molfix-مولفیکس

سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری و آیا انجام آن ضروری است؟

سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری و آیا انجام آن ضروری است؟

در هفته های پایانی بارداری، دلبند درون رحم شما هر روز بیشتر از قبل، برای زندگی خارج از رحم آماده می شود. در واقع اگرچه بدن جنین به خوبی شکل گرفته، اما او برای ورود به این دنیا، هنوز به زمان بیشتری نیاز دارد. بنابراین لازم است تا همچنان به مراقبت های دوران بارداری ادامه دهیم و سونوگرافی روش خوبی است که در این مرحله، می تواند به برنامه ریزی برای زایمان کمک کند. به همین دلیل نیز ما در این مقاله، به سونوگرافی هفته سی و سوم و سوالات پیرامون آن پرداخته ایم.

سونوگرافی هفته 33 بارداری

تا پایان هفته سی و سه بارداری وزن جنین بین 2530-1794 گرم و طول بدن او 43/7 سانتی متر خواهد بود.

در این مرحله از رشد جنین، هر روز جنین در حال وزن‌گیری است. در هفته سی و سوم بارداری جنین روزانه حدود نیم لیتر از مایع آمنیوتیک را می بلعد، دفع می کند. هفته 33 بارداری ناخن انگشتان دست او تا نوک انگشتانش رشد کرده است

در سونوگرافی چه می‌بینید؟

مغز هنوز در حال تکامل است .در این تصویر رنگ آبی و قرمز نشانه خونی است که در مغز جریان دارد و اجازه برقرای ارتباط بین دو نیمکره را فراهم می‌کند.

آیا انجام سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری ضروری است؟

یکی از مراقبت های تعریف شده در دوران بارداری که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، سونوگرافی است که باید مابین هفته های 31 تا 34 بارداری، انجام شود و بنابراین اگر طی دو هفته قبلی، این بررسی را انجام نداده باشید، می توان گفت که بله! سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری، ضروری است.

اما اگر سونوگورافی سه ماهه سوم را در طی دو هفته گذشته انجام داده باشید، چطور؟ در این صورت، سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری، تنها در صورتی ضرورت دارد که پزشک بنا به دلیلی آن را درخواست کرده باشد. بنابراین اگر جزو آن دسته از مادران نگران و کنجکاوی هستید که دوست دارند تا هر هفته از شرایط کوچولوی درون رحمشان و به ویژه وزن او آگاه شوند و به این دلیل می خواهید سونوگرافی را تکرار کنید، انجام دادن آن ضروری نبوده و توصیه نمی شود!

چرا باید در هفته سی و سوم بارداری سونوگرافی انجام دهید؟

هدف از انجام دادن سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری، کسب اطلاعاتی جدید و دقیق از وضعیت رشد و وزن گیری جنین و همچنین موقعیت او در درون رحم است تا به کمک آن ها بتوان در مورد زمان و نوع زایمان و همچنین نحوه مدیریت بارداری در هفته های انتهایی، تصمیم گرفت. به علاوه حجم مایع آمنیوتیک، وضعیت جفت و بند ناف نیز که فاکتورهای بسیار مهمی در سلامت بارداری به حساب می آیند، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

اما همانطور که اشاره کردیم، گاهی ممکن است پزشک دلایل دیگری برای درخواست دادن سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری داشته باشد که شامل این موارد هستند:

- سونوگرافی کالر داپلر رحمی: اگر پزشک بنا به دلیلی مانند محدودیت رشد داخل رحمی (IUGR) و یا پایین بودن وزن، به وجود مشکلی در خونرسانی به جنین شک داشته باشد، ممکن است این سونوگرافی را برای بررسی عملکرد جفت و عروق درخواست کند. به علاوه سونوگرافی کالر داپلر در این هفته ها، می تواند احتمال چسبندگی جفت و نفوذ آن به دیواره رحمی را نیز مورد بررسی قرار دهد که از عوامل مهم پیش بینی کننده نوع زایمان است.

- سونوگرافی بیوفیزیکال پروفایل (BPP): برای ارزیابی سلامت جنین به کار رفته و تنها در بارداری های پرخطر و یا بنا به صلاحدید پزشک، درخواست می شود.

- سونوگرافی 4 بعدی: با اینکه بسیاری از پزشکان، هفته 32 بارداری را آخرین فرصت برای انجام دادن سونوگرافی چهار بعدی می دانند، اما اگر پزشک لازم بداند ممکن است تا هفته 36 بارداری هم این سونوگرافی برای ارزیابی دقیق شرایط جنین و سلامت اندام ها و ارگان های بدن او درخواست شود.

- سونوگرافی معمولی: سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری، همچنین ممکن است با هدف پیگیری یافته های پیشین مانند ارزیابی روند رشد و وزن گیری، ارزیابی سلامت جنین به دلیل ضربه خوردن به شکم و همچنین بررسی شرایط بارداری به دلیل بروز علائم هشدار (درد و انقباض رحمی، خونریزی، لکه بینی یا خروج ترشحات قهوه ای از واژن، و شک به پارگی یا سوراخ شدن کیسه آمنیوتیک)، درخواست شود.

سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری چقدر طول می‌کشد؟

مدت زمان مورد نیاز برای سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری، وابسته به نوع سونوگرافی و علت درخواست آن از 10 الی نهایتا 30 دقیقه متغیر بوده و نهایتا ممکن است در مواردی به 45 دقیقه هم برسد.

در صورتی که پزشک برایتان سونوگرافی بیوفیزیکال پروفایل را درخواست کرده است، به یاد داشته باشید که قبل از انجام دادن آن یک وعده غذا و یا خوراکی های شیرین بخورید تا بدین ترتیب جنین تحرک کافی داشته باشد.

پزشک چه چیزهایی را می‌تواند در سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری تشخیص دهد؟

در هفته 33 بارداری، جنین به اندازه یک آناناس بزرگ شده و به دلیل بزرگ شدنش، احتمالا لگدهای او را با شدت بیشتری تجربه کرده و حرکاتش را به راحتی از روی شکم می بینید. اما درون رحم چه خبر است؟ این چیزی است که پزشک با سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری آن را تشخیص می دهد و شامل این موارد هستند:

- زنده و فعال بودن جنین،

- تعداد و ریتم ضربان قلب جنین،

- وضعیت قرارگیری جنین در درون رحم (بر اساس موقعیت سر و پاهای جنین که شامل سه حالت سفالیک یا سر رو به پایین، بریچ یا پاها رو به پایین و عرضی یا همان حالت افقی، خواهد بود)،

- جنسیت جنین،

- سن بارداری و روز تقریبی زایمان،

- مطابقت میزان رشد و وزن گیری جنین با سن بارداری،

- اختلالات رشدی مانند محدودیت رشد داخل رحمی و یا حتی ماکروزومی (وزن گیری بیش از حد جنین) و ...،

- ناهنجاری های مادرزادی عمده و بزرگ در بخش های مختلف بدن جنین،

- حجم مایع آمنیوتیک،

- محل قرارگیری جفت در رحم و فاصله آن تا سرویکس، درجه بلوغ و پیری آن (بیانگر عملکرد جفت است)،

- سرراهی بودن یا نبودن جفت (قرار داشتن حفت بر روی سوراخ سرویکس که مانع زایمان طبیعی می شود)،

- وجود گره در بند ناف و یا پیچیدن آن به دور گردن و اندام های جنین،

- تشخیص هر نوع اختلال در جفت و خونرسانی به جنین، چسبندگی جفت و میزان نفوذ آن در دیواره های رحمی (سونوگرافی کالر داپلر)،

- ارزیابی سلامت جنین در درون رحم با امتیاز دادن به 5 پارامتر حرکات تنفسی، حرکات بدن و اندام ها، باز و بسته کردن و خم شدن و کشش دست ها و پاها، حجم مایع آمنیوتیک و ضربان قلب جنین (سونوگرافی بیوفیزیکال پروفایل).

اگر در سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری ضربان قلب شنیده نشود، یعنی چه؟

با افزایش سن حاملگی، جنین به حدی بزرگ می شود که حتی شاید بتوان انگشتان او را از روی شکم لمس نمود و بنابراین در این زمان، احتمال خطا در سونوگرافی بسیار کم خواهد بود. بر همین اساس نیز اگر در سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری، ضربان قلب جنین شنیده نشود، باید بلافاصله به بیمارستان مراجعه کرد تا بررسی های لازم انجام شده و در صورت تایید این یافته، برای ختم بارداری و انجام زایمان تصمیم گیری کرد.

اگر در سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری جنین مشکل داشته باشد، باید چه کاری انجام دهیم؟

با اینکه سونوگرافی یک ابزار بسیار مفید برای ارزیابی شرایط جنین و فضای درون رحم به شمار می رود، اما قدرت تشخیصی آن صد در صد نبوده و بنابراین در صورت شک به وجود مشکلی در نتایج آن، از جمله در سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری، باید تحت نظر پزشک برای انجام دادن بررسی های تشخیصی دقیق تر همچون سونوگرافی کالر داپلر اقدام کرد. مجموع نتایج حاصل از سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری و بررسی های تشخیصی، به پزشک کمک می کند تا برای حفظ سلامت جنین و مادر باردار بهترین تصمیم ها را بگیرد.

مطالعه بیشتر:

اهمیت سونوگرافی در دوران بارداری

هفته سی و سوم بارداری بایدها و نبایدها مادر و جنین

عکس جنین در هفته سی و سوم بارداری تصویر و اندازه جنین

انواع سونوگرافی بارداری چیست وچه زمان سونوگرافی انجام میشود؟

استدیو عکس فیلیک

?پرسش و پاسخ های سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری

آیا انجام سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری ضروری است؟

یکی از مراقبت های تعریف شده در دوران بارداری که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، سونوگرافی است که باید مابین هفته های 31 تا 34 بارداری، انجام شود و بنابراین اگر طی دو هفته قبلی، این بررسی را انجام نداده باشید، می توان گفت که بله! سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری، ضروری است.

سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری چقدر طول می‌کشد؟

مدت زمان مورد نیاز برای سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری، وابسته به نوع سونوگرافی و علت درخواست آن از 10 الی نهایتا 30 دقیقه متغیر بوده و نهایتا ممکن است در مواردی به 45 دقیقه هم برسد.

اگر در سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری ضربان قلب شنیده نشود، یعنی چه؟

باید بلافاصله به بیمارستان مراجعه کرد تا بررسی های لازم انجام شده و در صورت تایید این یافته، برای ختم بارداری و انجام زایمان تصمیم گیری کرد.

اگر در سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری جنین مشکل داشته باشد، باید چه کاری انجام دهیم؟

با اینکه سونوگرافی یک ابزار بسیار مفید برای ارزیابی شرایط جنین و فضای درون رحم به شمار می رود، اما قدرت تشخیصی آن صد در صد نبوده و بنابراین در صورت شک به وجود مشکلی در نتایج آن، از جمله در سونوگرافی هفته سی و سوم بارداری، باید تحت نظر پزشک برای انجام دادن بررسی های تشخیصی دقیق تر همچون سونوگرافی کالر داپلر اقدام کرد

منبع: parents