آزمایش CVS و آیا CVS برای همه زنان باردار قابل اعمال است؟
امروزه به دنبال پیشرفتهای علمی میتوان حتی قبل از تولد نوزاد، مشکلات پزشکی را در دوران جنینی تشخیص داد. در زمان بارداری آزمایشاتی تجویز میشود تا احتمال ابتلای جنین به برخی بیماریها یا مشکلات پزشکی مشخص شود. تشخیص زودهنگام فوریتهای پزشکی در جنین میتواند به پزشکان اجازه دهد تا اقدامات لازم را به عمل آورند و این اطمینان حاصل شود که نوزادی سالم و عاری از شرایط تهدید کننده زندگی به دنیا خواهد آمد. در این مطلب به شما خواهیم گفت که آزمایش CVS چیست و چه زمانی می توانید آن را انجام دهید.
آزمایش CVS یا نمونه برداری از کوریونیک ویلوس یا پرزهای جفتی چیست؟
آزمایش نمونه گیری از پرزهای جفتی آزمایشی در دوران جنینی است که در صورت وجود اختلالات ژنتیکی در جنین از جمله سندرم داون یا شرایط ارثی مانند تالاسمی و آنمی سلول داسی شکل انجام میشود. پرزهای جفتی زایدههای کوچک و انگشتیاند که در جفت یافت میشوند و ژنتیک مشابه جنین را دارند. نمونه برداری از کوریونیک ویلوس یا پرزهای جفتی (CVS) در دوران بارداری معمولاً بین هفتههای 10 و 13 انجام میشود.
آیا آزمایش CVS برای همه زنان باردار قابل اعمال است؟
CVS یک آزمایش معمول نیست و تنها در موارد زیر تجویز میشود:
- نتایج غیرطبیعی آزمایش غربالگری جنین: اگر نتیجه غربالگری در سه ماهه اول مثبت یا غیرطبیعی باشد پزشک انجام این آزمایش را برای تشخیص بیماریها یا اختلالات جنین تجویز میکند.
- سابقه ناهنجاری کروموزومی در بارداری گذشته: اگر خانمی در بارداری قبلی ناهنجاری کروموزومی را تجربه کرده باشد یا کودکی مبتلا به سندرم داون دارد، باید این آزمایش را انجام دهد.
- سابقه پزشکی خانوادگی: اگر سابقه خانوادگی یک اختلال ژنتیکی وجود داشته باشد، ممکن است آزمایش CVS توصیه شود.
انجام CVS به زنانی که عفونت فعال جنسی دارند، دوقلو باردارند یا دچار خونریزی واژینال طی بارداری هستند توصیه نمیشود.
آمادگیهای لازم جهت انجام آزمایش
پزشک کلیه مراحل آزمایش را با جزئیات توضیح داده و از زوج میخواهد قبل از شروع، رضایت نامه را امضا کنند. ابتدا از سونوگرافی برای تعیین جایگاه جنین و وضعیت جفت استفاده میشود. قبل از آزمایش نیز خانم باید مقدار زیادی آب بنوشد تا مثانه کاملا پر باشد.
نحوه انجام آزمایش
آزمایش اولیه با گرفتن نمونهای از سلولها به نام "سلولهای ویلوری کوریونی" از جفت خانم باردار انجام میشود. نمونه سلولها ممکن است از شکم یا دهانه رحم گرفته شود.
1. نمونه گیری از شکم:
یک سوزن بلند و باریک از طریق دیواره شکم به داخل رحم وارد میشود و با سرنگ نمونه بافتی از جفت خارج میشود. در این آزمایش سوزن وارد کیسه آمنیوتیک نمیشود و حتی نزدیک جنین نخواهد شد. عمل تحت بی حسی موضعی انجام میشود.
2. نمونه گیری از دهانه رحم:
لولهای نازک و توخالی از طریق مهبل وارد دهانه رحم شده و هنگامی که کاتر به جفت رسید، از مکش ملایم برای برداشتن نمونه بافت استفاده میشود.
پس از آزمایش
انجام این عمل حدود 10 دقیقه طول میکشد. پس از اتمام آزمایش، در صورت بروز هرگونه عوارض جانبی مانند خونریزی شدید خانم باردار به مدت یک ساعت تحت نظر قرار خواهد گرفت. پس از اتمام بررسیها، خانم باردار میتواند به خانه برگردد و استراحت کند.
- آیا تست CVS دردناک است؟
آزمایش CVS معمولاً به جای دردناک، ناراحت کننده توصیف میشود. ممکن است در طی و بعد از انجام آزمایش احساس سوزش و گرفتگی شکمی داشته باشید و بعد از آن ممکن است دچار درد شوید. معمولاً قبل از انجام آزمایش در ناحیه ای که سوزن وارد میشود، از بی حسی موضعی استفاده میشود.
- بهترین زمان انجام آزمایش cvs چیست؟
آزمایش CVS بین هفته دهم و سیزدهم بارداری انجام میشود. در برخی شرایط، آزمایش ممکن است در مراحل بعدی بارداری انجام شود. اما نباید قبل از هفته 10 انجام شود زیرا با عوارضی مانند نقص مادزادی یا سقط جنین همراه میشود.
عوارض احتمالی بعد از آزمایش
در این آزمایش از سوزن و لولههای مکش استفاده میشود که وارد بدن شده و این موضوع ممکن است منجر به عوارض جانبی پس از اتمام عمل شود. برخی از مشکلاتی که میتواند پس از انجام آزمایش بروز کند شامل درد مداوم و شدید، درجه حرارت بالا، تب و لرز، خونریزی شدید از واژن، گرفتگی شکمی، خونریزی سبک از واژن و عفونت و لکه بینی است.
خطرات احتمالی همراه با CVS
آزمایش CVS یک روش تهاجمی است که با خطرات زیادی همراه است. قبل از توافق برای انجام روشCVS، مزایا و مضرات را باید بسنجید. در زیر برخی از خطرات متداول انجام این آزمایش را ذکر میکنیم:
- خونریزی و گرفتگی:
این آزمایش میتواند باعث خونریزی شدید واژن یا لکه بینی و گرفتگیهایی شود که شبیه به گرفتگی قاعدگی است.
- عفونت:
اگرچه این موضوع به ندرت رخ میدهد اما احتمال عفونت رحمی وجود دارد.
- حساسیت به Rh:
آزمایش CVS میتواند باعث شود مقدار کمی از خون جنین وارد جریان خون مادر شده و به خصوص اگر منفی Rh باشید، عوارضی مانند حساسیت Rh ایجاد کند.
- سقط جنین:
آزمایش CVS در دو درصد موارد میتواند به سقط جنین منجر شود.
- ناهنجاریهای اندام جنین:
آزمایش CVS همچنین ممکن است باعث قطع انگشتان پا یا دست در جنین شود اما، این خطر معمولاً در مواردی احتمال دارد که آزمایش قبل از هفته دهم بارداری انجام شود.
منبع: parenting.firstcry
بیشتر بدانید:
1- نمونه برداری از پرزهای جفتی CVS
2- مقایسه نمونه برداری پرزهای جفتی CVS و آمنیوسنتز
3- همه آزمایش های دوران بارداری به همراه تجربه مادران از این آزمایشات
4- روش جدید غربالگری سندرم داون یا آزمایش غیر تهاجمی بارداری (NIPT)