سونوگرافی هفته هجدهم بارداری به چه علت است؟
با رسیدن به هفته هجدهم، می توان گفت که شما کم کم به انتهای نیمه اول بارداری نزدیک می شوید. احتمالا تا این لحظه به خوبی از پس همه چیز برآمده و شرایط خوبی را برای رشد کوچولوی خود فراهم کرده اید، با این وجود مسئولیت شما هر روز سنگین تر از قبل شده و با اینکه تا این لحظه بررسی های زیادی را انجام داده اید، اما نباید سونوگرافی هفته هجدهم بارداری که به نام "آنومالی اسکن" نیز شناخته شده، را از دست بدهید. پس برای افزایش اطلاعتتان در این زمینه، با ما همراه شوید.
آیا انجام سونوگرافی هفته هجدهم بارداری ضروری است؟
بله! سونوگرافی آنومالی اسکن، بخشی از مراقبت های معمول و روتین دوره بارداری است که بین هفته های 18 تا 22 بارداری انجام شده و اطلاعات دقیقی از وضعیت جنین و بارداری را ارائه می دهد. از آنجا که به کمک این سونوگرافی می توان بسیاری از ناهنجاری های جنینی را بررسی نمود، بنابراین انجام آن سونوگرافی هفته هجدهم بارداری یا همان آنومالی اسکن بسیار ضروری و مهم است.
سونوگرافی هفته 18
تا پایان هفته 18 بارداری وزن جنین بین 200-170 گرم و طول بدن او 14/2 cm خواهد بود
مرحله رشد جنین: گوشهای جنین کاملا فرم گرفته است. ساختار صورت در موقعیت مناسب است. چشمها به اندازه کافی تکامل دیده تا بتواند نور را تشخیص دهد.
آنچه در سونوگرافی میبینید:
در نیمه راه بارداری هستید و متخصص زنان و زایمان از شما میخواهد برای بررسی اندازه جنین و بررسی سلامت عمومی او سونوگرافی بدهید. در این تصویر جمجمه جنین مشخص است از وسط به دو نیم شده و دور و قطر آن در حال محاسبه است.
چرا باید در هفته هجدهم سونوگرافی انجام دهید؟
سونوگرافی هفته هجدهم بارداری یا همان آنومالی اسکن، با هدف بررسی هرگونه ناهنجاری در جنین در حال رشد انجام می شود. البته اگرچه این سونوگرافی به تنهایی نمی تواند در تشخیص بیماری های جنینی کارآمد باشد، اما از آنجا که به دقت تمامی اعضای بدن جنین، اعم از ارگان های داخلی و اندام های بیرونی را مورد بررسی قرار می دهد، بنابراین ممکن است پزشک را به وجود برخی شرایط خاص و بیماری ها در جنین مشکوک کرده تا او بتواند با انجام دادن بررسی های تکمیلی برای تایید این یافته ها، وضعیت سلامتی و یا بیمار بودن جنین را به دقت مشخص کند. از جمله مشکلاتی که ممکن است پزشک در سونوگرافی آنومالی اسکن به آن ها پی ببرد، می توان به این موارد اشاره نمود:
- ناهنجاری های کانال عصبی مانند آنانسفالی (یک اختلال مغزی کشنده ناشی از بسته نشدن بخش انتهایی کانال عصبی که در پی آن بخش گسترده ای از مغز و جمجمه جنین تشکیل نمی شود) و اسپینا بیفیدا (اختلال در ستون فقرات و نخاع که منجر به بیرون زدگی می شود)،
- گاستروشزی (بیرون ماندن روده های جنین از شکم به دلیل نقص در دیواره شکمی)،
- فتق دیافراگمی (ورود اندام های شکمی به داخل حفره قفسه سینه به دلیل نقص در روند تشکیل پرده دیافراگم)،
- ناهنجاری های کلیه ها از جمله آگنوزی دو طرفه کلیه (رشد نکردن کلیه های جنین که سبب مرگ او بعد از تولد می شود)،
- شکاف لب،
- مشکلات مربوط به دست ها و پاها،
- ناهنجاری های جدی قلبی،
- سندروم های ژنتیکی مانند سندرم ادواردز (تریزومی 18)، سندرم پاتو (تریزومی 13) و سندرم داون (تریزومی 21) و ....
به علاوه سونوگرافی هفته هجدهم بارداری، با هدف بررسی وضعیت جفت، مایع آمنیوتیک و همچنین طول سرویکس انجام می شود.
سونوگرافی هفته هجدهم بارداری چقدر طول میکشد؟
سونوگرافی هفته هجدهم بارداری، به طور معمول در حدود 30 تا 45 دقیقه طول می کشد. البته بسته به موقعیت قرارگیری جنین و جفت و همچنین میزان چربی شکمی مادر، این زمان ممکن است طولانی تر هم بشود.
پزشک چه چیزهایی را میتواند در سونوگرافی هفته هجدهم بارداری تشخیص دهد؟
از آنجا که پزشک در حین انجام آنومالی اسکن یا همان سونوگرافی هفته هجدهم بارداری، به صورت بسیار دقیق و ریزبینانه تمامی بخش های بدن جنین و فضای رحمی را مورد بررسی قرار می دهد، ما توقع داریم که در این سونوگرافی موارد زیر تشخیص داده شوند:
- تعداد جنین ها،
- سن بارداری و جنین،
- زمان تقریبی زایمان،
- سطح مایع آمنیوتیک،
- اطلاعات مربوط به جفت به ویژه محل قرارگیری آن، درجه پیری یا گرید جفت و از همه مهم تر فاصله آن تا دهانه رحم،
- وضعیت بند ناف از نظر وجود دو شریان و یک ورید، بررسی اختلالات و ناهنجاری های بند ناف و همچنین وجود گره و پیچش به دور اندام ها،
- طول سرویکس برای ارزیابی خطر زایمان زودرس،
- ارزیابی رشد جمجمه و مغز، بطن های مغزی،
- وضعیت قلب از جمله وجود 4 حفره قلبی (بطن و دهلیزها)،
- وضعیت تمامی ارگان های داخلی شامل کلیه ها، معده، مثانه، روده ها، ریه ها و ...،
- دست ها و پاها،
- ستون فقرات و نقائص لوله عصبی،
- بخش های مختلف صورت و به ویژه شکاف کام و لب،
- جنسیت جنین: باتوجه به اینکه در آنومالی اسکن، بررسی اندام های تناسلی باید به دقت انجام شود، بنابراین جنسیت جنین در سونوگرافی هفته هجدهم بارداری با درصد خطای بسیار ناچیز (در حدود 1 تا 3 درصد) مشخص شده و یکی از به یاد ماندنی ترین لحظات را برای والدین خواهد ساخت.
اگر در سونوگرافی هفته هجدهم بارداری ضربان قلب شنیده نشود، یعنی چه؟
با توجه به این سونوگرافی هفته هجدهم بارداری، در یک بازه زمانی نسبتا طولانی تمام ساختارهای بدن جنین و به ویژه قلب را مورد بررسی قرار می دهد، بنابراین می توان گفت شنیده نشدن ضربان قلب در این سونوگرافی به معنای تیر خلاص بر بارداری بوده و نمی توان امیدی به زنده بودن جنین داشت. درک می کنیم که این لحظه بسیار تلخ و ناگوار است، اما متاسفانه در چنین مواردی، راهی جز خاتمه دادن بارداری به صورت اورژانسی وجود ندارد.
اگر در سونوگرافی هفته هجدهم بارداری جنین مشکل داشته باشد، باید چه کاری انجام دهیم؟
سونوگرافی هفته هجدهم بارداری یک ابزار تشخیصی کامل نیست و نمی تواند تمام ناتوانی های مادرزادی را تشخیص دهد. علاوه بر این داده های حاصل از آن ممکن است اطلاعات کاملاً دقیقی ارائه ندهند، زیرا بعضی اوقات، دیدن همه قسمت های بدن جنین امکان پذیر نیست. چنین مواردی می توانند تشخیص سلامت بارداری را به چالش کشانده و پزشک را به وجود مشکلی در جنین مشکوک کنند. در این صورت، ممکن است تکرار سونوگرافی آنومالی اسکن در هفته های بعدی پیشنهاد شود و یا حتی غربالگری های دقیق تر مانند سل فری دی ان ای، آمنیوسنتز و اکوکاردیوگرافی قلب جنین درخواست شوند.
فراموش نکنید که انجام دادن سونوگرافی هفته هجدهم بارداری، در کنار مرحله دوم غربالگری جنین که از طریق گرفتن نمونه خونی از مادر صورت می گیرد، دقت تشخیص بیماری های ژنتیکی را در جنین بالا برده و به پزشک کمک می کند تا دید بهتر و بازتری نسبت به وضعیت کوچولوی درون رحم شما داشته باشد. بنابراین حتما تمامی بررسی های توصیه شده را طبق نظر پزشکتان انجام دهید.
مطالعه بیشتر:
گرید جفت 2 در هفته 18 بارداری ، خطرناک است؟
هفته هجدهم بارداری | بایدها و نبایدها مادر و جنین
عکس جنین در هفته هجدهم بارداری تصویر و اندازه جنین
بهترین زمان آنومالی اسکن چه زمانیست و چه چیزی را نشان می دهد