بهترین رژیم غذایی ماه اول بارداری، در ماه اول چی بخوریم؟
معمولا بانوان تا قبل از عقب افتادن قاعدگی از بارداری خود اطلاعی ندارند. شک به بارداری، انجام تست و نتیجه مثبت آن، در ماه اول بارداری اتفاق میافتد.بنابراین، لازم است اگر تصمیمی برای باردار شدن گرفتهاید، طبق یک رژیم غذایی صحیح و سالم غذا بخورید. یک رژیم غذایی سالم، سلامتی کودک شما را تضمین میکند. در این مقاله، توصیههایی در مورد بهترین رژیم غذایی ماه اول بارداری و غذاهایی که باید در ماه اول بارداری مصرف کنید یا از آنها پرهیز کنید، توضیح داده شده است.
بهترین رژیم غذایی ماه اول بارداری، در ماه اول حاملگی چی بخوریم؟
مواد غذایی های زیر باید بخشی از رژیم غذایی شما در ماه اول بارداری باشد:
• غذاهایی شامل سبزیجات سبز برگ، حبوبات، آووکادو، عدس، نانهای غنی شده، آب پرتقال، لوبیاها و غلاتی که سرشار از فولیک اسید هستند. فولیک اسید، از جمله مواد غذایی ضروری برای رشد مغز و ستون فقرات جنین است. این ماده غذایی به عملکرد خون در دوران بارداری و جلوگیری از نقص لوله عصبی جنین کمک میکند.
• شیر و محصولات لبنی مانند ماست و پنیر از منابع عالی کلسیم هستند. کلسیم برای قلب و عملکرد سیستم عصبی جنین ضروری است و به رشد استخوانها، دندانها و ماهیچههای جنین کمک میکند.
• میوهها و سبزیجات زرد و قرمز، کاهو، بروکلی، توتها، مرکبات و جوانه بروکسل، غنی از ویتامین C هستند که برای رشد دندانها و استخوانها ضروری است.
• غذاهای غنی از فیبر مانند جو دوسر، نانهای سبوسدار، حبوبات، میوهها و سبزیجات در رژیم غذایی شما برای پیشگیری از یبوست و تنظیم دستگاه گوارش لازم است.
• گوشت کمچرب منبع عالی از آهن و پروتئین است که به ساختن هموگلوبین خون کمک میکند. بنابراین، این ماده غذایی برای تامین نیاز خونی جنین لازم است.
• دانهها و آجیلها از جمله غذاهای غنی از پروتئین هستند که به رشد بافتها و ترمیم عضلات پستان و رحم لازم است و نیازهای خونی را در دوران بارداری تامین میکند.
• نمک یددار منبع اصلی ید است که برای سیستم عصبی و رشد مغز جنین ضروری است.
• نانها و غلات غنیشده، منبع غنی از فیبر و ویتامینهای گروه B هستند که برای رشد مغز و سیستم عصبی جنین لازم است.
• منبع اصلی ویتامین D نور خورشید است. ممکن است نیاز روزانه به این ویتامین، در دوران بارداری تامین نشود. بنابراین، مصرف شیرهای غنی شده با ویتامین D، ماهی اسقومری، تخم مرغ، قارچ و غلات در رژیم غذایی روزانه لازم است.
بهترین رژیم غذایی ماه اول بارداری، مصرف روزانه توصیه شده مواد غذایی روزانه در دوران بارداری
مواد غذایی میزان توصیه شده روزانه
کلسیم
۱۳۰۰ میلیگرم (سن ۱۴-۱۸ سالگی)
۱۰۰۰ میلیگرم (سن ۱۹ تا ۵۰ سال)
آهن ۲۷ میلیگرم
ویتامین C ۸۰ میلیگرم (سن ۱۴ تا ۱۸ سالگی)
۸۵ میلیگرم (سن ۱۹ تا ۵۰ سالگی)
ویتامین D ۶۰۰ واحد
اسیدفولیک ۶۰۰ میکروگرم
پروتئین ۶۰ گرم
ید ۱۵۰ میکروگرم(از طریق مکملهای ید به صورت یدید پتاسیم تامین میشود)
ممکن است در طول دوران بارداری، دچار ویار غذاهایی شوید که هیچ نوع ارزش غذایی برای بارداری نداشته باشند. به مطالعه این مقاله ادامه دهید تا در مورد غذاهایی که باید از آنها پرهیز کنید، بیشتر بدانید.
بهترین رژیم غذایی ماه اول بارداری، در ماه اول حاملگی چی نخوریم؟
غذاهایی که باید در ماه اول بارداری از مصرف آنها پرهیز کنید بسیار مهم هستند. در زیر به مواد غذایی که نباید در ماه اول بارداری مصرف کنید، اشاره شده است:
• از مصرف پنیرهای نرم (بری، ریکوتا، کامبرت، پنیر آبی و فتا)، جوانه لوبیا، سوسیس و کالباس، پاته خام و سالادها اجتناب کنید، به دلیل اینکه ممکن است حاوی باکتری لیستریا باشد.
• تخممرغ خام ممکن است شامل باکتری سالمونلا باشد و باید از مصرف آن پرهیز کرد.
• از مصرف گوشت و مرغ نیمهپخته پرهیز کنید، زیرا ممکن است شامل باکتریهای ای.کولی، کامپیلوباکتر و توکسوپلاسما گوندی باشد.
• از مصرف شمشیرماهی، کوسه، تاجماهی، شاه ماهی خالمخالی (اسقومری) پرهیز کنید، زیرا حاوی مقادیر زیادی جیوه هستند. همچنین از مصرف ماهیهای خام در سوشی و ساشیمی پرهیز کنید. ماهی قزلآلا، باس، ماهی آبی، ماهی قزل آلا، پایک و گل آفتابگردان شیرین ممکن است حاوی مقادیر زیادی PCB (بیفنیلهای پلیکلرینه، که ترکیبات صنعتی بسیار سمی هستند) باشد و باید از مصرف آنها پرهیز شود.
• از مصرف شیر، آب سیب و آبمیوههای غیرپاستوریزه پرهیز کنید، زیرا ممکن است حاوی باکتری ای.کولی یا لیستریا باشد.
• جوانههای خام ممکن است حاوی باکتری سالمونیا ای.کولی باشد.
• کالباس و سوسیس سرد میزبان خوبی برای باکتری لیستریا هستند.
• از مصرف الکل اجتناب کنید، زیرا بر رشد جنین تاثیر میگذارد.
• میوههایی مانند آناناس و پاپایای خام را مصرف نکنید، زیرا باعث انقباض میشوند.
همچنین،
• از مصرف مواد غذایی مانند شیرینی، کیک، پای، گوشتهای فرآوری شده، پیتزا، برگرهای سوپرمارکتی و غذاهای سرخکردنی که شامل مقادیر زیادی چربیهای اشباع شده است، پرهیز کنید.
• مصرف غذاهای حاوی قند اضافی (مانند شیرینیجات، نوشیدنیهای انرژیزا، نوشابهها) و نمک را محدود کنید.
• مصرف قهوه، بیشتر از ۲۰۰-۳۰۰ میلیگرم یا ۲ تا ۳ فنجان در روز ممکن است باعث سقط جنین شود.
لازم است نوع و مقدار مواد غذایی در دوران بارداری مناسب باشد. در زیر، به چند نکته رژیم غذایی در ماه اول بارداری اشاره خواهیم کرد.
بهترین رژیم غذایی ماه اول بارداری، نکات رژیم غذایی ماه اول بارداری
در زیر به چند نکته در مورد بهترین رژیم غذایی ماه اول بارداری اشاره میکنیم:
• مایعات فراوان بنوشید و بدن خود را آبرسانی کنید.
• مطمئن شوید که ویتامینهای دوران بارداری را همراه با رژیم غذایی خود مصرف میکنید.
• وعدههای غذایی کمحجم در فواصل زمانی منظم مصرف کنید.
• مصرف فستفودها را قطع کنید.
• از مصرف غذاهای چرب و پرادویه که باعث طپش قلب میشوند، پرهیز کنید.
با رعایت رژیم غذایی سالم، از دریافت مواد مغذی ضروری برای رشد سالم جنین مطمئن خواهید شد. درست بخورید، اما هیچکدام از وعدههای غذایی یا ویتامینهای دوران بارداری را قطع نکنید. انواع دستورالعملهای سالم را امتحان کنید و از روشهای درمانی لذتبخش و بیخطر استفاده کنید.مواد غذایی که باید در ماه اول بارداری از مصرف آن اجتناب کنید.
در اوایل دوران بارداری باید از مصرف برخی مواد غذایی پرهیز کرد، این مواد غذایی شامل موارد زیر است:
1. پنیر نرم
پنیر نرم از شیر غیرپاستوریزه تهیه میشود که شامل باکتری است و باعث مسمومیت غذایی میشود. از اینرو بهتر است از مصرف آن در اوایل دوران بارداری پرهیز شود.
2. غذاهای بستهبندی و فرآوری شده
غذاهای بستهبندی و فرآوری شده مانند آبمیوهها، غذاهای آماده مخصوص ماکروویو، کیکها، بیسکوییتها، شیرهای غلیظ شده و غیره، حاوی مواد نگهدارنده و بدون ارزش غذایی هستند. برخی غذاهای بستهبندیشده، ممکن است حاوی باکتریهایی باشند که باعث مسمومیت غذایی شوند. به جای آن از غذاهای تازه و خانگی که با محصولات ارگانیک تهیه شده است استفاده کنید.
3. غذاهای دریایی
غذاهای دریایی، حاوی مقادیر زیادی جیوه است که باعث تخریب مغز جنین و تاخیر در نقاط عطف رشد او میشود. از مصرف شمشیرماهی، صدف خام پرهیز کنید و مصرف ماهی تن، سالمون، اسقومری، ساردین، قزلالا و شاهماهی را محدود کنید.
4. پاپایا
پاپایای نرسیده یا نیمه رسیده حاوی لاتکس است که باعث انقباضات رحم و زایمان زودرس یا حتی سقط جنین میشود. از این میوه در دوران بارداری مصرف نکنید. هرچند، پاپایای رسیده حاوی مواد مغذی بسیاری است و در صورتیکه پزشک اجازه دهد، میتوانید در حد تعادل از آن استفاده کنید.
5. آناناس
آناناس، حاوی بروملین است که باعث نرم شدن گردن رحم و سقط جنین یا زایمان زودرس میشود. بنابراین بهتر است از مصرف آن در روزهای اولیه بارداری پرهیز کنید.
6. گوشت یا تخممرغ خام یا نیمهپخته
گوشت خام یا نیمهپخته ممکن است آلوده به باکتری سالمونلا، لیستریا و غیره باشد که بر رشد جنین تاثیرگذار است. حتی گوشت خوک نمیهپخته نیز حاوی کیستهای کرم انگل است که ممکن است به سلامت کودک آسیب جدی وارد کند.
7. کافئین
مصرف کافئین در روزهای اولیه بارداری باید محدود شود، زیرا باعث کاهش خواب، تحریکپذیری و ضعف اعصاب شده و همچنین خطر سقط جنین را افزایش میدهد.
8. نوشیدنیهای الکلی
الکل برای جنین در حال رشد مضر است و باعث نواقص مادرزادی میشود.
9. غذاهای حاوی قند
بانوی باردار، برای جنین در حال رشد روزانه به ۳۰۰ کالری اضافه احتیاج دارد. هرچند، مصرف بیش از حد قند باعث اضافه وزن و دیابت بارداری میشود.
نکات مهم
در زیر به مواردی در مورد بهترین رژیم غذایی ماه اول بارداری اشاره شده است که باید به خاطر داشته باشید:
• از ویتامینهای دوران بارداری از جمله فولیکاسید استفاده کنید.
• قبل از شروع یک رژیم سخت با پزشک مشورت کنید.
• اعتلال رمز موفقیت است، حتی غذاهای سالم نیز باید در حد اعتدال مصرف شوند. زیادهروی در هر چیزی مضر است.
• میوه و سبزیجات را در برنامه غذایی خود بگنجانید و مصرف فستفودها را قطع کنید.
• آب کافی بنوشید.
در ماه اول بارداری، تغییرات زیادی در بدن شما اتفاق میافتد. تغییرات هورمونی باعث تغییرات خلقی، خستگی و تهوع صبحگاهی میشود. به همین دلایل به بهترین رژیم غذایی ماه اول بارداری توجه کافی داشته باشید، غذای سالم بخورید، وعدههای غذایی کم در فواصل منظم مصرف کنید، بدن خود را آبرسانی کرده، ورزشهای سبک انجام دهید و استرس را از خود دور کنید تا این نشانهها را به حداقل برسانید و کودک خود را سالم و شاد نگه دارید.
مطالعه بیشتر:
تغذیه مناسب در بارداری چیست وچه ویژگیهایی دارد؟
تغذیه مناسب بارداری در ماه اول و غذاهایی که باید مصرف کرد
در سه ماهه اول بارداری چی نخوریم،نبایدهای غذایی سه ماهه اول
در سه ماهه اول بارداری چی بخوریم،نیازهای غذایی در اوایل بارداری