زالزالک در بارداری و فواید و عوارض خوردن زالزالک چیست؟
زالزالک، یکی از میوه های خوش طعم پاییزی است که نه تنها از آن برای تهیه مربا، مارمالاد، ژله، دمنوش، شربت و ... استفاده می شود، بلکه مدت ها است که پزشکان با پی بردن به خواص دارویی این میوه، از خواص آن برای درمان انواع مشکلات نیز استفاده می کنند. اگر به دلیل طعم ترش و شیرین و خاص زالزالک و یا فواید دارویی آن، از طرفداران این میوه هستید، بهتر است با فواید و عوارض خوردن زالزالک در بارداری که در این مقاله به آن ها اشاره شده است، آشنا باشید.
زالزالک چیست؟
زالزالک (hawthorn)، که نام علمی آن از کلمه ی یونانی "Crataegus" به معنای "قدرت" گرفته شده است، میوه درخت یا درخچه ای از خانواده گلسرخیان یا گل رز (Rosaceae) و بومی مناطق معتدل اروپا، آمریکای شمالی، آفریقای شمالی و شمال آسیا است.
در توصیف زالزالک، باید بگوییم که درختچه ای پر شاخ و برگ است که اگرچه در برابر خشکی و باد، مقاومت به نسبت خوبی دارد اما در مناطق معتدل، با نور آفتاب کامل، خاک های با زهکشی مناسب و PH خاک بین 6.0 تا 7.5 ، بهترین میزان رشد را از خود نشان می دهد و می تواند تا 15 الی 15 متر مرتفع شود. پوسته این درخت، نازک بوده و به رنگ خاکستری قهوه ای، گره دار و شکاف دار است و شاخه های باریک و قهوه ای آن از خارهای تیز با طول تقریبی 1 تا 3 سانتی متر پوشیده شده اند. برگ ها به رنگ سبز تیره و کمی براق و نوک تیز بوده و بریدگی های عمیقی دارند. بسته به گونه درخت، سطح رویی و زیرین برگ ها ممکن است دارای پرز و یا کاملا صاف باشند. شکوفه های معطر زالزالک که شباهت بسیار زیادی به شکوفه های سیب دارند، به شکل خوشه ای در کنار هم روییده و هر گل، از پنج گلبرگ سفید یا صورتی تشکیل شده که دارای پنج کاسبرگ سبز در اطراف و پرچم های متعدد در بخش مرکزی هستند. میوه ها، در خوشه های متراکم و آویزان نمایان شده و کوچک و کمی تخم مرغی شکل با قطری در حدود 1 تا 2 سانتی متر هستند که در حالت رسیده، بافت گوشتی نرم و طعمی بین ترش و شیرین دارند.
زالزالک چه ویتامین هایی دارد؟
میوه های زالزالک، غنی از مواد ارزشمندی همچون ویتامین های A، B، C، کلسیم، پتاسیم، فسفر، منیزیم، سدیم، انواع آنتی اکسیدان ها، فلاونوئیدها، فیبر، ترکیبات پلی فنول ها مانند کومارین و ... بوده که در ایجاد خواص درمانی و دارویی این میوه نقش مهمی بر عهده دارند.
خواص زالزالک در طب سنتی
زالزالک یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی شناخته شده توسط پزشکان دوران یونان باستان است که در آن زمان به عنوان درمانی برای مشکلات قلبی معرفی شده بود. هم اکنون نیز توانایی زالزالک در کمک به درمان و جلوگیری از طیف وسیعی از بیماری های قلبی عروقی، در علم پزشکی نوین به اثبات رسیده است. علاوه بر این مورد، پزشکان طب سنتی، خواص و فواید بی شمار دیگری را برای زالزالک در نظر گرفته اند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دارای خواص آنتی اکسیدانی،
- دارای خواص ضد التهابی،
- بهبود مهارت های حافظه و تفکر،
- آرامش بخش،
- درمان اختلالات خواب و به ویژه بی خوابی،
- کاهش فشار خون بالا،
- کاهش سطح اضطراب و استرس،
- بهبود سرگیجه،
- مفید در درمان آلرژی،
- درمان کم خونی،
- کاهش سطح کلسترول و تری گلیسیریدها در خون،
- نقش غیرقابل انکار در پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی،
- کمک به مدیریت علائم نارسایی احتقانی قلبی و درمان آن،
- افزایش جریان خون در قلب،
- درمان آنژین (درد یا ناراحتی در قفسه سینه که ناشی از اکسیژن رسانی نامناسب به قلب است)،
- درمان تصلب شرایین (تجمع پلاک در عروق و گرفتگی آن ها)،
- بهبود و تسریع روند هضم غذا،
- کاهش میزان نفخ و تجمع گاز در شکم،
- کاهش علائم ناشی از اختلالات گوارشی و سوءهاضمه،
- مقوی معده،
- درمان یبوست،
- کمک به لاغری،
- تسکین تب (تب بر)،
- انرژی بخش،
- افزایش جریان ادرار (مدر) و در نتیجه کمک به درمان انواع عفونت های ادراری،
- کاهش خطر ابتلا به برخی انواع سرطان،
- درمان انقباضات دردناک عضلات (اسپاسم)،
- تسکین علائم و تنگی نفس ناشی از آسم،
- کمک به مدیریت و درمان بیماری دیابت نوع 2،
- کاهش التهاب کبد،
- تسکین خارش بدن،
- کمک به درمان بیماری های چشمی،
- بهبود کیفیت و کمیت شیر مادران،
- تسکین علائم ناشی از یائسگی در زنان از جمله گرگرفتگی، عرق کردن بیش از حد و ...،
- کاهش خطر بروز پوکی استخوان و ...
با اینکه بسیاری از تاثیرات زالزالک بر روی سلامت قلب در تحقیقات علمی به اثبات رسیده است، اما برخی از خواصی که در بالا به آن ها اشاره کردیم، هنوز مورد بحث بوده و تایید نشده اند.
خواص زالزالک در بارداری
در رابطه با خواص زالزالک در بارداری، میان پزشکان اختلاف نظرهای بسیار زیادی وجود دارد. دسته ای از پزشکان و به ویژه متخصصین طب سنتی بر این باور هستند که مصرف زالزالک در بارداری، می تواند چنین خواصی را به دنبال داشته باشد:
- بالا بردن سطح ایمنی بدن و در نتیجه کاهش خطر ابتلا به بیماری هایی مانند سرماخوردگی،
- جلوگیری از عفونت ادراری و کمک به درمان آن،
- بهبود کیفیت و کمیت خواب در مادران
- بهبود عملکرد سیستم گوارشی و کاهش شدت نفخ،
- درمان بی قراری، تحریک پذیری و استرس های دوران بارداری،
- کاهش شدت کم خونی و مشکلات ناشی از آن مانند خستگی، ضعف، ناتوانی و ریزش مو،
- بهبود عملکرد قلب،
- و کمک به کاهش تنگی نفس.
اما این خواص زالزالک در بارداری، در تحقیقات علمی به تایید نرسیده اند.
آیا خوردن زالزالک در بارداری بی خطر است؟
متاسفانه پاسخ مشخص و روشنی وجود ندارد. زیرا با وجود اینکه برخی پزشکان مصرف زالزالک در بارداری را مفید می دانند، دسته ای دیگر در مقابل اعتقاد دارند که بهتر است مادران در طی دوران حاملگی خود زیاد به سراغ زالزالک نروند، زیرا ممکن است خطر سقط جنین افزایش پیدا کند. این افراد به ویژه تاکید می کنند که بهتر در طی بارداری، از خوردن زالزالک خام اجتناب کرده و در صورت تمایل کمپوت و یا مارمالاد تهیه شده از این میوه را مصرف کنید.
عوارض زالزالک در بارداری
تاکنون عوارض جانبی بسیار کمی در پی مصرف زالزالک گزارش شده است. اما اگر در خوردن این میوه خوشمزه زیاده روی و افراط کنید، باید منتظر برخی عوارض جانبی باشید، مانند:
- حالت تهوع،
- سرگیجه خفیف،
- خستگی،
- سردرد،
- تپش قلب،
- ناراحتی معده،
- بی خوابی،
- گیج شدن،
- خونریزی از بینی،
- تعریق بیش از حد،
- فشار خون پایین،
- نامنظم شدن ضربان قلب،
- واکنش های آلرژیک و حساسیت،
- تداخل با داروهای قلب، فشار خون و چربی خون،
چه باردار باشید و چه نه، فرقی ندارد، زیرا در هر حالت در صورت مصرف بیش از حد زالزالک، احتمال وقوع چنین عوارضی وجود دارد. بنابراین با در نظر گرفتن این نکات، افزایش خطر سقط جنین و همچنین با توجه به فقدان اطلاعات کافی در رابطه با عوارض زالزالک بر روی جنین، بهتر است در خوردن زالزالک در بارداری زیاده روی نکنید.
مطالعه بیشتر:
کنار در بارداری آیا مفید و بی خطر است یا خیر؟
ازگیل در بارداری و خواص ازگیل در بارداری چیست؟
بارهنگ در بارداری و خواص بارهنگ در طب سنتی چیست؟
بنه در بارداری و آیا مصرف بنه در بارداری مجاز است یا خیر؟