آنغوزه در بارداری و آیا مصرف آنغوزه در بارداری بی خطر است؟
یکی از مشکلات رایج بارداری که می تواند باعث ناراحتی مادران شود نفخ یا تجمع گاز در شکم است. برای افرادی که باردار نیستند شاید این مشکل خنده دار باشد! اما با توجه به محدودیت مصرف دارو در بارداری، شرایط برای مادران حامله بسیار سخت بوده و بنابراین برخی از آن ها به سراغ گیاهان دارویی از جمله آنغوزه می روند. به همین دلیل ما در این مقاله به فواید و عوارض مصرف آنغوزه در بارداری پرداخته ایم و به این سوال مهم پاسخ داده ایم که آیا مصرف آنغوزه در بارداری بی خطر است یا خیر؟
آنغوزه چیست؟
آنغوزه (Asafoetida) که با نام علمی نام "Ferula assa-Foetida" شناخته می شود، صمغ گیاهی با همین اسم است که بومی منطقه مدیترانه از شرق تا آسیای مرکزی به حساب می آید. اسکندر مقدونی، پس از لشکرکشی به ایران با این گیاه آشنا شد و آن را با خود به اروپا وارد کرد و پس از دهه ها، این گیاه در بین پزشکان و آشپزها محبوبیت زیادی پیدا کرد تا جایی که امروزه به دلیل کاربردهای فراوان و خواص بی شماری که دارد در بسیاری از مناطق جهان کشت و پرورش داده می شود.
از نظر مشخصات ظاهری و ویژگی های گیاه شناسی، آنغوزه گیاهی علفی و چند ساله از خانواده چتریان (Apiaceae) است که در صورت مساعد بودن شرایط محیطی و کاشته شدن در آب و هوای گرم می تواند تا 1.8 الی 3 متر رشد کرده و بلند شود. ساقه این گیاه تنومند، محکم، ضخیم و آبدار بوده و برگ های آن، دارای بریدگی و انشعاب هستند. این برگ ها اگرچه شباهت زیادی به برگ سبزی جعفری دارند، اما در مقایسه با آن بسیار بزرگ تر، ضخیم تر و طویل تر به نظر می رسند. گل های آنغوزه، درست مانند سایر گیاهان هم خانواده خود به صورت چتری بزرگ از شکوفه های زرد مایل به سبز کمرنگ در انتهای ساقه های گیاه می رویند و میوه آن نیز، بیضی شکل و قهوه ای رنگ بوده و عطری ناخوشایند دارند.
مهم ترین بخش مورد استفاده گیاه آنغوزه، صمغ یا رزینی است که از تیغ زدن بخش پایینی ساقه و یا ریشه گیاه به دست آمده و به صورت جامد و یا پودر به فروش می رسد و خواص دارویی زیادی دارد. این صمغ که در میان عموم مردم به عنوان همان "آنغوزه" شناخته می شود، طعمی گس و منحصر به فرد داشته و برحسب نوع آنغوزه، رنگ آن می تواند از زرد تا قرمز و قهوه ای و حتی خاکستری مایل به قهوه ای متفاوت باشد. تحقیقات نشان داده اند که آنغوزه حاوی مقادیر زیادی ترکیبات پلی فنولی، مانند تانن و فلاونوئیدها است که به دلیل اثرات قوی آنتی اکسیدانی شناخته شده هستند.
خواص آنغوزه در طب سنتی
شاید نام آنغوزه به اندازه سایر داروهای گیاهی برای شما آشنا نباشد، اما در دهه 1800 میلادی این گیاه رایج ترین گزینه برای درمان اختلالات عصبی و مشکلات روحی و روانی به حساب می آمد. بدیهی است که با ظهور طب مدرن، بسیاری از داروهای گیاهی کنار گذاشته شده باشند اما هنوز هم خواص آنغوزه در طب سنتی قابل توجه و چشمگیر است. از جمله این خواص می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دارای خواص آنتی بیوتیکی،
- دارای خواص آنتی اکسیدانی،
- دارای اثرات ضد باکتری،
- دارای فعالیت ضد میکروبی،
- دارای اثرات ضد قارچی،
- ضد درد،
- رفع اضطراب و استرس،
- جلوگیری از رشد و گسترش برخی از سلول های سرطانی از جمله سرطان سینه و کبد،
- ضد تشنج،
- آرامش بخش قوی،
- کاهش علائم ناشی از افسردگی،
- محافظت از مغز،
- کمک به کنترل و درمان بیماری آسم،
- کاهش سرفه های ناشی از تنگی و اسپاسم مجاری تنفسی،
- برطرف کردن مشکل خشونت و گرفتگی صدا،
- تسریع و بهبود روند هضم غذا،
- بهبود علائم ناشی از سوءهاضمه،
- بادشکن (ضد نفخ)،
- درمان یبوست،
- کاهش سطح کلسترول خون،
- کاهش فشار خون در مبتلایان به پرفشاری خون،
- کاهش سطح قند خون و کمک به کنترل و مدیریت بیماری دیابت نوع 2،
- تسکین درد مفاصل به ویژه در بیماری های آرتریت روماتوئید، نقرس و ...،
- درمان آکنه،
- درخشان و شاداب کردن پوست،
- درمان زردی (یرقان)،
- کمک به شروع خونریزی قاعدگی در زنان (قاعده آور)،
- تسکین دردهای دوران قاعدگی (دیسمنوره)،
- تحریک انقباضات رحمی،
- بهبود قدرت باروری در زنان و مردان،
- محرک جنسی در زنان و مردان و ...
البته باید در نظر داشت که به دلیل کمبود مطالعات انجام شده بر روی خواص آنغوزه در طب سنتی در حال حاضر شواهد کافی برای اثبات این ادعاها وجود ندارد.
آیا مصرف آنغوزه در بارداری بی خطر است؟
شاید به دلیل خواص منحصر به فرد و ارزشمند آنغوزه از جمله درمان یبوست، برای مصرف آن وسوسه شده باشید اما باید بدانید که متاسفانه مصرف آنغوزه در بارداری ممنوع است. زیرا به دلیل خاصیت قاعده آور بودن این گیاه در پی مصرف آن خطر سقط جنین و یا زایمان زودرس افزایش پیدا می کند.
خواص آنغوزه در بارداری
از آنجا که در گذشته از آنغوزه برای خروج جنین مرده در شکم مادر و همچنین سقط جنین استفاده می شد و همچنین با توجه به اینکه ما می دانیم این گیاه می تواند انقباضات رحمی را تحریک کند، بنابراین تا کنون تحقیقی بر روی خواص آنغوزه در بارداری صورت نگرفته است، زیرا مصرف این گیاه در این دوران حساس عملا خالی از فایده و آسیب رسان است.
عوارض آنغوزه در بارداری
استفاده از آنغوزه به میزان معمول ایمن و بی خطر است اما بر اساس شواهد موجود زیاده روی در آن می تواند با وقوع برخی عوارض همراه باشد که عبارت هستند از:
- تورم لب ها،
- آروغ زدن،
- نفخ،
- اسهال،
- سردرد،
- سرگیجه،
- افت سطح هوشیاری،
- تشنج،
- اضطراب،
- اختلالات خونی،
- تشدید حملات صرع،
- مسمومیت در کودکان،
- سوزش ادرار،
- واکنش های آلرژیک،
- تداخل با داروهای رقیق کننده خون و داروهای پایین آورنده فشار خون،
علاوه بر عوارض یاد شده، مصرف آنغوزه در بارداری میتواند با عوارض جدی همچون تحریک انقباضات رحمی، درد و خونریزی رحمی و همچنین سقط جنین و زایمان زودرس همراه باشد. بنابراین بهتر است به صورت جدی از مصرف این فرآورده گیاهی در طی دوران بارداری اجتناب کرده و دور آن را یک خط قرمز پررنگ بکشید.
مطالعه بیشتر:
آلوئه ورا در بارداری آیا ایمن و بی خطر است؟
گل ساعتی در بارداری و آیا استفاده از گل ساعتی مجاز است؟
خارخاسک در بارداری و فواید و عوارض آن بر روی جنین چیست؟
اسپند در بارداری، فواید و عوارض خوردن اسپند در بارداری چیست؟