molfix-مولفیکس

وزن کم کردن در بارداری وآیا وزن کم کردن دربارداری طبیعی است؟

وزن کم کردن در بارداری وآیا وزن کم کردن دربارداری طبیعی است؟

وزن کم کردن در بارداری ممکن است نگران کننده به نظر برسد اما ما به شما می گوییم نگران نباشید!! وزن کم کردن در سه ماه اول بارداری بسیار شایع است. گاهی اوقات وزن کم کردن در دوران بارداری جای نگرانی ندارد، به خصوص اگر کاهش وزن شما کوتاه مدت باشد. با این حال، اگر مقدار کاهش وزن قابل توجه بوده و برای مدت طولانی ادامه داشته باشد و نیز بعد از سه ماهه اول بارداری اتفاق بیفتد می تواند باعث نگرانی شود. در ادامه این مقاله برای شما شرح می دهیم که وزن کم کردن در بارداری در چه مواردی خطر ناک است و نیاز به مداخله پزشکی دارد.

آیا وزن کم کردن در اوایل بارداری طبیعی است؟

تعداد بسیار زیادی از مادران در اوایل حاملگی وزن کم می کنند که معمولا دلیل اصلی آن ابتلا به تهوع صبحگاهی و بی اشتهایی است. در اوایل بارداری، جنین هنوز بسیار کوچک است و کمترین نیاز به کالری و غذایی را دارد درنتیجه چند کیلو کاهش وزن بر رشد جنین شما تأثیر منفی نخواهد گذاشت. اما معمولا کم کردن وزن در اواخر بارداری طبیعی نیست.

آیا وزن کم کردن در سه ماه اول بارداری برای جنین ضرر دارد؟

طبیعی است که شما در سه ماهه اول یکی دو کیلو وزن کم کنید که هیچ مشکلی برای جنینتان ایجاد نخواهد کرد. در ادامه بارداری با رفع حالت تهوع به زودی وزن از دست رفته شما بازخواهد گشت.

چرا باید در طول حاملگی وزن اضافه کنیم؟

پس از سه ماهه اول، افزایش تدریجی وزن برای سلامتی جنین و همچنین ایجاد ذخایر چربی ضروری برای آماده سازی بدن زنان جهت رشد جنین، انجام زایمان و خصوصا شیردهی بسیار حیاتی است.

به همین سبب برای جلوگیری از چاق شدن عاقلانه نیست که از یک رژیم غذایی بسیار محدود و کم کالری پیروی کنید و یا برخی گروه های غذایی را به منظور جلوگیری از اضافه وزن کاهش دهید.

آیا زنان چاق باید در بارداری وزن کم کنند؟

از آنجا که اضافه وزن در بارداری بسیار خطرساز است، در برخی موارد که توده بدنی مادران باردار بالاتر از عدد 30 باشد، ممکن است متخصص به آنها رژیم غذایی خاصی را توصیه کند تا چند کیلو در هفته های اول وزن کم کنند.

علت وزن کم کردن در بارداری چیست؟

وزن کم کردن در بارداری علل گوناگونی می تواند داشته باشد که مهمترین آنها شامل:

بیماری صبحگاهی

بیماری صبحگاهی بسیار شایع است و حدود 70٪ تا 80٪ زنان باردار را در سه ماهه اول تحت تأثیر قرار می دهد. این عارضه که ناشی از تغییرات هورمونی در بارداری است می تواند به شدت وزن شما را در سه ماهه اول کم کند، علائم بیماری صبحگاهی عبارتند از:

• خستگی

• حالت تهوع

• کاهش اشتها

• حساسیت به بوها

• استفراغ

استفراع شدید حاملگی

در برخی موارد ممکن است علت وزن کم کردن در بارداری، استفراغ شدید حاملگی باشد. در این شرایط علائم تهوع و استفراغ بسیار شدیدتر و کاهش وزن بیشتر خواهد بود. استفراع شدید حاملگی با حالت تهوع و استفراغ شدید مشخص می شود، که می تواند منجر به کم آبی شدید بدن شده و برای مادر و جنین خطرناک است.

استفراع شدید حاملگی معمولاً در هفته های 4 تا 6 بارداری ظاهر می شود و می تواند در حدود هفته های 9 تا 13 به اوج خود برسد. این عارضه در بیشتر زنان در حدود هفته های 14 تا 20 از بین می رود اما با این حال، در برخی از زنان در تمام طول بارداری ادامه پیدا می کند. استفراع شدید حاملگی معمولا به صورت سرپایی قابل درمان است، اما در موارد شدید، ممکن است بستری در بیمارستان لازم باشد.

چگونه می توان از استفراع شدید حاملگی پیشگیری کرد؟

هیچ راهی برای جلوگیری از استفراع شدید حاملگی وجود ندارد، اما روش های زیادی برای درمان آن وجود دارد. این روش ها شامل کمک گرفتن از داروهای ضد تهوع و همچنین تزریق مایعات داخل وریدی (وصل سرم) برای جایگزینی مایعات و الکترولیت های از دست رفته باشد. در برخی موارد استراحت در رختخواب، درمان های گیاهی و طب فشاری می تواند کمک کننده باشد.

آیا وزن کم کردن در بارداری می تواند خطرناک باشد؟

اگر تهوع و استفراغ ندارید، کاهش ناخواسته وزن در دوران بارداری، به ویژه کاهش وزن ناگهانی، نگران کننده است و باید در اسرع وقت توسط پزشک بررسی شود. همچنین کاهش وزن به دلیل تغییر در رژیم غذایی، اختلالات خوردن، ترس از چاقی و رژیم های عمدی بی خطر نیست و باید با پزشک متخصص در مورد آنها مشورت کنید. برخی دیگر از دلایل احتمالی کاهش وزن در دوران بارداری عبارتند از:

• اختلالات خود ایمنی

• سرطان ها

• اختلالات اشتها

• عدم تعادل غدد درون ریز

• بیماری های دستگاه گوارش

• عفونت ها

• ناهنجاری های نورولوژیک

• اختلالات روانی

• مصرف مواد مخدر

تیروئید پرکار کنترل نشده

دیابت تشخیص داده نشده

• بیماری های مزمن

درحقیقت مهمترین مداخله برای مادری که در بارداری لاغر می شود، شناسایی و درمان دلیل اصلی افزایش ناکافی وزن است.

کم کردن وزن در بارداری چه خطری دارد؟

چند کیلو وزن کم کردن در بارداری اشکالی ندارد اما به طور کلی، کاهش وزن ادامه دار در دوران بارداری با افزایش خطر کمبود وزن نوزاد هنگام تولد و زایمان زودرس همراه است.

طبق مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، وزن کم کردن در بارداری می تواند منجر به زایمان زودرس شود، زایمان زودرس یعنی به دنیا آمدن نوزاد قبل از اتمام هفته 37 بارداری. نوزادانی که از بدو تولد وزن کمی دارند ممکن است به سایر مشکلات سلامتی یا ناهنجاری مبتلا باشند. به همین دلیل پزشک شما وزنتان را برای جلوگیری از عوارضی که می تواند بر جنین شما تأثیر بگذارد، دقیق کنترل می کند.

چه زمانی به مادران باردار توصیه می شود که وزن کم کنند؟

کاهش وزن عمدی در بارداری توصیه نمی شود مگر اینکه توسط پزشک متخصص توصیه شده باشد. در برخی موارد، کمی کاهش وزن برای برخی از خانم هایی که چاقی مفرط دارند توصیه می شود. با این حال، این موضوع تا حدودی بحث برانگیز است زیرا کارشناسان در مورد مزایا و خطرات این روش اختلاف نظر دارند.

بسیاری ازتحقیقات نشان داده است که کاهش وزن برای زنانی که چاقی دارند خطر ابتلا به پره اکلامپسی، دیابت بارداری، سزارین اضطراری و داشتن یک نوزاد بسیار درشت را کاهش می دهد.

چگونه از کم کردن وزن در بارداری جلوگیری کنیم؟

خوردن وعده های غذایی کوچک و مکرر با مقدار کافی ازمواد مغذی می تواند به شما در تأمین کالری مورد نیاز(حتی در صورت تهوع) کمک کرده و از کاهش وزن جلوگیری کند. اگر حالت تهوع دارید احتمالا نمی توانید غذا درست کنید، در این شرایط از شریک زندگی، دوست یا یکی از اعضای خانواده خود بخواهید تا در تهیه وعده های غذایی به شما کمک کنند. اگر باز هم نمی توانید غذایی که فرد دیگری آماده کرده را بخورید، با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.

یک متخصص تغذیه می تواند برنامه های غذایی منحصر به فردی را بر اساس سن بارداری، نیازها و تنظیمات غذایی و کالری شما برایتان تنظیم کند.اگر بی اشتهایی شدید دارید، درمان علت آن ضروری است. درمان ها بسته به مشکل شما ممکن است شامل مصرف داروهای ضد تهوع، ضد افسردگی یا ضد تیروئید باشند.

اگر وزن کم کردن در بارداری شما به دلیل یک بیماری زمینه ای ایجاد شده باشد باید تحت نظر متخصص باشید، پزشک می تواند آن را درمان کند تا از اثرات سوء کاهش وزن در آینده جلوگیری کند و از سلامتی شما و جنین شما محافظت کند.

مطالعه بیشتر: 

تاثیر کاهش وزن پیش از بارداری بر نوزاد

کاهش وزن در دوران بارداری خطرناک است!

کنترل وزن در دوران بارداری و رژیم لاغری در دوران بارداری

کم وزن گرفتن در بارداری به چه علت است و عوارض آن چیست؟

استدیو عکس فیلیک

?پرسش و پاسخ های وزن کم کردن در بارداری

آیا وزن کم کردن در سه ماه اول بارداری برای جنین ضرر دارد؟

طبیعی است که شما در سه ماهه اول یکی دو کیلو وزن کم کنید که هیچ مشکلی برای جنینتان ایجاد نخواهد کرد. در ادامه بارداری با رفع حالت تهوع به زودی وزن از دست رفته شما بازخواهد گشت.

چرا باید در طول حاملگی وزن اضافه کنیم؟

پس از سه ماهه اول، افزایش تدریجی وزن برای سلامتی جنین و همچنین ایجاد ذخایر چربی ضروری برای آماده سازی بدن زنان جهت رشد جنین، انجام زایمان و خصوصا شیردهی بسیارحیاتی است. به همین سبب برای جلوگیری از چاق شدن عاقلانه نیست که از یک رژیم غذایی بسیار محدود و کم کالری پیروی کنید و یا برخی گروه های غذایی را به منظور جلوگیری از اضافه وزن کاهش دهید.

آیا زنان چاق باید در بارداری وزن کم کنند؟

از آنجا که اضافه وزن در بارداری بسیار خطرساز است، در برخی موارد که توده بدنی مادران باردار بالاتر از عدد 30 باشد، ممکن است متخصص به آنها رژیم غذایی خاصی را توصیه کند تا چند کیلو در هفته های اول وزن کم کنند.

کم کردن وزن در بارداری چه خطری دارد؟

چند کیلو وزن کم کردن در بارداری اشکالی ندارد اما به طور کلی، کاهش وزن ادامه دار در دوران بارداری با افزایش خطر کمبودن وزن نوزاد هنگام تولد و زایمان زودرس همراه است.

منبع: verywellfamily