molfix-مولفیکس

سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری و در آن چه می بینید؟

سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری و در آن چه می بینید؟

هفته 37 بارداری، زمانی است جنین رسیده شده و در صورت به دنیا آمدن، به احتمال زیاد هیچ مشکلی برای زندگی در خارج از رحم نخواهد داشت. اما با وجود این ثبات، جنین هنوز هم در معرض خطر قرار داشته و باید از شرایط او در درون رحم باخبر باشیم. بنابراین لازم است تا در این هفته های پایانی، سونوگرافی و سایر بررسی های نظارتی همچنان به دقت انجام شوند. بر همین اساس ما در این مقاله به سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری و تمام سوالات پیرامون آن، اشاره کرده ایم.

سونوگرافی هفته 37 بارداری

تا پایان هفته 37 بارداری وزن جنین بین 3543-2513 گرم و طول بدن او 48/6 سانتی متر خواهد بود.

در این مرحله از رشد جنین به پایان خط رسیده و تمامی اندام ها و اعضا کاملند.

در سونوگرافی چه می‌بینید؟

در این هفته ممکن است پزشک برای بررسی سلامت جنین انجام آزمایشاتی را توصیه کند. یکی از آنها اندازه‌گیری میزان مایع آمنیوتیک و در کنار آن مشاهده حرکات جنین است. در این تصویر سونوگرافیست در حال اندازه‌گیری عمق ساک حاملگی در چهارگوشه رحم است. جنین در ساک در هم جمع شده است.

 

آیا انجام سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری ضروری است؟

حفظ سلامت جنینی که تا این هفته در درون رحم به حیات و رشد خود ادامه داده است و همچنین سلامتی مادر او، از هر چیز دیگری در این زمان مهم تر بوده و بنابراین با وجود اینکه در برنامه روتین و استاندارد مراقبتی مادران باردار، سونوگرافی برای هفته 37 بارداری تعریف نشده است، اما در صورت صلاحدید و درخواست پزشک، انجام دادن سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری به طور قطع ضروری است.

اما اگر تنها به دلیل کنجکاوی می خواهید تا سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری را انجام دهید، بهتر است از این کار صرف نظر کنید، زیرا انجام بی دلیل آن هیچ ضرورتی ندارد!

چرا باید در هفته سی و هفتم بارداری سونوگرافی انجام دهید؟

شاید این سوال برایتان ایجاد شده باشد که دلیل درخواست های مکرر برای انجام سونوگرافی چیست و اصلا چرا باید سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری را انجام دهید. خب در حقیقت پزشکان دلایل زیاد و مختلفی برای این کار دارند که شامل این موارد هستند:

- مشخص کردن موقعیت جنین در رحم، ارزیابی وزن و میزان رشد جنین و هماهنگی آن ها با سن حاملگی، تعیین حجم مایع آمنیوتیک، جایگاه جفت و فاصله آن با دهانه رحم و همچنین پیچش احتمالی بند ناف به دور اندام ها و گردن جنین. به دست آوردن این اطلاعات به تعیین زمان و نوع زایمان و همچنین نحوه مدیریت بارداری در روزهای آتی کمک زیادی خواهد کرد، به خصوص اگر در هفته های پیش سونوگرافی جدیدی انجام نداده باشید.

- ارزیابی وضعیت مشکلاتی که در ویزیت های قبلی شناسایی شده اند. گاهی اوقات ممکن است پزشک مشکلاتی مانند اختلال در حجم مایع آمنیوتیک و یا حتی وزن گیری جنین را شناسایی کند که خفیف بوده و هنوز به صورت جدی خطرآفرین نشده اند. بنابراین در چنین شرایطی تلاش می کند تا با اقدامات درمانی مشکل را حل کرده و یا مانع از پیشرفت آن شود و بنابراین انجام دادن سونوگرافی در ویزیت های بعدی، راهکاری است که به پزشک کمک می کند تا میزان اثربخشی اقدامات خود و همچنین وضعیت جدید مشکلات را مورد ارزیابی قرار داده و بر اساس آن، تصمیمات جدیدی بگیرد. سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری نیز ممکن است با همین هدف مهم درخواست داده شود.

- بررسی سلامت بخش های مختلف بدن جنین. به عقیده بسیاری از محققان، انجام دادن یک نوبت سونوگرافی اضافی مابین هفته های 35 تا 37 بارداری، می تواند به شناسایی برخی ناهنجاری های مادرزادی که در سونوگرافی های قبلی شناسایی نشده اند، کمک کند و بنابراین بهتر است که سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری را از دست ندهید.

- ارزیابی سلامت بارداری در صورت بروز علائم هشداردهنده ای مانند: کم و یا زیاد شدن غیرمعمول حرکات جنین، احساس درد یا انقباض در رحم، خونریزی از واژن یا خروج ترشحاتی که قهوه ای و صورتی هستند، نشت مایع مشکوک به مایع آمنیوتیک و یا اندازه غیرطبیعی شکم. تمامی این موارد هشداری هستند که نشان می دهند ممکن است سلامت مادر و جنین او در خطر باشد.

به علاوه در بارداری های پرخطر مانند بارداری های دو یا چندقلویی، ابتلای مادر به بیماری های مزمن، سن بالای مادر، سابقه مرگ جنین در درون رحم و ... و یا در صورت شک به در خطر بودن جنین، این احتمال وجود دارد که پزشک دو سونوگرافی مهم یعنی سونوگرافی کالر داپلر رحمی و سونوگرافی بیوفیزیکال پروفایل را در هفته سی و هفتم بارداری درخواست دهد تا بدین ترتیب از وضعیت جنین در درون رحم مطلع شود و در مورد زمان زایمان او به درستی تصمیم گیری کند. اگر پزشکتان سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری را به این دلایل درخواست داد، حتما و بدون لحظه ای درنگ آن را انجام دهید.

سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری چقدر طول می‌کشد؟

پاسخ این سوال وابسته به نوع سونوگرافی است که درخواست می شود. به طور معمول کمترین زمان مورد نیاز برای سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری، بین 10 تا 15 دقیقه و بیشترین زمان در حدود 30 تا 45 دقیقه خواهد بود.

احتمالا در این هفته ها انجام دادن سونوگرافی به دلیل بزرگ شدن رحم و شکم، برایتان بسیار سخت و آزاردهنده خواهد بود، اما آن را فرصتی طلایی برای دیدن دلبندتان در درون رحم در نظر بگیرید. شاید این آخرین باری باشد که او را قبل از تولد و به این شکل از روی مانیتور سونوگرافی مشاهده می کنید.

پزشک چه چیزهایی را می‌تواند در سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری تشخیص دهد؟

کوچولوی درون رحم شما در این هفته ها، هر روز می تواند تا حدود 14 گرم چربی به بدن خود اضافه کرده و بنابراین اندازه او در هفته 37 بارداری، معادل با یک خربزه خواهد بود. این روند سریع وزن گیری کار را برای پزشک راحت تر کرده و بنابراین او در سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری می تواند این موارد را تشخیص دهد:

- وضعیت زنده بودن جنین،

- حرکات بدن و اندام های جنین،

- ضربان قلب جنین (FHR) شامل تعداد، ریتم و نظم آن،

- جنسیت جنین،

- نحوه قرارگیری جنین در رحم که در تعیین نوع زایمان نقش به سزایی دارد،

- وجود هرگونه اختلال در پروسه رشد جنین از جمله محدودیت رشد داخل رحمی (IUGR)،

- وجود برخی از نقائص مادرزادی مانند پلی داکتیلی (انگشت اضافه)، هیدرونفروز (ورم کلیه ها) و ....،

- روز تقریبی زایمان،

- حجم مایع آمنیوتیک (AFI)،

- وضعیت بند ناف و بررسی وجود گره یا پیچش احتمالی آن به دور گردن و اندام های جنین،

- درجه بلوغ و پیری جفت (گرید)، جایگاه جفت در رحم و فاصله آن تا دهانه رحم یا همان سرویکس که این مورد نیز در تصمیم گیری برای نوع زایمان، اهمیت زیادی دارد.

- وجود هرگونه اختلال در عملکرد جفت و خونرسانی به جنین، چسبندگی جفت و میزان نفوذ آن در دیواره های رحمی (در سونوگرافی کالر داپلر)،

- بررسی رفاه عمومی جنین در درون رحم با امتیازدهی به حرکات بدنی، حرکات تنفسی، تون عضلات یعنی باز و بسته شدن و خم شدن و کشش دست ها و پاها، حجم مایع آمنیوتیک و ضربان قلب جنین (در سونوگرافی بیوفیزیکال پروفایل).

اگر در سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری ضربان قلب شنیده نشود، یعنی چه؟

شنیده نشدن ضربان قلب جنین در سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری، یک موقعیت اورژانسی و بسیار حیاتی است، زیرا احتمال خطا در این زمان بسیار کم بوده و بنابراین ممکن است مرگ داخل رحمی جنین (IUFD) رخ داده باشد. قطعا شنیدن چنین خبری بسیار ناگوار و ناراحت کننده است، اما توصیه می شود قبل از هر اقدامی، برای تایید این یافته به بیمارستان مراجعه کنید.

اگر در سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری جنین مشکل داشته باشد، باید چه کاری انجام دهیم؟

در این زمان که مادران هر لحظه منتظر شنیدن خبر تولد فرزند خود هستند، شک به وجود مشکل در سونوگرافی، بار روانی منفی و استرس زیادی را به آن ها وارد می کند. اما باید این حقیقت را پذیرفت که بارداری یک پروسه غیرقابل پیش بینی است و بنابراین ممکن است کم خطرترین و سالم ترین بارداری ها هم یک روز دچار مشکل شوند. بنابراین در صورت شک به وجود هر گونه مشکل در سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری، سعی کنید تا آرامش خود را حفظ کرده و دچار اضطراب نشوید. مهم ترین کاری که شما باید در چنین شرایطی انجام دهید این است که به حرف و دستورات پزشک خود عمل کرده و تحت نظر او پیش بروید تا احتمال بروز عارضه و خطر به حداقل برسد.

مطالعه بیشتر:

هفته سی و هفتم بارداری بایدها و نبایدها مادر و جنین

عکس جنین در هفته سی و هفتم بارداری تصویر و اندازه جنین

انواع سونوگرافی بارداری چیست وچه زمان سونوگرافی انجام میشود؟

سونوگرافی چه چیزی را نشان میدهد و انواع آن چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

استدیو عکس فیلیک

?پرسش و پاسخ های سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری

سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری چقدر طول می‌کشد؟

پاسخ این سوال وابسته به نوع سونوگرافی است که درخواست می شود. به طور معمول کمترین زمان مورد نیاز برای سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری، بین 10 تا 15 دقیقه و بیشترین زمان در حدود 30 تا 45 دقیقه خواهد بود.

پزشک چه چیزهایی را می‌تواند در سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری تشخیص دهد؟

وضعیت زنده بودن جنین، حرکات بدن و اندام های جنین، ضربان قلب جنین (FHR) شامل تعداد، ریتم و نظم آن، جنسیت جنین، نحوه قرارگیری جنین در رحم که در تعیین نوع زایمان نقش به سزایی دارد، وجود هرگونه اختلال در پروسه رشد جنین از جمله محدودیت رشد داخل رحمی (IUGR)، وجود برخی از نقائص مادرزادی مانند پلی داکتیلی (انگشت اضافه)، هیدرونفروز (ورم کلیه ها) و ....،

اگر در سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری ضربان قلب شنیده نشود، یعنی چه؟

شنیده نشدن ضربان قلب جنین در سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری، یک موقعیت اورژانسی و بسیار حیاتی است، زیرا احتمال خطا در این زمان بسیار کم بوده و بنابراین ممکن است مرگ داخل رحمی جنین (IUFD) رخ داده باشد. قطعا شنیدن چنین خبری بسیار ناگوار و ناراحت کننده است، اما توصیه می شود قبل از هر اقدامی، برای تایید این یافته به بیمارستان مراجعه کنید.

اگر در سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری جنین مشکل داشته باشد، باید چه کاری انجام دهیم؟

در صورت شک به وجود هر گونه مشکل در سونوگرافی هفته سی و هفتم بارداری، سعی کنید تا آرامش خود را حفظ کرده و دچار اضطراب نشوید. مهم ترین کاری که شما باید در چنین شرایطی انجام دهید این است که به حرف و دستورات پزشک خود عمل کرده و تحت نظر او پیش بروید تا احتمال بروز عارضه و خطر به حداقل برسد.

منبع: parents