مراقبت های قبل از دوران بارداری و 9 نکته مهم که باید بدانید
امروزه لزوم توجه به مراقبت های قبل از دوران بارداری و جدی گرفتن نکات مراقبت های قبل از حاملگی بر کسی پوشیده نیست. همواره به یاد داشته باشید که سلامتی جنین و تولد یک نوزاد سالم و سرحال در گرو سلامتی جسمی و روحی مادر است. به همین سبب قبل از این که اقدام به بچه دار شدن کنید، ابتدا درمورد مراقبت های قبل از بارداری مطالعاتی داشته باشید و ببینید که چه مواردی نیاز به بررسی بیشتر و آماده سازی کامل دارند.
مهیا شدن برای بارداری آسان نیست. بسیاری از خانم ها برای داشتن یک بارداری سالم با ترس های فراوانی درباره سلامت بدن خود، رژیم غذایی، داروها، تمرینات ورزشی و نحوه زایمان مواجه هستند. همچنین آنها مسئولیت سنگینی در قبال فرزند تازه متولد شده خود دارند. به همین دلیل است که بزرگترهای خانواده به ما می گویند که قبل از بارداری و تشکیل خانواده بزرگتر، باید از لحاظ روحی، فیزیکی و مالی، آمادگی کافی و لازم را داشته باشیم.
بعد از گرفتن تصمیم برای بارداری لازم است که دانش خود را درباره بارداری ارتقاء دهید، آزمایش ها و چکاپ های پزشکی را انجام دهید، با دوستان و خانواده خود مشورت کنید و در صورت اطمینان از آماده بودن خود، اقدام به بارداری کنید.
نکاتی که باید قبل از اقدام به بارداری انجام دهید:
1- به یک پزشک زنان مراجعه کنید:
از مهمترین نکات مربوط به مراقبت های پیش از دوران بارداری انتخاب یک پزشک زنان مناسب و بررسی وضعیت سلامتی خودتان است. با پزشکتان درمورد تصمیم به بچه دار شدن مشورت کنید. ایشان آزمایشات لازم پیش از بارداری را برای شما درخواست خواهند کرد. که شامل آزمایش خون و انجام سونوگرافی رحم و تخمدان است.
زیر نظر پزشک مصرف اسید فولیک (یک یا 5 میلی گرم) و یا یدوفولیک را شروع کنید. باتوجه به جواب نهایی آزمایش اگر دچار فقر آهن و یا کمبود ویتامینی در بدن خود هستید، قبل از اقدام به بارداری آن را درمان کنید. با این کار می توانید با بدنی سالم تر وارد مرحله بارداری شده و حاملگی شیرین تری را پشت سر بگذارید.
2- سیگار، الکل و مواد مخدر مصرف نکنید:
از دیگر نکات مهم مراقبت قبل بارداری ترک مواد مخدر و الکل است. اگر سیگار، الکل و یا مواد مصرف می کنید، سریعا نسبت به ترک آنها اقدام کنید. مصرف تنباکو و مواد مخدر باعث ایجاد اختلالاتی مانند زایمان زودرس، سقط جنین و وزن کم نوزاد در هنگام تولد می شود. برخی مواد مخدر حتی پس از اینکه تاثیرشان از بین رفت، در خون باقی می مانند. مردانی که دخانیات مصرف می کنند، دچار اختلالاتی مانند کاهش حجم منی و تعداد اسپرم می شوند. تنفس ثانویه دخانیات می تواند، بر توانایی بارداری شما تاثیر داشته باشد.
2- جلوگیری از عفونت:
** قبل و بعد از آشپزی دستان خود را بشوئید. اطمینان حاصل کنید که درجه یخچال بین 2 تا 4 درجه سانتیگراد و درجه فریزر 18- می باشد.
** از مصرف غذاهایی مانند گوشت و ماهی خام یا کم پخته شده، پنیر و سایر لبنیات پاستوریزه نشده و گوشت های فرآوری شده خودداری کنید. این مواد غذایی می توانند حاوی باکتری مضری باشند که باعث بروز بیماری عفونی لستریوز می شود. این بیماری احتمال بروز مشکلاتی مانند مرده زایی و سقط جنین را در بانوان باردار چندید برابر می کند.
** آبمیوه های پاستوریزه نشده میتوانند حاوی باکتری ایکولی و سالمونلا بوده، بنابراین باید از مصرف آنها خودداری کنید.
** در هنگام کار با گیاهان و عوض کردن ظرف زباله یا پسماند حیوانات خانگی از دستکش استفاده کنید. از این طریق می توانید از ابتلا به بیماری عفونی توکسوپلاسموز در امان بمانید.
** از واکسن آنفولانزا جهت مبتلا نشدن به بیماری ذات الریه استفاده کنید.
3- حواستان به مصرف کافئین باشد:
محدود کردن مصرف کافئین از جمله مراقبت های قبل از دوران بارداری است. اگرچه هنوز در مورد مصرف کافئین در قبل از بارداری نظرات متفاوتی وجود دارد، با این حال کارشناسان معتقدند بانوانی که قصد باردار شدن دارند، باید مصرف کافئین خود را متوقف کرده و یا کاهش دهند. برخی مطالعات نشان می دهد، مصرف بیش از حد کافئین میتواند منجر به کاهش باروری اشخاص شود. بانوان باید مصرف قهوه خود را به روزانه یک فنجان یا ۲۰۰ میلی لیتر محدود کنند .
4- در محیط های بی خطر باشید:
هوشیار بودن همیشه می تواند به شما در کاهش وقوع خطرات در محیط های مختلف کمک کند. توجه داشته باشید قرارگیری در معرض اشعه های تابشی و یا مواد شیمیایی در محیط کار و یا هر محیط دیگری، میتواند توانایی شما را در بارداری کاهش دهد. همچنین در هنگام کار و حمل کردن مواد شیمیایی خطرناکی مانند مواد تمیز کننده، محلول ها، حشره کش ها و سفید کننده های قوی بسیار مراقب باشید. اطمینان حاصل کنید که این مواد جایی دور از آب آشامیدنی شما نگهداری می شوند. برای کاهش هرچه بیشتر احتمال وقوع خطرات با پزشک و مربی خود مشورت کنید.
5- بر سلامت ذهنی خود تمرکز کنید:
چنانچه تصمیم به بارداری گرفته اید، باید از سلامت ذهن و روان خود اطمینان داشته باشید. شما باید شاد و خوشحال باشید، زیرا شادمانی تاثیر مثبتی روی بارداری دارد. اگرچه طبیعی است که شما گاهی اوقات نگران، ناراحت، مضطرب باشید. اما اگر همیشه حالات روحی منفی دارید، با مادر، همسر و خانواده خود صحبت کنید. همچنین باید در جستجوی راه حل های مناسب بوده و در مورد احساسات و راه های درمان خود با دیگران مشورت کنید. انجام مدیتیشن و یوگا و نیز کمک گرفتن از یک روانکاو به کاهش استرس کمک می کنند و از جمله مراقبت های قبل از دوران بارداری محسوب می شوند.
6- سلامت دندان های خود را چک کنید :
بسیار مهم است که در مراقبت های قبل از دوران بارداری از سلامت دهان و دندان خود مطمئن شوید. تغییرات هورمونی در حین بارداری شما را در برابر اختلالات و بیماری های دهان و دندان آسیب پذیر می کند. سطح بالای هورمون های پروژسترون و استروژن در طول بارداری باعث قرمزی و ورم لثه های شما می شود. اگر در طول شش ماه گذشته به دندانپزشک مراجعه نکرده اید، در اولین فرصت این کار را انجام دهید.
7- در زمان خرید ماهی مراقب باشید
اگر عاشق خوردن ماهی هستید، بهتر است که مراقب باشید. ماهی دارای مواد مغذی فراوانی مانند اسید چرب امگا ۳ (مناسب جهت رشد بهتر مغز و چشمان جنین و پروتئین) میباشد. در همین حال برخی ماهی ها دارای جیوه بوده که بسیار مضر میباشد و اجتناب از مصرف آنها از جمله مراقبت های قبل از دوران بارداری محسوب می شود. از مصرف انواع کوسه ماهی، ماهی خال خالی، شمشیر ماهی، تاج ماهی و کنسرو ماهی تن خودداری کنید. همچنین از ماهی هایی که در رودخانه های محلی صید شده اند استفاده نکنید، زیرا این ماهیان در معرض انواع آلودگی قرار دارند .
8- حواستان به بودجه و اوضاع مالی باشد :
شاید یکی از مهمترین بخش های مراقبت های قبل از دوران بارداری توجه به اوضاع مالی است. بچه دار شدن تاثیر مستقیم روی بودجه و اوضاع مالی شما دارد. این بدین معنی است که قبل از هرگونه تصمیمی برای باردارشدن، باید در برابر مسائل مالی، بیمه درمانی و موارد پیش از بارداری آمادگی کامل داشته باشید. سعی کنید بیمارستانی که برای زایمان انتخاب می کنید، تحت پوشش بیمه درمانی شما باشد.
9- تصمیم نهایی خود را بگیرید:
قبل از برنامه ریزی و تصمیم گیری برای بارداری، مطمئن شوید که آیا برای بارداری و به دنیا آوردن کودک آماده هستید یا خیر؟
قبل از هر تصمیمی پاسخ این سوالات را پیدا کنید:
- آیا هر دوی شما موافق بچهدار شدن هستید؟
- آیا برای برآورده کردن احتیاجات فرزندتان آماده هستید؟
- آیا آمادگی پذیرفتن مسئولیت های فرزندتان و ایجاد تعادل بین خانواده و کارتان را دارید؟
- اگر در خانواده، تفاوت های مذهبی وجود دارد، آیا مطمئن هستید که میتوانید فرزند خود را بدون تاثیر این تفاوتها بزرگ کنید؟
توجه داشته باشید که نکات"مراقبت های قبل از دوران بارداری" بسیار ساده می باشند. تمام آن چیزی که نیاز دارید، آگاهی و نظم کافی برای محافظت و مراقبت از خودتان است.
https://www.momjunction.com/articles/best-pre-pregnancy-tips-mom_0022435/
بیشتر بدانید:
1- مراقبت های قبل از بارداری برای داشتن بارداری سالم
2- 12 اقدام مهم قبل از بارداری
3- اقدامات قبل از بارداری برای زنان و مردان
4- مشارکت مردان در مراقبت های بارداری و پس از زایمان