومیفن در ماه اول آیا امکان پذیر است؟
هدف اصلی کلومید ( قرص کلومیفن سیترات) القای تخمک گذاری در بانوانی است که یا تخمک گذاری ندارند و یا به طور منظم تخمک گذاری نمی کنند. تخمک گذاری در بین 70 تا 80 درصد بانوان از بعد از کلومید درمانی دوباره آغاز می شود. بانوان برای بارداری تصمیم به استفاده از این قرص می گیرند، می پرسند که آیا بارداری با کلومیفن در ماه اول امکان پذیر است؟ کیا با کلومیفن باردار شدن؟ و... اگرشما هم چنین سوالاتی دارید، با ما تا پایان این متن همراه باشید تا برایتان شرح دهیم میزان موفقیت این قرص چقدر است و به چه شرایطی بستگی دارد.
احتمال باردار شدن با کلومیفن چند درصد است؟
البته تخمک گذاری فقط مرحله اول است و با چندین دوره مصرف کلومید احتمال بارداری به تقریباً 30٪ می رسد. اگر بعد از شش ماه کلومید درمانی بارداری حاصل نشد، باید روشهای درمانی دیگر را پیش گرفت.
احتمال باردار شدن با کلومیفن در ماه اول چقدر است؟
بسته به اینکه کدام پژوهش را مد نظر قرار می دهید احتمال وقوع بارداری در هر یک از چرخه های درمانی کلومید 6/5 تا 20 درصد است. اثربخشی کلومید بسته به علت ناباروری متفاوت خواهد بود. فراموش نکنید احتمال بارداری در مادرانی که مشکل باروری ندارند، هر ماه حدود 25٪ است. چنانچه بعد از یک ماه باردار نشدید، نگران نباشید. معمولاً برای بارداری باید بیش از یک چرخه قاعدگی را پشت سر بگذارید. در حقیقت، متوسط زمان بارداری برای بانوان بین 30 تا 36 سال حدود یک سال است.
به طور معمول باردار شدن با کلومیفن چقدر طول می کشد؟
در یکی از پژوهش های معتبر انجام شده در خصوص کلومید، میزان موفقیت بیش از 5000 خانم آمده است. در این مطالعه مشخص شد:
- 73% آنها سرانجام با استفاده از کلومید تخمک گذاری کردند
- 36% در نهایت به بارداری دست یافتند
- 29% زایمان کردند
میزان تولد به دلیل سقط جنین کمتر از میزان بارداری است. اما به نظر نمی رسد کلومید خطر سقط جنین را افزایش دهد.
با این حال، موفقیت کلومید به دلیل عدم بارداری بستگی دارد. کلومیفن سیترات می تواند برای کسانی که مشکلات تخمک گذاری دارند، خوب کار کند. اما اگر مشکل از تخمک گذاری نباشد، چه باید کرد؟
در یک پژوهش دیگر، میزان موفقیت برای زوجینی که مبتلا به ناباروری غیرقابل توجیه بودند، مورد بررسی قرار گرفت. زوجین به طور تصادفی در یکی از سه گروه زیر قرار گرفتند: "مدیریت بارداری"، " کلومید درمانی" یا درمان با "تلقیح داخل رحمی اسپرم موسوم به آی یو آی".
گروه آی یو آی با 22% زاد و ولد مؤثرترین گروه درمانی شناخته شد. میزان تولد در کلومید درمانی 14٪ و در زوجینی که اصلاً درمانی دریافت نکردند 17٪ بوده است.
بهترین روز برای شروع کلومیفن چه زمانی است؟
کلومید به مدت پنج روز مصرف می شود. درمان را می توان از اوایل روز 2 چرخه قاعدگی یا اواخر روز 5 آغاز کرد. با این حال، کلومید بیشتر در روزهای 3 ، 4 ، 5 ، 6 و 7 یا در روزهای 5 ، 6 ، 7 ، 8 و 9 مصرف می گردد.
آیا انتخاب دستورالعمل از جانب پزشک حائز اهمیت است؟
بله و خیر. در صورت القای تخمک گذاری، درمان باید از روز 5 تا 9 باشد. اما چنانچه پزشک بخواهد تخمک گذاری را "تقویت کند"، به احتمال زیاد کلومید باید در روزهای 3 تا 7 مصرف شود.
با این حال، وقتی نوبت به بارداری و میزان تخمک گذاری می رسد، هیچ مزیت و مضرتی برای هیچ یک از این دستورالعمل ها ذکر نشده است. شانس بارداری ربطی به تاریخ شروع کلومید ندارد.
بعد از شش ماه
اگر کلومید به شما کمک نکرد و بعد از شش ماه باردار نشدید، احتمالا دلایل متعددی وجود دارد و باید روشهای درمانی دیگری را دنبال کنید.
چنانچه کلومید به مدت 6 ماه کمکی به بارداری نکند، احتمال اثربخشی آن بعد از 7 الی 8 ماه نیز بسیار کم خواهد بود، فراموش نکنید باروری با افزایش سن به طور طبیعی کاهش می یابد. اگر درمانی موثر واقع نشد، بهتر است ادامه دهید.
ثانیا، درمان طولانی مدت با کلومید ممکن است به خودی خود منجر به مشکلات باروری گردد. بانوانی که چندین دوره کلومید مصرف کرده اند، لایه های آندومتر نازک تری دارند که می تواند مانع از لانه گزینی جنین شود. این مشکل بعد از مدتی قطع کلومید بهبود می یابد و یک عارضه دائمی نیست.
برخی پژوهش های اولیه در مورد کلومید احتمال افزایش خطر سرطان را در بانوانی که بیش از شش دوره تحت درمان قرار گرفته اند، نشان می دهد. برای کاهش این خطر، نباید کلومید را بیش از شش دوره مصرف کرد.
بهترین دوز شروع مصرف کلومیفن چقدر است؟
پزشک احتمالاً ابتدا با کمترین دوز یعنی 50 میلی گرم شروع می کند. اگر تفاوتی حاصل نشد احتمالاً یک چرخه دیگر با همان دوز آزمایش می شود یا دوز دارو 50 میلی گرم افزایش می یابد.
اگر پزشک افزایش دوز مصرفی را لازم بداند، نشانه بدی نیست و نگران نباشید. یک مطالعه نشان داد که فقط 46٪ از مادران با 50 میلی گرم تخمک گذاری می کنند. در 21% با مصرف 100 میلی گرم و در 8% با استفاده از 150 میلی گرم تخمک گذاری انجام می گیرد.
اگر تخمک گذاری کنید و باردار نشوید، پزشک دوز مصرفی را تغییر نمی دهد. افزایش دوز، احتمال بارداری را افزایش نمی دهد. در حقیقت، دوزهای بالاتر کلومید ممکن است منجر به عوارض جانبی شده و گاهاً قدرت باروری را کاهش دهند.
یکی از عوارض جانبی احتمالی کلومید ضخیم شدن مخاط دهانه رحم است. مخاط دهانه رحم برای باروری اهمیت حیاتی دارد و به اسپرم کمک می کند تا در محیط واژن زنده بماند و به رحم و در نهایت به تخمک راه یابد.
گرگرفتگی، سردرد، نفخ، خطر بارداری دو یا چند قلویی، ایجاد کیست تخمدان و اختلالات بینایی عوارض دیگر استفاده از کلومید محسوب می شوند.دوزهای بالاتر می تواند خطر ابتلا به سندرم تحریک بیش از حد تخمدان را افزایش دهد. اگر نگران هرگونه عوارض جانبی هستید، با پزشک خود تماس بگیرید.
با توجه به تمامی موارد ذکر شده پزشک کمترین دوز ممکن، فقط به اندازه ای که تخمک گذاری را تحریک کند و نه بیشتر از آن تجویز خواهد کرد.
اگر با کومیفن باردار نشدیم چه کنیم؟
کلومید را برخی افراد به اشتباه داروی جادویی باروری می دانند. این دارو در شرایط مناسب به خوبی کار می کند اما در شرایط اشتباه می تواند کاملاً ناموفق باشد. اگر علاوه بر تخمک گذاری نامنظم یا چرخه های بدون تخمک گذاری، مشکلات دیگری وجود داشته یا ناباروری مربوط به آقایان باشد، موفقیت کمتر خواهد بود.
سوال این است که درمان کلومید برای زوج هایی که ناباروری غیرقابل توجیه تشخیص داده اند، چقدر موفق خواهد بود. همچنین، کلومید همیشه برای بانوانی که با ناباروری مربوط به سن، سطح استروژن پایین یا نارسایی اولیه تخمدان مواجه هستند، خوب عمل نمی کند. مشکلات تخمک گذاری ناشی از تیروئید نیز همینطور است.
بانوان دارای اضافه وزن بالا ممکن است در صورت کاهش وزن موفقیت بیشتری در استفاده از کلومید داشته باشند. این که قبل از شروع درمان باید برای کاهش وزن اقدام کنید یا نه، به سن و میزان اضافه وزن بستگی دارد. در این باره می توانید با پزشک مشورت کنید.
احتمال بارداری بعد از 35 سالگی چقدر است؟
اگر تخمک گذاری نداشته باشم، چه خواهد شد؟
اگر حین مصرف کلومید، تخمک گذاری نداشته باشید، مواردی وجود دارد که پزشک باید قبل از اقدام برای سایر روش های درمانی، آنها را مورد بررسی قرار دهد.
در بانوان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، داروی سرطان لتروزول (فمارا) ممکن است در تحریک تخمک گذاری موفق تر از کلومید باشد. مصرف کلومید همراه با داروی دیابت متفورمین همچنین میزان موفقیت را برای برخی از بانوان افزایش داده است.
اگر کلومید به شما در تخمک گذاری کمک کند، اما بعد از شش ماه هنوز باردار نشده باشید، باید به یک کلینیک باروری مراجعه کنید یا پزشک ممکن است گنادوتروپین ها یعنی داروهای تزریقی باروری را تجویز نماید.
کلام آخر
به یاد داشته باشید اگرچه شما فقط با کلومیفن درمانی و شاید آی وی اف آشنا هستید، اما گزینه های بیشتری برای درمان باروری وجود دارد که می توان همگی را امتحان کرد. نگران مرحله بعدی نباشید و اگر کلومید آنطور که انتظار داشتید، نتیجه داد، موضوع را با پزشک در میان بگذارید.
مطالعه بیشتر:
انواع داروهای باروری زنان برای درمان ناباروری
داروهای تحریک تخمک گذاری و مزایا و عوارض جانبی آنها چیست؟
قرص کلومیفن چیست و چه کاربردی دارد و عوارض قرص کلومیفن چیست؟
طریقه مصرف کلومیفن به چه صورت است و عوارض جانبی این قرص چیست