molfix-مولفیکس

مریم گلی در بارداری و خواص مریم گلی در بارداری چیست؟

مریم گلی در بارداری و خواص مریم گلی در بارداری چیست؟

مریم گلی گیاهی است که به طور معمول در قفسه ادویه بیشتر آشپزخانه ها به عنوان یک ادویه و طعم دهنده برای بیشتر غذاها یافت می شود. اما خواص مریم گلی تنها به پخت و پز محدود نشده و خواص دارویی نیز دارد که سبب شده تا برای قرن ها، مردم از آن برای حل مشکلات و بیماری های خود استفاده کنند. در سال های اخیر، سوالات زیادی در رابطه با فواید و ایمنی مریم گلی در بارداری ایجاد شده که در این مقاله به آن ها پاسخ داده شده است. پس با ما همراه شوید.

مریم گلی چیست؟

مریم گلی (Sage)، یکی از اعضای خانواده نعناعیان با رایحه و عطر و طعم خاکی قوی بوده که با نام علمی (Salvia officinalis) شناخته می شود. این گیاه که بومی مدیترانه و بخش های شمالی آفریقا است، به عنوان طعم دهنده بسیاری از غذاها و به خصوص غذاهای گوشتی مورد استفاده قرار گرفته و به علاوه یک گیاه زینتی نیز محسوب می شود. اما مهم ترین ویژگی مریم گلی، خواص دارویی آن است که بی شمار و منحصر به فرد هستند.

از نظر مشخصات ظاهری و ویژگی های گیاهشناسی، مریم گلی، از دسته گیاهان چند ساله، مقاوم و همیشه سبز است که برای رشد به نور کامل خورشید نیاز داشته در خاک های رسی و شنی بهتر رشد می کند. بوته مریم گلی در شرایط مساعد، اگرچه در حدود 30 تا 100 سانتی متر رشد کرده و بلند می شود، اما به طور معمول عرض آن از طول گیاه بیشتر است. ساقه های گیاه، در ابتدا سبز رنگ بوده و مملو از پرزهای ریز و ظریف مویی شکل به رنگ خاکستری هستند و به مرور با گذشت زمان، چوبی می شوند. برگ های مریم گلی، بیضی، نیزه ای شکل، نوک تیز، با حاشیه ناهموار و به نظر چروکیده و به رنگ سبز مایل به خاکستری هستند که هم سطح رویی هم سطح زیرین آن ها از کرک های سفید رنگ پوشیده شده است. از ابتدای فصل تابستان گلدهی مریم گلی، شروع شده و گل های آن در رنگ های سفید، آبی، قرمز، صورتی و بنفش با عطر مست کننده و تند، در انتهای ساقه ها پدیدار می شود.

از نظر ترکیبات شیمیایی، مریم گلی فاقد سدیم، شکر، چربی و کلسترول بوده و در مقابل غنی از آنتی اکسیدان ها، ویتامین A، ویتامین B9 (اسید فولیک)، ویتامین B6 (نیاسین)، ویتامین C، ویتامین K، مواد معدنی، ترکیبات فنولی و مواد شمیایی مانند توژون (توجون) و بورنئول است که در ایجاد خواص درمانی آن نقش مهمی دارند.

خواص مریم گلی در طب سنتی

سابقه مصرف دارویی گیاه مریم گلی، به قرن ها قبل برمی گردد و اعتقاد پزشکان طب سنتی، بر این است که مریم گلی در پیشگیری یا درمان بسیاری از بیماری ها مفید بوده و خواص بی شماری برای سلامتی به دنبال دارد که از جمله آن ها می توان به این موارد اشاره نمود:

- تقویت حافظه،

- بالا بردن توانایی پردازش اطلاعات، یادآوری مطالب،

- بهبود عملکرد در حل مساله، استدلال و درک ریاضی،

- تحریک کننده،

- مقوی،

- برطرف کننده خستگی و انرژی بخش،

- تقویت کننده اعصاب،

- بهبود روحیه و حال عمومی،

- کاهش سطح چربی خون و کلسترول،

- تسکین دهنده گلودرد،

- کم کردن شدت آفتاب سوختگی،

- دارای خواص آنتی اکسیدانی،

- دارای خواص ضد التهابی،

- محافظت از سلول های بدن در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد،

- جلوگیری از انواع سرطان ها و کمک به درمان و یا پیشرفت و بدتر شدن آن ها، به ویژه سرطان های سینه، سرویکس (دهانه رحم)، کلیه، حنجره، پوست، روده بزرگ، پروستات، کبد، ریه و ...،

- موثر در درمان آلزایمر و کند کردن روند بیماری،

- محافظت از مغز در برابر اختلالات ناشی از تخریب سیستم عصبی،

- تسکین دهنده التهاب و درد ناشی از فولیکولیت (عفونت ریشه مو)،

- دارای خواص ضد باکتری،

- از بین بردن پلاک های دندانی،

- درمان زخم های دهانی، آفت و بیماری های التهابی لثه،

- تقویت و استحکام استخوان ها،

- پایین آوردن سطح قند خون و در نتیجه کمک به درمان و مدیریت دیابت نوع 2،

- مقابله با علائم یائسگی و به ویژه گرگرفتگی، خشکی واژن، تحریک پذیری، و تعریق زیاد و شبانه،

- درمان دردهای مفصلی ناشی از آرتریت روماتوئید، نقرس و ...،

- تقویت سیستم ایمنی بدن،

- کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی،

- کاهش برخی از علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا در اصطلاح عامیانه تنبلی تخمدان،

- درمان یبوست،

- پاکسازی روده ها،

- کاهش حالت تهوع و استفراغ،

- برطرف کننده خشکی دهان،

- درمان کننده زخم های پوستی و جای آن ها،

- بادشکن (درمان نفخ)،

- کاهش علائم آزاردهنده گوارشی ناشی از سوءهاضمه همچون سزوش سردل، درد معده و ...،

- کاستن از شدت تنگی نفس ناشی از آسم،

- درمان سرفه،

- تسکین دوره های دردناک قاعدگی (دیسمنوره)،

- دارای خواص مشابه به هورمون جنسی زنانه استروژن،

- کاهش علائم ناشی از سندروم پیش از قاعدگی (PMS)،

- القا و تشدید انقباضات رحمی و در نتیجه تسهیل روند زایمان و کوتاه کردن طول مدت آن (به صورت رایحه درمانی و یا ماساژ با روغن و لوسیون)،

- کاهش سطح استرس و اضطراب مادران در حین زایمان و آرامش بخشیدن به آن ها،

- درمان سردی و میل جنسی پایین در زنان،

- و قاعده آور و کمک به شروع خونریزی های قاعدگی و ...

بدون شک، مریم گلی مملو از فواید و مواد مغذی شگفت انگیزی است که احتمالا انتظار هیچ کدام از آن ها را ندارید و به علاوه مطالعات انجام شده در طی سال های اخیر، بسیاری از مزایای مریم گلی برای سلامتی را به اثبات رسانده اند، اما با این وجود، هنوز به پژوهش های بیشتری در این زمینه نیاز است.

خواص مریم گلی در بارداری

اگرچه خواص مریم گلی در کمک به شروع انقباضات و دردهای زایمانی و تقویت آن ها و در نتیجه کاهش طول مدت زایمان به اثبات رسیده است، اما در مورد خواص آن در بارداری، اطلاعاتی در دست نیست، زیرا به دلیل خاصیت قاعده آور بودن مریم گلی، دادن آن به مادران باردار برای انجام پژوهش اخلاقی نیست.

آیا مصرف مریم گلی در بارداری بی خطر است؟

خیر! هم پزشکان حوزه طب سنتی و هم محققان، هر دو بر این باور هستند که مصرف مریم گلی در بارداری، ممنوع و خطرناک است. زیرا می تواند با تحریک انقباضات عضله های رحمی، خطر سقط جنین و یا زایمان زودرس را افزایش دهد.

عوارض مریم گلی در بارداری

اگر مریم گلی، به میزان کم و در شرایط عادی مصرف شود، احتمالا هیچ عارضه ای ندارد. اما مصرف طولانی مدت و یا بیش از حد آن، نه تنها مفید نیست، بلکه عوارض جدی و خطرناکی را به دنبال دارد که از جمله آن ها می توان به این موارد اشاره کرد:

- بی قراری و تحریک پذیری،

- حالت تهوع و استفراغ،

- ضربان قلب سریع،

- لرزش بدن،

- تشنج،

- آثار سمی بر روی تمام بدن و به ویژه مغز به دلیل وجود ماده توژون (توجون)،

- سرگیجه،

- آسیب به کلیه و کبد،

- تحرکیات پوستی در استفاده موضعی،

- مشکلات گوارشی،

- ایجاد تداخل با داروهای ضد تشنج و کم کردن اثر آن ها،

- ایجاد تداخل با داروهای دیابت و زیاد کردن اثر آن ها،

- ایجاد تداخل با داروهای آرامبخش و در نتیجه بروز خواب آلودگی بیش از حد و کاهش هوشیاری،

- بروز واکنش های آلرژیک،

- و بدتر کردن شرایط حساس به هورمون زنانه استروژن مانند سرطان پستان، سرطان رحم، سرطان تخمدان، فیبروکیستیک پستان ها، آندومتریوز یا فیبروم رحمی و ...،

این عوارض برای تمامی مصرف کنندگان، اعم از باردار و غیرباردار قابل انتظار هستند. البته در صورت استفاده از مریم گلی در بارداری، ما منتظر عوارض جدی تری همچون سقط جنین و زایمان زودرس و عواقب ناشی از آن نیز هستیم. بنابراین با در نظر گرفتن این عوارض و همچنین با توجه به اینکه اطلاعات ما از تاثیرات این گیاه بر روی سلامتی مادر و جنین درون رحم او چندان کامل نیست، بنابراین به صورت جدی از مصرف مریم گلی در بارداری خودداری کنید.

مطالعه بیشتر:

مصرف دارو در بارداری، داروهای گیاهی ممنوع!

بابونه در بارداری و آیا خوردن بابونه در بارداری ایمن است؟

چای گزنه در بارداری و نکات مثبت و منفی چای گزنه چیست؟

مرزنجوش در بارداری و خواص مرزنجوش در طب سنتی چیست؟

استدیو عکس فیلیک

?پرسش و پاسخ های مریم گلی در بارداری

آیا مصرف مریم گلی در بارداری بی خطر است؟

خیر! هم پزشکان حوزه طب سنتی و هم محققان، هر دو بر این باور هستند که مصرف مریم گلی در بارداری، ممنوع و خطرناک است. زیرا می تواند با تحریک انقباضات عضله های رحمی، خطر سقط جنین و یا زایمان زودرس را افزایش دهد.

فواید مریم گلی در طب سنتی چیست؟

موثر در درمان آلزایمر و کند کردن روند بیماری، محافظت از مغز در برابر اختلالات ناشی از تخریب سیستم عصبی، تسکین دهنده التهاب و درد ناشی از فولیکولیت (عفونت ریشه مو)، دارای خواص ضد باکتری، از بین بردن پلاک های دندانی،

عوارض مریم گلی در بارداری چیست؟

بی قراری و تحریک پذیری، حالت تهوع و استفراغ، ضربان قلب سریع، لرزش بدن، تشنج،

مریم گلی چه ویتامین هایی دارد؟

از نظر ترکیبات شیمیایی، مریم گلی فاقد سدیم، شکر، چربی و کلسترول بوده و در مقابل غنی از آنتی اکسیدان ها، ویتامین A، ویتامین B9 (اسید فولیک)، ویتامین B6 (نیاسین)، ویتامین C، ویتامین K، مواد معدنی، ترکیبات فنولی و مواد شمیایی مانند توژون (توجون) و بورنئول است که در ایجاد خواص درمانی آن نقش مهمی دارند.